Een oplossing voor de zorg van familieleden die tegenwoordig steeds meer toegepast wordt is de aangebouwde mantelzorgwoning. Dierbaren die veel behoefte hebben aan zorg, behouden dankzij deze aanbouw toch hun zelfstandige leven. Tegelijk is de familie altijd in de buurt om ondersteuning te bieden als dit nodig is.
En heb je er wel eens over nagedacht hoe de oppervlakte van je huis invloed heeft op de waarde? Een uitbouw kan een slimme investering zijn. Het mooie is dat de woningwaarde vaak met 60 tot 100% van de verbouwingskosten stijgt. Een goede reden om die verbouwplannen eindelijk eens uit te voeren, toch?
Een prefab mantelzorgwoning
Een duidelijk voordeel van elke prefab woning is de snelle en eenvoudige constructie, omdat de woningen reeds zijn voorgefabriceerd. Met een beetje handigheid kun je deze woningen binnen enkele weken opbouwen. Voor de familieleden en zorgbehoeftigen betekent dit niet alleen dat er tijd wordt bespaard, het scheelt ook stress bij de transitie naar deze woonvorm.
Een ander voordeel betreft de toegankelijkheid, want een prefab mantelzorgwoning kan aangeleverd worden met barrièrevrije constructie. Bijvoorbeeld brede deuren en voldoende ruimte voor hulpmiddelen. De woningen zijn over het algemeen duurzaam gebouwd en bieden dus het comfort van energiezuinig wonen.
Flexibel ontwerp
De constructie van een prefab mantelzorgwoning is buitengewoon flexibel en er bestaat keuze uit verschillende formaten, designs en inrichtingsmogelijkheden. Een uitbouw woning zijkant is ook een mogelijke optie voor nog meer toegankelijkheid tot de mantelzorgwoning.
Belangrijk blijft echter dat de woning adequaat is toegesneden op de behoeften en noden van de toekomstige bewoner. Bij voldoende tuinoppervlak kunnen gazons of kleine terrassen met de woning geïntegreerd worden om meer levensruimte te bieden.
Uitdagingen en oplossingen
Ondanks de overtuigende voordelen van een prefab mantelzorgwoning zijn er ook uitdagingen waar je rekening mee dient te houden. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld het verkrijgen van een vergunning. Voor de aanbouw van extra woonruimte gelden vaak speciale regels waar je aan moet voldoen voordat je met de bouw kunt starten.
Laat je op tijd informeren en schakel eventueel het advies in van een architect of vakman. Daarbij komt nog de budgettering van de woning, waar iedereen eensgezind over moet zijn.
Prefab mantelzorgwoning bouwen
Nadat je een vergunning hebt voor de bouw van een prefab woning, kies je ter voorbereiding een geschikte locatie die genoeg plaats biedt voor de mantelzorgwoning. Ook voor de relatief eenvoudige constructie van een prefab woning is een stabiel fundament nodig, zoals een onderlaag van beton.
Volg de instructies van de fabrikant, om de onderdelen op de juiste manier samen te voegen en bedenk van tevoren of je in het bezit bent van de juiste gereedschappen en materialen. Houdt bij de keuze van het ontwerp rekening met de stijl van het woonhuis en de tuin, zodat je een prefab woning bouwt die mooi samenvalt met de rest van de omgeving.
Integratie van domotica
In prefab woningen kan de optie van domotica het wooncomfort van de bewoner nog verder verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de automatisering van de belichting of temperatuurregulatie, maar ook toepassingen zoals videobewaking kan als aanvulling geïntegreerd worden als de familie de gezondheid van bewoners wil monitoren.
Gebruiksvriendelijke technologie zoals spraakbediening vergemakkelijken de zelfstandigheid van de bewoner en zelfs op het gebied van sociale uitwisseling biedt domotica ondersteuning. Denk aan communicatieve apparaten zoals videobellen om vanuit de woning op willekeurige momenten contact te maken met familieleden.