Ben jij uitgekeken op je keuken en is deze aan verandering toe? Mis je extra (werk)ruimte? Of wil je je woning verkopen en aantrekkelijker maken voor potentiële kopers? Er zijn verschillende redenen waarom je je keuken wilt aanpakken. Grote vraag is dan alleen: kies je voor keukenrenovatie of ga je juist voor een volledig nieuwe keuken?

Beide mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen. Denk jij erover om je keuken op te knappen? Lees dan snel verder om erachter te komen welke optie het beste bij jouw keuken en woning past.

Keukenrenovatie

 

Het begint met inspiratie

Of je je keuken wilt renoveren of op zoek bent naar een nieuwe keuken: het onder handen nemen van de keuken begint altijd met een goede voorbereiding. Welke keukenstijl past bij je, wat voor uitstraling en aangezicht moet de keuken krijgen en voor welke doeleinden wordt de keuken voornamelijk gebruikt.

Noteer het wensenlijstje voor jezelf en breng een bezoek aan verschillende keukenshowrooms om inspiratie op te doen. Verzamel knipsels uit woonmagazines, blader digitaal door Pinterest en kijk rond bij vrienden en familie. Zo ontwerp je uiteindelijk een eigen moodboard met kleuren, materialen en stijlen, welke houvast geeft tijdens het opknappen van de keuken.

Moodboard keukenrenovatie

 

Kosten keukenrenovatie

Laten we beginnen met het belangrijkste: de kosten. Wanneer je zo weinig mogelijk kosten wilt hebben, ligt renovatie het meest voor de hand. Dit is namelijk doorgaans goedkoper dan een nieuwe keuken doordat je niets aan arbeidsloon betaalt. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd zo is. Heb jij een grote keuken en wil je veel zaken aanpakken? Dan kunnen de kosten onverwacht hoog uitpakken, waardoor een nieuwe keuken een serieuze overweging is.

 

Grootse effecten

De sfeer in een keuken wordt voor een groot gedeelte bepaald door de keukenkasten en het werkblad. De fronten zijn gemakkelijk zelf te spuiten of te behangen en ook de handgrepen en -knoppen zijn eenvoudig te vervangen. Kleine stappen voor een groots resultaat.

Het werkblad is de basis van iedere keuken en moet geschikt zijn voor dagelijkse lichte en zware klussen. Wanneer je deze vervangt, krijgt je keuken haast vanzelfsprekend een compleet nieuwe en frisse uitstraling. Bovendien zijn werkbladen in allerlei soorten en maten beschikbaar, zoals geleefd hout, robuust beton en stijlvol marmer.

 

“Of je het nu zelf doet of het laat doen: met deze relatief kleine ingrepen creëer je grootse effecten in de keuken.”

 

Tijd of gemak

Wanneer je een beetje handig bent, is een keukenrenovatie goed te doen. De basis staat immers al, waardoor immens breek- of sloopwerk vaak niet nodig is en je geen leidingen hoeft te verleggen. Bovendien heeft nieuwe keukenapparatuur vaak dezelfde maat als je huidige apparatuur en kun je gemakkelijk tegels van de muur bikken om er vervolgens nieuwe op te lijmen.

Kies je echter voor een nieuwe keuken, dan kies je vaak voor gemak. Deze wordt thuis geïnstalleerd, waardoor je er geen omkijken naar hebt en al na korte tijd kunt genieten van overheerlijke recepten uit je gloednieuwe keuken.

 

Nieuwe vloer creëert eenheid

Bij het vernieuwen van de keuken, mag de vloer natuurlijk niet ontbreken. Past de huidige vloer nog bij de uitstraling van je gerenoveerde of nieuwe keuken? Perfect, lekker laten liggen! Sluit de kleur of het materiaal echter niet meer aan op de keuken, overweeg dan om een nieuwe vloer te (laten) leggen.

Keukenvloeren

De keuze in vloeren is enorm uitgebreid en er bestaan verschillende mogelijkheden zoals pvc, laminaat of echt hout. Natuurlijk heb je hier ook de keuze om het zelf te doen of het te laten leggen.

Tip: Ga je een nieuwe vloer (laten) leggen? Laat deze dan doorlopen naar de woonkamer, zodat je niet alleen je keuken een frisse look geeft, maar ook de rest van het huis voorziet van een nieuwe, warme sfeer en het een mooie eenheid vormt.

 

Renoveren of toch een nieuwe keuken?

Zoals je kunt lezen, hangt de keuze voor keukenrenovatie of een nieuwe keuken af van verschillende zaken. Wanneer je een beetje handig bent is een keukenrenovatie goed te doen en kan het voordeliger zijn dan een nieuwe keuken (met name het arbeidsloon dat je uitspaart).

Echter, wil je steeds meer dingen vervangen en aanpassen in de keuken, dan wordt het ook een grotere klus en zullen de kosten ook toenemen. Stel daarom voor jezelf een maximumbudget en bedenk, aan de hand van je wensen en eisen, wat mogelijk is. Zo creëer je je nieuwe droomkeuken waar je weer jaren van kunt genieten.

Wilt u binnenkort een nieuwe keuken aanschaffen? We hebben alle belangrijke keukenonderwerpen voor u samengevoegd in ‘een speciaal boek’. Dit rijk geïllustreerde keukenhandboek bevat meer dan 80 pagina’s vol nuttige informatie, inspiratie, trends en tips. Klik hier om het keuken boek gratis te laten bezorgen