Als je op zoek bent naar een hypotheek dan kom je al snel terecht bij de grote banken. Toch zijn er ook andere geldverstrekkers waar je heen kunt om een huis te kopen. BLG Wonen bijvoorbeeld. Maar voordat je een overeenkomst tekent wil je uiteraard wel weten of de organisatie betrouwbaar is. Wat is BLG Wonen, is het een bank en waar vallen ze onder? Uiteraard wil je ook weten wat de ervaringen met BLG Wonen zijn. Je leest het op deze pagina.

Bij welke bank een hypotheek afsluiten?

Veel mensen die een huis kopen gaan als eerste naar de eigen huisbank. Daar heb je ervaring mee, het is een bekende naam en je kunt hier ook jouw hypotheek onderbrengen. Toch is het mogelijk dat een bank die ideaal is voor jouw geldzaken op het gebied van hypotheken niet de beste partij is. Je bent niet verplicht om een hypotheek af te sluiten bij jouw huisbank, je kunt bijvoorbeeld ook naar een andere bank gaan. Daarnaast zijn er nog andere geldverstrekkers zoals investeringsmaatschappijen die soms meer interessante voorwaarden bieden. Daarmee komen we op BLG Wonen. Is dit eigenlijk wel een bank?

Wat is BLG Wonen?

BLG Wonen is een organisatie waar je een hypotheek kunt afsluiten. Voor starters, doorstromers maar ook huiseigenaren die graag hun hypotheek willen oversluiten. Via de website kun je op zoek gaan naar een onafhankelijke hypotheekadviseur die onder de vlag van BLG Wonen werkt. Voer je postcode in, kies het maximale aantal kilometers afstand en zoek naar een adviseur bij jou in de buurt.

Is BLG Wonen een bank?

Nee, BLG Wonen is geen bank maar een organisatie die onder de paraplu van de Volksbank valt. Dit is dus wél een bank, maar nog niet een partij die bij iedereen een belletje zal doen rinkelen. SNS, ASN Bank en RegioBank zullen je wel bekend voorkomen. Dit zijn allemaal banken van de Volksbank. In plaats van bankzaken en hypotheken samen te voegen hebben zij ervoor gekozen om BLG Wonen als individuele dienst aan te bieden. Daarom is het goed om even naar deze organisatie als geheel te kijken.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat is de Volksbank?

De Volksbank is het moederbedrijf van vier banken en één hypotheekverstrekker. Alles bij elkaar opgeteld hebben ze ruim drie miljoen klanten en meer dan 3000 medewerkers in dienst. 200 jaar geleden is de Volksbank ontstaan door meerdere regionale spaarbanken samen te voegen. Tegenwoordig richten ze de dienstverlening op consumenten, zelfstandig ondernemers en het midden- en kleinbedrijf. Groot geworden door klein te blijven kun je wel stellen. De Nederlandse Staat was een tijd lang de enige aandeelhouder van de organisatie, nu wordt de Volksbank weer stap voor stap geprivatiseerd.

Mogelijkheden voor starters

BLG Wonen adverteert met de mogelijkheden voor starters om een woning te kopen. Hoe werkt dat eigenlijk? Op de website vind je een stappenplan om een eerste huis te kopen. Daarnaast zijn er middelen zoals de huurverklaring en perspectiefverklaring voor personen die een flexibel contract hebben.

Stappenplan huis kopen

Om de mogelijkheden in kaart te brengen die in jouw situatie van toepassing zijn heeft BLG Wonen een stappenplan opgesteld. Dit is in het kort de inhoud van het stappenplan:

  1. Als eerste worden de financiële mogelijkheden besproken. Op de website kun je een online rekentool vinden om globaal jouw maximale hypotheek te berekenen.
  2. Voor huiseigenaren wordt bekeken welke volgorde het beste is; eerst kopen of eerst verkopen? Zelf adviseren ze om eerst te verkopen zodat je geen dubbele woonlasten hebt. Ze bieden wel een overbruggingskrediet aan.
  3. Bij een bestaande woning kopen zijn er andere zaken die van belang zijn dan bij een nieuwbouwwoning kopen. Denk aan een bouwdepot bij een nieuwbouwwoning of de kosten koper die je voor een bestaande woning moet betalen.
  4. Nu komt de vraag of je een aankoopmakelaar moet inschakelen of dat je alles zelf regelt. BLG Wonen is geen makelaar maar kan je wel adviseren om de juiste keuze te maken.
  5. Ga bij bezichtigingen voorbereid te werk. Breng je wensen vooraf in kaart zodat je nuchter naar de woningen kunt kijken. Soms moet je concessies maken maar er zullen ook breekpunten zijn.
  6. Het is mogelijk dat jouw openingsbod direct wordt aanvaard maar zeker is het niet. Denk ook na over de ontbindende voorwaarden die in het koopcontract opgenomen worden.
  7. Nu ga je het voorlopig koopcontract tekenen. Dit kun je laten nalopen door een juridisch adviseur of door de aankoopmakelaar.
  8. Nu wordt het tijd om de bouwkundige keuring uit te laten voeren en uiteraard moet je de hypotheek gaan regelen.
  9. Om een hypotheek rond te krijgen zul je een taxatie op de woning moeten laten uitvoeren. BLG Wonen accepteert een desktoptaxatie tot maximaal 75 procent van de woningwaarde.
  10. Als laatste is er de eindinspectie met aansluitend de overdracht bij de notaris. Nu ben je officieel eigenaar van de nieuwe woning!

Welke garanties biedt BLG?

Banken die onder de Nederlandse Depositogarantie vallen bieden extra zekerheid op de tegoeden die er ondergebracht worden. Voor BLG Wonen geldt dat tegoeden bij deze hypotheekverstrekker, de SNS, ANS Bank en RegioBank bij elkaar opgeteld worden. Je hebt daarbij een garantie tot 100.000 euro en 200.000 euro als het een en/of rekening betreft voor twee personen.

Ervaringen BLG Wonen

Als we kijken naar de ervaringen met BLG Wonen zien we als eerste een vijf-sterren waardering van MoneyView. Ze scoren zowel voor annuïteiten hypotheken, lineaire hypotheken en aflossingsvrije hypotheken vijf sterren op het gebied van ProductRating Voorwaarden. Het betreft een beoordeling van oktober 2021. MoneyView vergelijkt jaarlijks ruim vijftig hypotheekverstrekkers, die hoge waardering is daarmee zeker een opsteker.

Wat betreft ervaringen van BLG Wonen van klanten zijn de meeste reviews positief. Er zijn enkele lage scores maar de algemene mening over deze hypotheekverstrekker lijkt heel goed te zijn. Met name de persoonlijke aanpak wordt gewaardeerd.

Is BLG Wonen een goede hypotheekverstrekker?

Hoewel BLG Wonen geen bank is vallen ze wel onder de Volksbank. Je hebt daarmee dezelfde garanties en zekerheden die reguliere banken je bieden. De aanpak wijkt een beetje af waarbij deze hypotheekverstrekker de persoonlijke aanpak als prioriteit stelt. Oorspronkelijk werd BLG Wonen ruim 65 jaar geleden opgericht om mijnwerkers een eigen huis te laten kopen. Er is nog steeds een focus op starters en andere ‘kwetsbare’ groepen die moeite hebben om een hypotheek rond te krijgen.