Weet je wat jouw huis waard is? De WOZ-waarde geeft een indicatie maar dit is niet hetzelfde als de verkoopwaarde of taxatiewaarde. Als je wilt weten wat de waarde van jouw woning is maar je wilt er niet veel voor betalen dan zijn er gelukkig enkele goedkope opties. Welke je het beste kunt kiezen is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Wat kost een waardebepaling van een huis en waarom moet je zoveel betalen voor een taxateur?
Wat kost een waardebepaling van je huis?
Laten we met het goede nieuws beginnen; een waardebepaling kun je gratis laten berekenen. Dit kan online of door een makelaar die aan huis komt. Wat is het verschil tussen deze twee methoden?
1. Online waardebepaling
Er zijn meerdere huizensites die je gratis een waardebepaling laten maken. Daarbij wordt informatie gehaald uit een grote database met informatie over huizenprijzen. Je vult enkele gegevens in en de waarde van jouw huis wordt weergegeven. Of je wordt gemaild als de site contactinformatie wilt verzamelen van bezoekers. Deze rekenmethode kan vrij nauwkeurig zijn maar dit is niet altijd het geval. Als je meerdere online waardebepalingen uitvoert dan kun je steeds een andere uitkomst verwachten. Wanneer de bedragen hetzelfde zijn dan wordt waarschijnlijk hetzelfde rekenmodel gebruikt.
Het voornaamste nadeel van een gratis online waardebepaling is dat jouw huis iets anders zal zijn dan een grotendeels vergelijkbare woning. Een relatief kleine aanpassing in huis kan duizenden euro’s verschil maken. Daarmee is deze methode niet echt betrouwbaar. Om snel een indicatie te krijgen van de woningwaarde kun je een online calculator proberen. Let wel op dat je niet zomaar jouw privégegevens prijsgeeft aan dubieuze bedrijven.
2. Waardebepaling door makelaar
Je kunt online waardebepalingen aanvragen bij makelaars door heel Nederland. Als het een echte waardebepaling betreft dan wordt er naast algemene informatie ook naar specifieke details van jouw woning gevraagd. Afhankelijk van de makelaar en locatie kun je een huisbezoek inplannen. Maar wat kost een waardebepaling dan? Zelfs dan kost de waardebepaling van je huis doorgaans niets omdat het voor de makelaar een vorm van acquisitie is. Ze kunnen contact leggen met potentiële klanten. De waardebepaling zal doorgaans vrijblijvend worden aangeboden zonder verdere verplichtingen. Als je moet betalen maar de kosten retour krijgt als je kiest voor deze makelaar dan kun je misschien beter elders een waardebepaling aanvragen. Als de meter direct gaat lopen bij het eerste contact dan voorspelt dit niet veel goeds voor de toekomstige relatie met de makelaar.
Wat is jouw situatie?
Er zijn dus online waardebepalingen, huisbezoeken door makelaar en taxaties door erkende taxateurs. Voor welke optie moet je kiezen? Hier zijn enkele veelvoorkomende scenario’s met de beste opties:
A. Ik wil weten wat mijn huis waard is
Je hebt een woning die je binnenkort of op termijn wilt verkopen. Je wilt graag weten hoeveel je woning waard is bij verkoop. Huizenprijzen op funda.nl kunnen je een indicatie geven maar dat is natuurlijk niet specifiek genoeg. Een online waardebepaling geeft een indicatie, een afspraak met de makelaar geeft je een meer betrouwbaar antwoord. Uiteindelijk bepaalt de markt wat jouw huis echt waard is, als er veel vraag is naar een specifiek woningtype op een gewilde locatie dan kunnen biedingen flink oplopen. De bieder weet overigens niet wat het bod van andere potentiële kopers is dus opbieden is nagenoeg onmogelijk.
B. Ik wil weten wat een ander huis waard is
Je bent woningzoekende en je ziet allerlei koophuizen online staan. Komt het prijskaartje echt overeen met de woningwaarde of niet? Je kunt de WOZ-waarde opzoeken, dit is openbare informatie. Huiseigenaren krijgen ieder jaar een herziene WOZ-waarde toegezonden, je kunt het zelf online opzoeken. Dit zijn schattingen die grotendeels geautomatiseerd worden verwerkt. Daar komt bij dat de data van vorig jaar is waarmee de berekening achterloopt op de werkelijke woningmarkt.
Je kunt verkoopprijzen opzoeken van huizen in de buurt die recentelijk verkocht zijn. Het is ook mogelijk om de laatste verkoopprijs van een woning op te vragen via het Kadaster. Maar als dit 20 jaar geleden was dan heb je niet zoveel aan dit bedrag. Je kunt dan wel zien hoeveel de waarde is gedaald of gestegen en hoe zich dit verhoudt naar andere soortgelijke woningen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
C. Ik wil een hypotheek afsluiten
Als je een huis gaat kopen dan zul je een hypotheek moeten aanvragen. De hypotheekverstrekker vraagt dan om een taxatierapport. Die moet je aanvragen bij een erkend taxateur en laten valideren door de NWWI. De waardebepaling in dit taxatierapport bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit bedrag kan hetzelfde zijn als een woning waardebepaling die een makelaar gratis uitvoert maar het bedrag kan verschillen omdat de criteria wat anders zijn.
Een goedkopere manier van taxeren is de online taxatie. Dan betaal je slechts enkele tientallen euro’s in plaats van honderden euro’s. Het moet in dat geval wel een huis zijn met vrij standaard eigenschappen, daarnaast kun je tot maximaal 90 procent van de taxatiewaarde lenen. Steeds meer banken en vastgoedinvesteerders accepteren een online taxatie. Die kun je direct aanvragen of via een hypotheekadviseur, het resultaat heb je vaak dezelfde dag al binnen.
D. Ik wil weten wat ik moet betalen aan belasting
Op basis van de WOZ-waarde worden gemeentelijke heffingen, waterschappen en andere zaken berekend. Een lagere waarde is voor een huiseigenaar in de meeste situaties voordelig. Minder waarde betekent namelijk minder betalen voor heffingen. Als je vindt dat de WOZ-waarde niet overeenstemt met de werkelijkheid dan kun je in beroep gaan tegen deze waardebepaling. Als na controle blijkt dat de prijs inderdaad niet juist is dan worden er maatregelen genomen.
Is goedkoop duurkoop?
Wat kost een waardebepaling? Een makelaar kan gratis een waardebepaling uitvoeren, een taxateur vraagt een flink bedrag voor bijna dezelfde dienst. In de eerste plaats komen er een aantal zaken kijken bij een woningtaxatie zoals NWWI validatie en inschrijving bij het Kadaster. Een waardebepaling door een makelaar is vaak gratis en geeft je dezelfde informatie. Helaas kun je daar niets mee bij een hypotheekaanvraag. Dit betekent niet dat een gratis berekening per definitie minder kwaliteit biedt, er is gewoon geen juridische status zodat je er bijvoorbeeld geen hypotheek mee kunt krijgen. Een makelaar calculeert dergelijke berekeningen waarschijnlijk in bij het totaalbedrag als verkoopmakelaar. Daarom bieden ze dergelijke toetsingen ‘gratis’ aan voor mogelijk nieuwe klanten.