Je hoort het steeds vaker als het om wonen gaat: minimalisme, kleine huizen, miniaturisatie, minimalistisch wonen. Het idee klinkt goed: leef met minder, zodat je meer ontspannen en met meer passie kunt leven. Maar hoe zit het met je zorgvuldig geselecteerde garderobe? En de nieuwe tuinspullen die je net hebt gekocht? Maak je vooral geen zorgen: ook als je minimalistisch gaat wonen is daar nog ruimte voor. In dit artikel vertellen we je er alles over.

 

Waarom zou je minimalistisch leven?

Je kunt prima leven in een huis van tussen de 50 en 90 vierkante meter. We noemen dit een minimalistische levensstijl. Simpel gezegd is het leven met alleen datgene wat je écht nodig hebt. Je wordt omringd door minder materiële dingen. Daardoor hou je meer ruimte over voor andere zaken in je leven .Denk er eens over na: Als je minder afwas hebt ben je veel minder tijd kwijt aan afwassen en drogen. Minimalistisch leven geeft je de vrijheid om minder tijd en geld te besteden aan spullen zodat je meer energie kunt steken in het echte leven.

 

Tip 1: Zet op een rijtje waarom je minimalistisch wilt leven

Misschien overweeg je om minimalistisch te gaan leven. Natuurlijk vergt dit wel enige voorbereiding. We helpen je er graag bij met een aantal tips. Maak ten eerste een lijst van redenen waarom je eenvoudig leven wil leven. Heb je nooit tijd om bij je kinderen te zijn? Schrijf het op. Heb je een duur huis en hoge rekeningen? Schrijf het op. Wil je stoppen met je huidige baan? Pak pen en papier en noteer het. Alles op schrijven helpt echt om alles op een rijtje te krijgen. Het zijn je redenen om je leven om te gooien. Dit kan een goede leidraad zijn en helpen je om knopen door te hakken.

 

Tip 2: Gooi spullen die je dubbel hebt weg

Ten tweede is het belangrijk om spullen die je dubbel hebt alvast weg te gooien. Pak een doos, loop door je woning en vul deze met alle spullen die je minstens twee keer hebt. Als je twee sets maatbekers hebt, doe er dan één weg. Heb je een kopie van hetzelfde boek of dezelfde dvd? Leg er een exemplaar in de doos. Dubbele placemat-hoes? Je hebt er echt maar één nodig. Nadat de doos vol is, schrijf je er ‘dubbel op’. Laat het vervolgens dertig dagen staan.  Heb je niets uit de doos gepakt of weet je zelfs niet eens meer wat er in de doos zit? Dan heb je de dubbele spullen dus niet nodig.

 

Tip 3: Maak een rommelvrije plek

Maak ten derde een rommelvrije plek. Ook daarmee creëer je rust in je hoofd. Ruim bijvoorbeeld een keukentafel, aanrecht, nachtkastje of een aantal lades op. Gebruik de rommelvrije zone als inspiratie en leef met minder geld. Als je van een schone en opgeruimde omgeving houdt, breid het gebied dan elke dag een beetje uit. Een rommelvrij aanrecht kan een rommelvrije kamer worden. Een rommelvrije kamer kan uiteindelijk het rommelvrije en eenvoudige huis worden waar je altijd al van hebt gedroomd.

 

Tip 4: Pak zo licht mogelijk in als je op reis gaat

Pak zo licht mogelijk in wanneer je gaat reizen. Ook dit is een goede oefening voor minimalistisch wonen. Neem bijvoorbeeld de helft van de spullen mee die je normaal in de koffer stopt. Je kunt namelijk prima kleding wassen en ophangen of twee keer dezelfde kleding dragen. Draag daarnaast eens minder kleding. Heb je ooit wel eens van het 333-project gehoord? Misschien is dat iets voor je. In drie maanden draag je slechts 33 items. Dit zijn zowel kleding als schoenen, sieraden en accessoires. Het klinkt in eerste instantie als een grote uitdaging, maar in werkelijkheid maakt weinig kleding dragen het leven eenvoudiger.

 

Tip 5: Maak vaste maaltijden

Denk eens na over hoeveel tijd je besteed aan het bedenken wat je gaat eten voor de lunch of wat je als avondeten op tafel zet. Ook het kiezen van maaltijden zorgt soms voor hoofdpijn. Kies ook in dat opzicht eens voor minimalistisch leven.. Probeer doordeweeks hetzelfde ontbijt en dezelfde lunch te hebben, en kies twee of drie diners die je om de beurt tijdens de week gebruikt. Klaagt je gezin? Als Laat hen dan weten dat dit een experiment is en bespreek het aan het einde van het weekend.

 

De voordelen van minimalistisch leven en wonen

Een van de grootste voordelen van een minimalistische levensstijl is dat het je nieuwsgieriger en gedurfder maakt. Je leeft weliswaar op een kleiner oppervlakte met minder spullen, maar geniet wel weer écht van het leven. Besef dat het leven kort is en dat liefde en avonturen het mooiste zijn wat je kunt hebben. Je bent minder materialistisch en hebt tegelijkertijd minder schulden, verplichtingen en drama. Klinkt goed, toch?