Zwart of wit, duur of goedkoop, ketchup of mayo; sommige zaken zijn eenvoudig in een categorie te plaatsen. En dan is er het verschil tussen onroerende en roerende goederen. Wat het ongeveer betekent weten de meeste mensen wel maar wat het precies inhoudt is vaak niet duidelijk.
Hoewel de focus vaak ligt op onroerend goed moet je uiteraard ook weten wat een roerend goed is. Zeker bij de aankoop of verkoop van een huis zijn dit termen die terug zullen komen. Wat is roerend goed en wat maakt het uit in welke categorie iets valt?
Wat zijn roerende goederen?
Het antwoord op de vraag “wat is roerend goed?” begint vaak met een beschrijving van onroerende zaken. Dat is namelijk wat eenvoudiger om te definiëren. Het gaat om het perceel waar een woning staat, de woning en zaken die hier onlosmakelijk mee verbonden zijn.
Daarmee bedoelen we zaken die niet te verwijderen zijn zonder de woning of het perceel te beschadigen. En dan kom je op een grijs gebied wat betreft een roerend goed. Want ‘schade’ is een ruim begrip en er is geen volledige lijst aan goederen waar je een beroep op kunt doen.
Voorbeelden van roerend goed
Wat zijn roerende goederen? Een auto is een roerend goed. Het is een goed dat niet vast zit aan de grond en te verplaatsen is. Dat een auto te verplaatsen is op banden is mooi meegenomen maar dit is geen vereiste. Het wordt al wat lastiger bij een boot. Hoewel boten normaal gesproken onder roerende zaken vallen is door de Hoge Raad bepaald dat het ‘in het algemeen’ een roerend goed is.
Dit houdt de optie open voor uitzonderingen. Dat kan het geval zijn als een boot duurzaam verankerd is met het land via de oever. Een woonboot wordt beschouwd als bouwwerk en valt hiermee onder de onroerende zaken.
1. Keuken
Is een keuken een roerend goed? Een keuken als ruimte behoort tot de woning en is daarmee een onroerend goed. De apparatuur in de keuken behoort ook tot de onroerende goederen als de keuken zonder deze apparatuur niet langer compleet is.
Als het een keuken betreft met inbouwapparatuur zoals een koelkast, kooktoestel en oven dan mag je er als koper van uitgaan dat deze apparaten aanwezig zijn na de overdracht. Als alle elektrische apparaten verwijderd worden waardoor de keuken niet langer functioneel is dan moet je dit tijdens de eindinspectie als gebrek noteren.
Als het een keukenblok betreft met een losse magnetron of espresso machine dan behoren deze apparaten tot de roerende goederen. De grens is soms onduidelijk, daarom is het van belang om alle afspraken goed vast te leggen.
2. Vloer
De vloer en vloerbedekking vallen ook onder de grensgevallen waar kopers en verkopers niet altijd raad mee weten. Kamerbrede vloerbedekking of parket dat niet verlijmd is met de ondergrond valt onder roerende goederen. De vloerbedekking is eenvoudig te verwijderen zonder de betonnen vloer wezenlijk te beschadigen.
Als het vloerbedekking geheel verlijmd is dan wordt verwijderen erg lastig en de ondergrond zal hersteld moeten worden. Het verschil tussen roerend en onroerend kan dus een laag lijm zijn ofwel verbonden met het huis.
Is de vloer met spijkers bevestigd aan de ondergrond? Bij verwijderen laat dit gaatjes achter maar dit geldt niet als een schade van betekenis. Die gaatjes kunnen eenvoudig gerepareerd worden. Bij het opstellen van het koopcontract zijn dit soort zaken van belang om te bespreken.
Een kamerbreed tapijt of parket vloer zal niet altijd interessant zijn om mee te nemen naar de nieuwe woning. Dan is overdragen een logische keuze. Maar als de koper graag tegels in huis legt dan willen de nieuwe bewoners niet zelf de oude vloerbedekking opruimen. Afspraken over onroerende zaken zijn vaak eenvoudiger af te wikkelen dan bij roerende goederen, juist omdat er opties en afwegingen zijn.
3. Tuin
De tuininrichting kan tot discussie leiden. Een schuur is grondgebonden maar als het een compleet versleten bouwval betreft dan heb je daar als koper niet veel aan. Als je geen afspraken maakt over de tuin dan accepteer je als koper eigenlijk de situatie zoals je die aantreft.
Als de tuin compleet verwaarloost is met gras dat een meter hoog staat dan mag je niet verwachten dat de verkoper een hovenier betaalt om de tuin op te ruimen. Een splinternieuw tuinset behoort absoluut tot de roerende goederen maar hoe zit het met tegels? Bij onderhandelen tussen koper en verkoper wordt vaak als eerste gedacht aan de koopsom terwijl het juist dit soort afspraken zijn die de doorslag kunnen geven.
Bij een waardebepaling door de makelaar zal rekening worden gehouden met onroerende en roerende zaken. Daarom is het zo lastig om een online waardebepaling uit te voeren. Een makelaar zal bij iedere woning de unieke kenmerken in kaart moeten brengen, dit kan de onderhandelingen aanzienlijk eenvoudiger maken.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Lijst van onroerende en roerende goederen
De makelaar zal een lijst met standaard onroerende en roerende goederen kunnen verstrekken. Op basis van de situatie wordt de lijst aangepast. Let op want deze lijst kan lang worden. Daarbij is het onderscheid tussen onroerend en roerend niet eens zo belangrijk. Het gaat er vooral om wat de koper bereid is over te nemen en voor welke prijs. Kijk eens naar dit lijstje:
- Appelboom
- Tuinkast
- Droogmolen betonnen voet
- Zonwering buiten
- Rolgordijnen binnen
- CV ketel
- Thermostaat
- Elektrische haard
- Alarminstallatie
- Planken aan de muur
- Vrijstaande badkuip
Als je geen afspraken maakt dan is de verkoper verplicht om alle roerende zaken te verwijderen bij oplevering. Maar in de volgende woning zullen gordijnen op maat niet passen. Als de koper interesse heeft om de gordijnen over te nemen rijst de vraag of hiervoor betaald moet worden en zo ja; hoeveel.
Roerende zaken verwijderen kan veel werk met zich meebrengen, dan is overdragen een stuk praktischer. De koper zal dezelfde afweging maken. Je kunt alles accepteren met de gedachte dat je snelle start kunt maken maar als je later dat tapijt met wijnvlek wilt vervangen dan heb je daar zelf werk mee.
De makelaar kan adviseren in deze afwegingen. Dit geldt voor de koper, de verkoper en de onderhandelingen tussen deze twee partijen. Wat je ook afspreekt, zorg dat alles wordt vastgelegd op papier. Als je twijfelt zoek dan eerst tot de bodem uit hoe het zit voordat je een handtekening zet.