Koophuis verhuren wat zijn de regels?
Een huis is niet alleen een plek om in te wonen, het is ook een investering. Kijk maar naar de stijgende huizenprijzen, de kans is groot dat jij momenteel een overwaarde op je huis hebt. Maar wat kun je met een koophuis als je er (tijdelijk) niet woont? Mag je een koophuis verhuren en wat zijn de regels?
Waarom zou je een koophuis verhuren?
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je een koophuis zou willen verhuren. Wellicht ga je een jaar rondreizen of moet je voor een bepaalde periode naar het buitenland verhuizen voor je werk. Het is ook mogelijk dat je gaat samenwonen met je partner en nog een tijdje die oude woning wilt aanhouden. Of je wilt gewoon munt slaan uit jouw vastgoedbezit en een koophuis verhuren. Er zijn redenen genoeg te bedenken dus. Maar let op, als het een koopwoning betreft waar je een hypotheek op hebt genomen als woning voor jezelf, dan mag je dit pand niet zomaar in de verhuur gooien.
Koophuis verhuren wat zijn de regels?
De regels verschillen per situatie. Hier zijn de twee meest voorkomende situaties bij de verhuur van je eigen koopwoning:
Verhuren met een hypotheek
Als je de woning hebt gekocht via een geldverstrekker zoals de bank moet je voldoen aan de voorwaarden die in het contract staan. In een hypotheekovereenkomst zal onderverhuur uitgesloten zijn zonder expliciete toestemming van de bank. Je zult dus naar jouw hypotheekverstrekker moeten gaan en uitleggen wat je wilt en waarom. Zij beslissen dan of je de woning mag verhuren aan een derde partij.
De meeste banken zitten niet te wachten op onderverhuur, er bestaat dus een reële kans dat jouw aanvraag wordt afgewezen.
Verhuren via de leegstandswet
Staat je huis leeg en wil je deze verhuren? Dan kun je aanspraak maken op de leegstandswet. In dit geval is het mogelijk om de woning voor een periode van maximaal twee jaar te verhuren. Deze termijn kan overigens driemaal met één jaar worden verlengd. Je moet in dit geval een vergunning aanvragen bij de gemeente waar het pand staat. Ook in dit geval zul je toestemming moeten krijgen bij de hypotheekverstrekker. Die kan aanvullende voorwaarden stellen, via deze weg is het vaak wel te regelen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waar moet je rekening mee houden bij verhuur?
Je hebt het voor elkaar gekregen om toestemming te krijgen bij de gemeente en/of de bank, dat is mooi. Toch moet je ook rekening houden met andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je moet bij de verzekering aangeven dat de woning door andere personen wordt bewoond. Dit kan van invloed zijn op de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.
- Het huurcontract moet aan de juridische voorwaarden voldoen. Laat je hierin adviseren en zorg dat alles klopt naar de letter van de wet.
- Als je bijvoorbeeld voor een langere tijd naar het buitenland gaat, dan moet je er wel rekening mee houden dat je als verhuurder verantwoordelijkheden hebt tegenover de huurder. Je kunt beheer van het pand bijvoorbeeld uitbesteden aan een commerciële partij.
Je mag een koophuis verhuren mits je voldoet aan de regels. Vraag het na bij de hypotheekverstrekker of neem contact op met een vastgoedmakelaar of particuliere verhuur organisatie.