Bij aankoop van een woning is de verkopende partij verplicht om alle relevante informatie te delen met de koper (informatieplicht). Degene die van plan is om de woning te kopen heeft weer de verantwoordelijkheid om uit te zoeken wat de staat van de woning is (onderzoeksplicht). Een bouwkundige keuring is een goede manier om erachter te komen wat de werkelijke staat van de woning is. Wat zijn de kosten voor een bouwkundige keuring en welke factoren bepalen de prijs?

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een visuele keuring uitgevoerd door een onafhankelijke partij om in grote lijnen de bouwkundige staat van de woning te bepalen. Ook wordt een schatting van de kosten gemaakt om het huis in goede conditie te brengen. Daarbij kunnen ook optionele verbeteringen in kaart worden gebracht zoals de kosten voor isolatie. Je kunt namelijk verbouwingskosten in de hypotheekaanvraag meenemen.

Waarom een bouwkundige keuring uit laten voeren?

Het is wettelijk verplicht dat de verkoper van een huis de koper goed informeert. Als de vloerverwarming lekt en daardoor de huiskamer blank staat, dan mag de eigenaar niet beweren dat het een indoor zwembad is. De feiten moeten kloppen, dit betekent niet automatisch dat de eigenaar op de hoogte is van verborgen gebreken in de woning. Misschien is er houtrot in de fundering aanwezig, daar merk je als bewoner niet direct iets van.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De koper moet daarom zelf ook onderzoek uitvoeren. Dit betekent niet dat je met een zaklamp in de kruipruimte op zoek gaat naar gebreken, je kunt wel een expert inschakelen die de woning onderzoekt op technische kenmerken. Aan de hand van een bouwkundige keuring kunnen er zaken aan het licht komen die mogelijk van invloed zijn op de verkoop. Als er bijvoorbeeld blijkt dat de fundering rot is of dat de leidingen in huis lekken, dan zal de huidige eigenaar dit eerst op eigen kosten in orde moeten maken.

Niet alle kosten kunnen verhaald worden op de huidige eigenaar. Die moet in eerste instantie een woning opleveren die geschikt is voor bewoning. In de wetgeving is niet tot in detail bepaald wat de koper mag verwachten. Een onafhankelijke keuring kan de dialoog vereenvoudigen.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Heel eenvoudig gesteld kun je voor een standaard bouwkundige keuring een factuur tussen 250 en 450 euro verwachten. De voornaamste aspecten die van invloed zijn op de kosten:

  • De totale oppervlakte van de woning.
  • De totale inhoud van de woning.
  • De locatie van de woning.
  • Of er haast is bij de inspectie.
  • De expertise en aanpak van het inspectiebureau.

Wat is een goede inspecteur?

Je bent als koper vrij in de keuze van inspecteur. Je kunt proberen de goedkoopste aanbieder te vinden maar dit kan betekenen dat je een rapport krijgt dat niet betrouwbaar is. Een inspecteur die zonder gereedschap een rondje door het huis loopt is toch wel wat anders dan een expert met vochtmeting apparatuur, een videoscoop of ventilatie meetinstrumenten. Met andere woorden; vaak krijg je waarvoor je betaalt.

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, in praktijk is dit wel een kostenpost die de koper veel geld aan schadeherstel kan besparen.