Een makelaar werkt niet voor niets. De makelaar kosten bij een huis kopen of verkopen kunnen flink oplopen. Sommige aanbieders starten bij enkele honderden euro’s maar het tienvoudige komt ook voor. Hoe kunnen deze bedragen zo uiteenlopen en krijg je in dit geval ook waar je voor betaalt? Wat zijn de makelaar kosten bij een huis verkopen en kopen? Je leest het op deze pagina. Daarnaast geven we praktische tips om de keuze te maken die het beste aansluit op jouw situatie.
Wat betaal je gemiddeld voor een makelaar?
Laten we even uitgaan van de standaard wijze van factureren binnen de makelaardij. Dan zul je bij een huis verkopen met makelaar op kosten gemiddeld tussen 1 en 1,5 procent van de koopsom moeten rekenen. Als het een woning van 400.000 euro betreft gaat het om een bedrag van 4000 tot 6000 euro. Dit zijn flinke bedragen. Je zult wellicht denken of bij een huis verkopen via makelaar of deze kosten wel te verantwoorden zijn. Het eenvoudige antwoord is “soms wel, soms niet”. De keuzes die je als huiseigenaar of als woningzoekende maakt spelen hierbij een rol, het gaat daarbij niet alleen om de kwaliteit van de makelaar.
Hoe worden makelaar kosten berekend?
Wat doet een makelaar voor de kosten en wat krijg je hiervoor terug? Er zijn verschillende manieren om tot een tarief te komen, dit zijn de vier voornaamste categorieën:
1. Makelaarscourtage
Dit is nog steeds de standaard manier om de makelaar kosten bij een huis kopen te berekenen. Hierbij wordt een percentage van de koopsom als uitgangspunt genomen. Valt de koopsom hoger uit dan betaal je een hoger bedrag voor de makelaar. Bij een lager bedrag betaal je juist minder. Een makelaarskantoor dat werkt op basis van een courtage zal hiervoor gemiddeld genomen tussen 1 en 1,5 procent berekenen. Uitschieters naar 0,5 tot 2 procent komen ook wel voor. Normaal gesproken gaat het hierbij om een ‘full-service’ dienstverlening met begeleiding van A tot Z.
2. Vaste prijs
Als je niet zo enthousiast bent over de koppeling van koopsom met makelaarstarief dan kun je kiezen voor een aanbieder die werkt op basis van een vaste prijs. Dan weet je vooraf precies wat je moet betalen en welke dienstverlening je hiervoor terug zult krijgen. Dit betekent echter niet dat je goedkoper uit zult zijn. Soms pakt een vaste prijs gunstig uit ten opzichte van een makelaarscourtage, dit is echter niet altijd het geval. De makelaar kosten bij een huis verkopen of kopen zijn zo vooraf heel duidelijk.
3. Per dienst
Misschien wil je zelf de bezichtigingen uitvoeren of ben je van plan je eigen social media campagne in te richten. Maar je hebt geen kaas gegeten van contracten opstellen. Dan kun je voor een à la carte makelaar kiezen. Je betaalt in dit geval tarieven per dienst. Bijvoorbeeld voor een waardebepaling met plaatsing op funda. Of voor het begeleiden bij de onderhandelingen en het opstellen van een koopcontract met ontbindende voorwaarden. Dit maakt de makelaar kosten bij een huis verkopen heel transparant.
4. Gegarandeerde verkoop
Er zijn no cure, no pay aanbieders die je alleen hoeft te betalen op het moment dat de koop rond is. Als dit niet lukt binnen de afgesproken termijn dan betaal je niets, buiten mogelijk opstartkosten. Hier zal waarschijnlijk een makelaarscourtage berekend worden bij een succesvolle verkoop. Je stapt natuurlijk in een aankoop- of verkooptraject met als doel deze af te ronden. Houd er dus rekening mee dat je bij een huis verkopen met makelaar voor kosten komt te staan.
Met name kopers hebben behoefte aan een makelaar. Er moet namelijk veel geregeld worden zoals een taxatie, bouwkundige keuring en het bepalen van de ontbindende voorwaarden. Ook moet de koper meestal de notaris kiezen. Heb je als verkoper een verkoopmakelaar nodig? Het is niet verplicht maar het kan je wel voordeel opleveren. Laten we even kijken hoe je een huis kunt verkopen zonder makelaar.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Huis verkopen zonder makelaar
Ben je een huiseigenaar en wil je besparen op de makelaar kosten? Dan zijn hier een vier tips om geld te besparen:
- Er zijn online makelaars die een waardebepaling uitvoeren en de woning op huizensites als funda publiceren. De rest van de werkzaamheden moet je dan zelf uitvoeren. Dit is de goedkoopste optie, je moet zelf wel het meeste werk verrichten.
- Bied je woning aan als ‘kosten koper’. Dan wordt een flink deel van de kosten voor overdracht overgeheveld naar de koper van de woning. In de huidige markt hoeft dit geen nadeel op te leveren, woningzoekenden zullen dit zeker bereid zijn te betalen.
- Bij de onderhandelingen kun je afspraken maken over roerende goederen. Zaken die je liever niet meeneemt of afvoert maar die wel interessant kunnen zijn voor de koper.
- De beste tip is echter te letten op de winst die iedere kostenpost oplevert. Kost een makelaar je 4000 euro maar levert dit je 10.000 euro op? Dan heb je dus 6000 euro verdiend.
Hoe werkt kosten koper?
De goedkoopste optie als huiseigenaar is je huis verkopen zonder makelaar en kosten koper. Er zijn twee kosten die je als huiseigenaar kunt doorschuiven naar de koper:
- Overdrachtsbelasting
- Notariskosten
Bij de notaris gaat het dan specifiek over de kosten voor de eigendomsakte. Het is mogelijk dat ook andere notariële kosten op rekening komen te staan van de koper. De kosten voor hypotheekadvies kunnen ook in de kosten koper opgenomen worden, dit moet dan wel specifiek in de overeenkomst komen te staan. Wat de totale kosten bedragen is afhankelijk van de situatie.
Wat is de goedkoopste manier om je huis te verkopen?
Je huis verkopen zonder makelaar met kosten koper is de goedkoopste manier om je woning over te dragen. Toch betekent goedkoper niet altijd voordeliger. Als je bij de onderhandelingen niet goed scoort dan kun je duizenden euro’s verliezen. Ook zijn er tips en trucs die makelaars kennen om de verkoopwaarde van je woning gunstig te beïnvloeden. Uiteraard wil je niet meer betalen dan nodig is, vraag daarom meerdere offertes aan bij lokale makelaars om zo een goed beeld te krijgen van de makelaar kosten per aanbieder.