Wist je dat de populaire betaalservice Tikkie alleen in Nederland bekend is? Je hebt ook een Nederlandse bankrekening nodig om geld over te maken. Dat komt omdat het met iDeal werkt wat ook op Nederland gericht is. In Amerika gebruiken ze voornamelijk Venmo, een dienst van PayPal die al langer bestaat. In Nederland is funda met afstand de grootste huizensite. Is er ook een funda Europa, Amerika of China? En wat zijn de alternatieven? Als je internationaal een huis zoekt dan is er meer dan funda in het buitenland, op deze pagina vind je een overzicht van huizensites in Europa.

Bestaat funda in het buitenland?

Onlangs werd er een nieuw filiaal van supermarktketen Jumbo geopend … in Irak! Het betreft waarschijnlijk een lokale ondernemer die ergens wat vlaggen en posters van Jumbo heeft gevonden, in Veghel hebben ze geen weet van deze nieuwe locatie. Er is wel een officiële HEMA in Qatar, al zul daar niet de traditionele rookworst aantreffen. Funda.nl is een Nederlandse huizensite die werd opgericht door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Wegener Media.

funda europa

Daarnaast is er ook funda Europa als optie op de Nederlandstalige website. Ga naar www.funda.nl/europe/ voor meer info. Je kunt dus een huis verkopen op funda in het buitenland. Op dit moment worden er ruim 600 huizen aangeboden waarvan ruim de helft in België. In Duitsland, Frankrijk en Spanje is er ook een redelijk aanbod met slechts één of enkele huizen in andere Europese landen. Als je dus op zoek bent naar een huis of vakantiewoning buiten Nederland dan is funda in het buitenland behoorlijk beperkt. Zijn er ook alternatieve huizensites waar je terecht kunt? De volgende Europese landen kun je vinden op funda.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Alternatieven voor funda in Europa

Als je één huis in Slowakije toch een beetje karig vindt probeer dan eens de huizensite Nehnutelnosti. Dit is de grootste huizensite in Slowakije. Je moet dan wel even bijspijkeren in de Slowaakse taal want Nederlands is hier geen optie. Dat zal de voornaamste uitdaging zijn bij een huis zoeken in het buitenland.

Je zou wel op zoek kunnen gaan naar een intermediair in Nederland die je kan helpen met een huis, appartement of vakantiewoning vinden. Let dan wel op of het een officiële organisatie betreft. Je bent namelijk voor een groot deel overgeleverd aan de makelaar, je kunt immers niet dagelijks een retourtje Portugal nemen.

Dit zijn de alternatieven voor funda in Europa:

  • atHome: Luxemburg
  • Daft.ie: Ierland
  • Etuovi: Finland
  • Finn: Noorwegen
  • Hemnet: Zweden
  • Home: Denemarken
  • Homegate: Zwitserland
  • Idealista: Portugal / Spanje
  • Immobilaire: Italië / Roemenië
  • Immoscout24: Duitsland / Oostenrijk
  • Immoweb: België
  • Ingatlan.com: Hongarije
  • Nehnutelnosti: Slowakije
  • Njuskalo: Kroatië
  • Nepremicnine: Slovenië
  • Otodom: Polen
  • SeLoger: Frankrijk
  • Spitogatos: Griekenland
  • Sreality: Tsjechië
  • Verenigd Koninkrijk: Rightmove

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties, alleen in Nederland zijn al meer dan honderd huizensites. Naast de taal heb je buiten Nederland dezelfde uitdagingen om een makelaar te vinden die goed werk levert. Hier hebben we belangenorganisaties zoals NVM, VBO en VastgoedPro wat meer zekerheid heeft, bij buitenlandse makelaars moet je altijd opletten dat je met een betrouwbare makelaar in zee gaat.

Wat vind je op funda Europa?

Hoewel funda Europees gezien geen grote rol speelt kan het wel prettig zijn om zaken te doen met een Nederlandse makelaar die huizen verkoopt in het buitenland. Je hebt dan geen taalbarrière en er zijn vaak ook culturele verschillen in communicatie in het buitenland.

Zelfs over de grens van België zul je direct merken dat de manier van huizen kopen en verkopen iets anders in elkaar steekt. De wijze waarop makelaars communiceren is ook wat anders. Niet beter of slechter maar gewoon een afwijkende aanpak ten opzichte van wat we in Nederland gewend zijn.

Vakantiehuisje in Spanje

Het valt direct op dat funda Europa een behoorlijke selectie woningen in Spanje heeft. Dit is een land met lagere kosten voor wonen en andere zaken, het klimaat is ook heel gunstig. Daarom is het voor veel Nederlanders de ideale plek om te gaan wonen.

Mensen die met pensioen zijn, koukleumen die iedere winter naar hun warme plekje in Spanje trekken of online professionals die hun zaakjes overal ter wereld kunnen regelen. Dan krijg je in Spanje doorgaans veel luxe voor weinig geld.

Naast funda Europa kun je terecht op Fotocasa, Idealista, Habitaclia, Yaencontre en Enalquiler om maar enkele huizensites te noemen. Kyero.com is een meertalige huizensite waar je ook in het Nederlands op zoek kunt gaan naar een huisje in het mediterrane gebied.

Huis kopen op Marktplaats

Een andere optie naast funda Europa is Marktplaats. Hier kun je niet alleen terecht voor tweedehands koffiepotten en auto’s, je vindt hier ook leuke optrekjes in Frankrijk, Spanje of andere plekjes binnen de EU. Dit kan bestaande bouw zijn of nieuwbouw.

Let er bij nieuwbouwprojecten extra goed op dat er voldaan wordt aan de regels en wanneer de geschatte oplevering plaatsvindt. Het kan zomaar gebeuren dat jouw droomhuisje nooit gerealiseerd wordt terwijl je wel een groot bedrag hebt betaald. Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook het geval. Buiten Nederland kan het lastiger zijn om een juridische zaak aan te spannen als het fout mocht gaan.

Wat koop je in Europa?

Een huis verkopen op funda in het buitenland betekent niet altijd hetzelfde. Soms betreft het land met huis, andere keren koop je alleen de woning maar het land wordt verpacht. Dan heb je nog timeshare mogelijkheden waarbij je niet volledige eigenaar bent van de woning of het vakantiehuis.

Laat je daarom bijstaan door een ervaren internationale makelaar of een juridisch adviseur die het contract voor je uitpluist voordat je tekent. Je hebt als buitenlander ook niet automatisch dezelfde rechten als iemand met de nationaliteit van je bestemming.

Dit is het geval binnen de EU en zeker als je naar een ander continent verhuist. Zo zijn er landen waar buitenlanders geen land kunnen kopen maar hooguit een lange lease op het land kunnen afsluiten. Dit is om te voorkomen dat buitenlandse vastgoedinvesteerders nationale grond in bezit krijgen. Meer ontdekken? Bekijk hier het uitgebreide artikel over funda.