De gemeente bepaalt de WOZ waarde van de panden die zich binnen de gemeentelijke grenzen bevinden. Deze woz waardes geven ze door aan de regering, die ze vervolgens publiceert in een openbaar register. In principe worden deze woz waarde ieder jaar bijgesteld op basis van een standaard toetsing. Toch is deze woz waarde vaak niet hetzelfde als de verkoopwaarde van een woning. Deze bedragen kunnen zelfs enorm uiteenlopen. We bekijken op deze pagina de WOZ waarde (het verschil tussen de woz waarde en de waarde van een woning, en leggen uit waarom er zo’n groot verschil tussen deze bedragen kan bestaan.

Hoe wordt de WOZ waarde berekend?

In de Waardering Onroerende Zaken zijn enkele criteria bepaald zoals het bouwjaar, de oppervlakte, ligging en verkoopwaarde, verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving. Het aantal meetpunten is gering, de WOZ waarde kan daarmee flink afwijken van de vraagprijs en de uiteindelijke koopsom.

Hoe wordt de verkoopwaarde bepaald?

De uiteindelijke verkoopprijs (marktwaarde) wordt bepaald door de koper, wat deze bereid is te betalen voor jouw huis. Dit bedrag zal zeker in een huizenmarkt met schaarste vaak hoger uitvallen dan de geschatte WOZ waarde. Met name in steden waar huizen gewild zijn zoals in de gemeente Amsterdam kunnen de verschillen tot wel tienduizenden euro’s uiteenlopen. De woz waarde die de gemeente vaststelt is daarmee lang niet altijd het bedrag dat je moet betalen.

De woningwaarde zoals een makelaar die bepaalt wordt gebaseerd op meer factoren, waaronder objectieve kenmerken zoals verkoopprijzen van andere huizen in de buurt, maar ook subjectieve kenmerken zoals een prettige woonomgeving. Wanneer je recentelijk flink hebt verbouwd, een nieuwe keuken hebt geplaatst of een heerlijke jacuzzi in de badkamer hebt staan, hebben deze verbeteringen geen invloed op de WOZ waarde. Ze tellen wél mee in de verkoopwaarde.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Taxatiewaarde

Naast het bepalen van de waarde van de woning (woningwaarde), is er de taxatiewaarde. Dit bedrag wordt vastgesteld door een onafhankelijk taxateur, en dient voor aanvraag van een hypotheek of de Nationale Hypotheek Garantie. De koper zal de taxatiekosten moeten betalen, de verkopende partij niet. Wat jouw woning waard is kun je dus op verschillende manieren berekenen. De verkoopmakelaar zal doorgaans een vraagprijs bepalen met enige marge voor onderhandelingen. De koper weet na de taxatie welke extra kosten er nog bij komen kijken voor onderhoudswerken.

WOZ waarde verkoopwaarde

Een belangrijk punt waar kopers rekening mee moeten houden is de staat van onderhoud. De WOZ waarde van twee huizen kan gelijk zijn, als je bij één woning nog eens tienduizenden euro’s kwijt bent om de boel op orde te krijgen wordt het totaalplaatje plotseling heel anders. En deze kosten kun je niet opnemen in de hypothecaire lening. Je kunt kosten besparen door zelf alles te regelen, en de makelaar over te slaan. Maar als een makelaar een lagere prijs weet te bedingen kan deze tussenpersoon de makelaarscourtage dubbel en dwars terugverdienen.

Hoe wordt de verkoopprijs bepaald?

De WOZ waarde is snel opgezocht, dit geeft een eerste indicatie van de werkelijke waarde. Vervolgens worden de objectieve en subjectieve plus- en minpunten in kaart gebracht, ook wordt er rekening gehouden met prijzen van andere woningen in de buurt. Hoewel de vraagprijs doorgaans een marge heeft voor onderhandelingen, is het heel goed mogelijk dat er een koper staat te popelen om deze prijs te betalen. Bepaal samen met de makelaar een goede strategie, en maak nauwkeurige berekeningen om de werkelijke waarde te bepalen.