Wat is jouw favoriete stad? Er is natuurlijk wel een verschil tussen de mooiste gemeente om te bezoeken en de beste steden om te wonen. Misschien vind je Parijs of Milaan prachtig als vakantiebestemming maar zou je er absoluut niet langer dan een paar dagen willen doorbrengen. Wat is de beste stad om in te wonen in Nederland? Wij hebben de lijst met de favoriete steden voor je op een rijtje gezet.

De beste stad om te wonen is…

Op de eerste plaats staat Amsterdam, best een controversiële keuze omdat er volop Nederlanders zijn die hier nog niet dood gevonden willen worden. Of bang zijn dat ze letterlijk de grootste stad van Nederland niet zullen overleven. Maar met bijna 900.000 inwoners heeft deze gemeente toch een aantrekkingskracht die niet te ontkennen valt.

Er zijn verschillende redenen om Amsterdam als ‘beste stad’ te bestempelen. Vastgoedadviseur JLL nam 84 steden met minimaal 50.000 inwoners als uitgangspunt en liet daar een enkele tientallen criteria op los. Zo werd er gekeken naar de aanwezige voorzieningen en de beleggingswaarde. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de veiligheid, Amsterdam is namelijk volgens de politie de meest onveilige stad van Nederland. Een ander minpunt dat JLL noemt is de bescheiden ambities op het gebied van nieuwbouw, zo worden de huizenprijzen verder opgedreven. Dat is mooi als je een huis wilt verkopen, maar bij een huis kopen in Amsterdam betaal je ook de hoofdprijs.

Het is wel weer zo dat er ook goedkopere huizen in Amsterdam zijn, je moet dan wel genoegen nemen met minder ruimte, geen tuin of meer criminaliteit in de omgeving. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een woning te zoeken rondom Amsterdam maar wel ergens in de Randstad.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De beste steden om te wonen

Utrecht staat op de tweede plek, dit was in de vorige toetsing ook al het geval. Amsterdam is vanuit economisch oogpunt interessant, Utrecht is de stad die het snelst groeit van Nederland wat weer goed is voor beleggers in vastgoed. Daarnaast is Utrecht centraal gelegen in Nederland. Delft is goed voor een derde plek, waar de sfeer toch weer heel anders is dan in de grotere steden. Amersfoort en Zwolle staan op de vierde en vijfde positie, de meeste steden in de top tien bevinden zich in de Randstad. Dit komt overeen met de groei van deze regio in Nederland.

Beste stad om te wonen of te kopen?

In de berichtgeving over de beste steden om te wonen wordt vaak het onderzoek van JLL aangehaald, waarbij al snel de conclusie wordt getrokken dat Nederlanders hier het liefste wonen. Toch gaat het niet zozeer om woongenot maar de investeringswaarde. Als jij graag ruimte en rust wilt hebben dan kun je bijvoorbeeld beter een huis kopen in het oosten van het land, ook Almere is nog heel betaalbaar als nieuwkomer in de Randstad. De gezinssituatie en je werk of opleiding zijn uiteraard ook zaken die een rol spelen. Wat de beste stad voor jou is zal daarom een persoonlijke keuze zijn die in de loop der jaren kan veranderen.