Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

WOZ waarde versus verkoopwaarde

De gemeente bepaalt de WOZ waarde van de panden die zich binnen de gemeentelijke grenzen bevinden. Deze waardes geven ze door aan de regering, die ze vervolgens publiceert in een openbaar register. In principe worden deze cijfers ieder jaar bijgesteld op basis van een standaard toetsing. Toch is deze waarde vaak niet hetzelfde als de verkoopwaarde van een woning. Deze bedragen kunnen zelfs enorm uiteenlopen. We bekijken op deze pagina de WOZ waarde versus de verkoopwaarde, en leggen uit waarom er zo’n groot verschil tussen deze bedragen kan bestaan.

 

Hoe wordt de WOZ waarde berekend?

In de Waardering Onroerende Zaken zijn enkele criteria bepaald zoals het bouwjaar, de oppervlakte, ligging en verkoopwaarde van soortgelijke woningen in de omgeving. Het aantal meetpunten is gering, de WOZ waarde kan daarmee flink afwijken van de vraagprijs en de uiteindelijke koopsom.

 

Hoe wordt de verkoopwaarde bepaald?

De verkoopwaarde wordt bepaald door de koper, wat deze bereid is te betalen voor jouw huis. Dit bedrag zal zeker in een huizenmarkt met schaarste vaak hoger uitvallen dan de geschatte WOZ waarde. Met name in steden waar huizen gewild zijn zoals Amsterdam kunnen de verschillen tot wel tienduizenden euro’s uiteenlopen. De waarde die de gemeente vaststelt is daarmee lang niet altijd het bedrag dat je moet betalen.

De woningwaarde zoals een makelaar die bepaalt wordt gebaseerd op meer factoren, waaronder objectieve kenmerken zoals verkoopprijzen van andere huizen in de buurt, maar ook subjectieve kenmerken zoals een prettige woonomgeving. Wanneer je recentelijk flink hebt verbouwd, een nieuwe keuken hebt geplaatst of een heerlijke jacuzzi in de badkamer hebt staan, hebben deze verbeteringen geen invloed op de WOZ waarde. Ze tellen wél mee in de verkoopwaarde.

 

Wat is mijn huis waard?

Naast het bepalen van de woningwaarde, is er de taxatiewaarde. Dit bedrag wordt vastgesteld door een onafhankelijk taxateur, en dient voor aanvraag van een hypotheek of de Nationale Hypotheek Garantie. De koper zal de taxatiekosten moeten betalen, de verkopende partij niet. Wat jouw huis waard is kun je dus op verschillende manieren berekenen. De verkoopmakelaar zal doorgaans een vraagprijs bepalen met enige marge voor onderhandelingen. De koper weet na de taxatie welke extra kosten er nog bij komen kijken voor onderhoudswerken.

 

Minder betalen, meer besteden

Een belangrijk punt waar kopers rekening mee moeten houden is de staat van onderhoud. De WOZ waarde van twee huizen kan gelijk zijn, als je bij één woning nog eens tienduizenden euro’s kwijt bent om de boel op orde te krijgen wordt het totaalplaatje plotseling heel anders. En deze kosten kun je niet opnemen in de hypothecaire lening. Je kunt kosten besparen door zelf alles te regelen, en de makelaar over te slaan. Maar als een makelaar een lagere prijs weet te bedingen kan deze tussenpersoon de makelaarscourtage dubbel en dwars terugverdienen.

 

Hoe wordt de verkoopprijs bepaald?

De WOZ waarde is snel opgezocht, dit geeft een eerste indicatie van de werkelijke waarde. Vervolgens worden de objectieve en subjectieve plus- en minpunten in kaart gebracht, ook wordt er rekening gehouden met prijzen van andere woningen op de markt. Hoewel de vraagprijs doorgaans een marge heeft voor onderhandelingen, is het heel goed mogelijk dat er een koper staat te popelen om deze prijs te betalen. Bepaal samen met de makelaar een goede strategie, en maak nauwkeurige berekeningen om de werkelijke waarde te bepalen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag