Een verhuizing is een spannend moment waarin emoties elkaar in hoog tempo afwisselen. De vreugde bij het tekenen van een koopcontract bijvoorbeeld, de weemoed bij het inpakken van de dozen of de frustratie als de verhuiswagen niet op tijd is. Verhuizen met kinderen maakt het proces er niet eenvoudiger op. Naast een groter aantal personen om rekening mee te houden ervaren kinderen een verhuizing anders dan volwassenen. Hier zijn 5 tips om een verhuizing met kinderen soepel te laten verlopen.

 

1. Verhuizing van school

Ga je buiten je eigen wijk verhuizen? Dan is de kans groot dat jouw kinderen naar een andere school zullen gaan na de verhuizing. Naast het feit dat je niet zomaar jouw kind van school thuis kunt houden, kan verhuizen in een schoolvakantie ook de transitie wat eenvoudiger maken voor een schoolgaand kind. Een nieuwe omgeving, nieuwe onderwijzers en nieuwe klasgenootjes, dit heeft voor kinderen een grotere impact dan een nieuwe slaapkamer.

 

2. Kies het juiste moment om het bekend te maken

Je kunt een puber niet de week voor verhuizing tussen neus en lippen door aankondigen dat jullie gaan verhuizen. Geef kinderen die op de middelbare school zitten (of ouder) aan dat er een verhuizing op stapel staat op het moment dat jullie als ouders er zeker van zijn dat het doorgaat. Je kunt ze dan betrekken bij het gehele proces. Zo werk je samen naar de transitie toe en kun je zaken samen regelen. Jongere kinderen kun je beter wat langer laten wachten met het uitleggen van de details, je kunt ze wel spelenderwijs in het proces betrekken. Vertel verhalen over wonen in een ander huis en nieuwe vriendjes maken. Met metaforen en verhalen kun je het abstracte begrip van verhuizen concreet maken.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Geef je kinderen hun eigen verhuisdozen

Die saaie, kale dozen zijn ideaal om op te tekenen. Laat jouw kinderen hun eigen verhuisdozen versieren. Inpakken kun je samen doen, zo kun je ook bepalen welke spullen niet meer nodig zijn. Doneer oud speelgoed aan een goed doel bijvoorbeeld, je kunt nu schoon schip maken. Wees niet dwingend, dat versleten poppetje met één been en schilferende verf kan voor het kind een grote emotionele waarde hebben.

 

4. Laat ze hun nieuwe kamer plannen

In plaats van lang stil te staan bij de huidige situatie kun je ze laten fantaseren over hun nieuwe omgeving. Welke kleur behang komt er op de wanden? Ga je het Paw Patrol dekbed vervangen met een Spiderman motief? Laat ze hun droomkamer tekenen en breng elementen hiervan terug in de nieuwe omgeving. Je kunt je een vrij besteedbaar budget geven om de nieuwe omgeving te personaliseren.

 

5. Kinderen kunnen het je makkelijker maken

Als laatste maar zeker niet de minste tip willen we aangeven dat verhuizen met kinderen niet alleen extra ballast oplevert. Met name kinderen van schoolgaande leeftijd kunnen heel behulpzaam zijn in deze periode, ze zien vaak ook kleine details die volwassenen over het hoofd zien. Daarnaast kunnen ze met hun open blik en positieve kijk op het leven vaak veel emotionele steun geven op het moment dat de ouders het allemaal even niet meer zien zitten. Een warme knuffel van je zoon of dochter doet dan alle problemen even verdwijnen.

 

Onthoud; vele handen maken licht werk. Verhuizen met kinderen kan een spannend en mooi avontuur zijn voor iedereen!