Met het aanschaffen of huren van een woning komt veel meer kijken dan de sleuteloverdracht, de verbouwing, en je spullen verhuizen. Je moet ook de woning verzekeren. Dat doe je met een woonverzekering. Maar wat houdt dit in?

Er zijn een aantal overwegingen te maken bij het kiezen van de juiste verzekering. Daarnaast worden niet altijd alle kosten gedekt. Heb jij moeite met het uitzoeken van een passende woonverzekering? Lees dan snel verder; wij helpen je op weg!

Wat houdt een woonverzekering in?

We beginnen bij de basis: een woonverzekering, wat is dat? Je sluit het vaak af bij een koopwoning, maar je kunt het ook zeker doen met een huurhuis. Het doel van deze verzekering is om je te helpen met de kosten van eventuele schade.

Zo hoef je daar zelf niet voor op te draaien. Niet elke woonverzekering dekt hetzelfde en er zijn wel degelijk gevallen waarin niet alle kosten gedekt worden. Hier gaan we verder in dit artikel op in!

Zijn er verschillende types?

Er zijn twee vaak afgesloten type woonverzekeringen: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt de kosten bij schade aan je fysieke woning. Denk dan aan de muren, het dak, en eventueel zelfs de zonnepanelen.

Het afsluiten van een woonverzekering: dit moet je weten!

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Bij een koopwoning is dit niet altijd verplicht; wel als je een hypotheek hebt. Een opstalverzekering vergelijken is een goed idee om de juiste te kiezen. Met een inboedelverzekering daarentegen ben je verzekerd voor schade aan je eigendommen binnen in je huis.

Deze is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Een combinatie van deze twee dekt dus vrijwel alles in en aan je woning!

Wat dekt het en wat niet?

Er zijn een hoop gevallen waarvoor jouw woning wel verzekerd is. Denk aan schade door brand, inbraak, en het weer. Ook wanneer je sleutels zijn gestolen, dekt het de kosten voor de nieuwe sloten. Heb je tijdelijk een vervangende woning nodig?

Dan ben je daar ook voor verzekerd. Toch zijn er gevallen waarbij de verzekering de kosten niet dekt. Denk aan schade die al aanwezig was voordat je de verzekering afsloot. Ook bij een aardbeving en schade door verboden activiteiten ben je niet verzekerd. Houd daar dus zeker rekening mee!

Wat kosten deze verzekeringen?

Bij het bepalen van de kosten van deze verzekeringen wordt er gelet op het type huis, je woonsituatie en de plek waar je woont. Op plekken waar meer kans is op inbraak, zoals grote steden, zijn de kosten voor een inboedelverzekering hoger.

Dit geldt ook bij de opstalverzekering. Woon je in een grote vrijstaande villa? Dan zijn de kosten natuurlijk hoger dan een kleine rijtjeswoning. De waarde van je woning heeft veel invloed op de hoogte van de premie. Tot slot zijn er verschillende gradaties van een woonverzekering. Een all risk verzekering dekt meer, maar is ook wat duurder. Ga dus na welke het beste bij jou past!

Zo, nu ben jij wat meer op de hoogte van wat een woonverzekering inhoudt. Het is een verzekering die je vaak afsluit bij het aanschaffen van een woning. Deze dekken de kosten bij schade aan je woning. Bij ongevallen als inbraak, brand, of storm kan het flink wat kosten besparen.

De opstalverzekering verzekert je fysieke woning en beschermt je tegen de hoge kosten van reparatie aan bijvoorbeeld de fundering en het dak. De inboedelverzekering verzekert je persoonlijke eigendommen. De kosten hiervan worden volledig gebaseerd op de locatie, je woonsituatie en het type huis dat je hebt.

Wil je er zeker van zijn dat jouw huis goed is verzekerd? Dan ga je natuurlijk voor een combinatie van de twee!