Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Woning hoger laten taxeren

Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt op basis van vaste criteria. Bij een hypotheekaanvraag zal de geldverstrekker om een taxatierapport vragen, dit is ook een vereiste om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Kun je een woning hoger laten taxeren, en waarom zou je dit doen?

 

Verschillen tussen WOZ, waardebepaling en woningtaxatie

Er zijn in basis drie mogelijkheden om de waarde van een woning te bepalen:

  1. WOZ waarde: Dit is de waarde op basis van bouwjaar, oppervlakte en enkele andere factoren die door de gemeente wordt bepaald. Deze waarde wordt vervolgens opgenomen in het Kadaster, een openbaar register van het Rijk.
  2. Waardebepaling: Dit is een methode om de subjectieve waarde van een woning te bepalen door de makelaar. Hierbij worden meer criteria gebruikt dan bij de WOZ waarde het geval is, waardoor een meer realistische verkoopwaarde te berekenen valt. Makelaars zullen tegen lage kosten of zelfs gratis een waardebepaling uitvoeren.
  3. Woningtaxatie: Een beëdigt taxateur zal de waarde van de woning bepalen op basis van diverse toetsbare criteria. Daarbij ligt de nadruk op objectieve waarneming en toetsing. Er zijn kosten verbonden aan een taxatierapport. Hypotheekverstrekkers zullen doorgaans vragen om dit rapport.

Voor de verkopende partij is een woningtaxatie niet altijd nodig, een waardebepaling door een verkoopmakelaar komt vaak zelfs beter overeen met de werkelijke verkoopwaarde. Wanneer de koper een hypotheek aanvraag wil indienen, dan zal een onafhankelijk taxatierapport een vereiste zijn.

 

Waarom zou je een woning hoger laten taxeren?

Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de  verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek. Er zijn namelijk vaak kosten die gemaakt moeten worden zoals onderhoud en reparatie. En volgens de wet mag een hypotheek voor maximaal 100% van de woningwaarde worden afgesloten. Met een hoger taxatierapport heb je dus wat extra speling.

Voor andere redenen om een huis hoger of juist lager te laten taxeren kun je navraag doen bij de makelaar.

Kun je een woning hoger laten taxeren?

Nu weten we waarom, maar is het daadwerkelijk mogelijk om een huis hoger te laten waarderen door een onafhankelijk taxateur? In theorie zou dit niet het geval moeten zijn, maar taxeren is mensenwerk. Hoewel er richtlijnen zijn, kan een taxateur er een iets andere interpretatie op nahouden. Ook zijn er taxateurs die niet zo nauwkeurig (of zelfs helemaal niet) meten, of zaken als asbest op de schuur over het hoofd zien. Zolang de bedragen binnen de perken blijven, en er slechts één woningtaxatie plaatsvindt, zullen deze verschillen niet direct aan het licht komen.

Het televisieprogramma De Monitor liet vier taxateurs langskomen om een taxatie uit te voeren op een woning. Aan twee taxateurs werd gevraagd om een hogere taxatiewaarde, en tweemaal werd gevraagd om een lagere taxatiewaarde. Er was één taxateur die geen rapport uitbracht, omdat deze had ontdekt dat er meerdere taxateurs ingeschakeld waren. Een andere taxateur gaf aan objectief te taxeren, en kwam uit op 300.000 euro. De taxateur die om een laag bedrag werd gevraagd kwam met 285.000 euro, de andere taxateur die om een hoger bedrag werd gevraagd kwam uit op 315.000 euro. Dus een verschil van 30.000 euro tussen de laagste en hoogste waarde. Dit was slechts een beperkte proef, het geeft wel aan dat een woning hoger laten taxeren zeker niet onmogelijk is.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag