Met een gemiddelde huizenprijs van ruim drie ton lijkt het voor veel Nederlanders niet langer haalbaar om een betaalbaar huis te kopen. Uiteraard betekent een gemiddelde verkoopprijs niet dat alle woningen zo duur zijn, daarnaast betaal je niet contant maar zul je een hypothecaire lening afsluiten. Wat zijn eigenlijk jouw financiële mogelijkheden om een huis te kopen? En wie kan je helpen met het vinden van een woning die binnen jouw budget past?

Starters en doorstromers

De situatie voor een starter op de koopwoningmarkt en een doorstromer is anders. Als je namelijk al huiseigenaar bent dan kun je de opbrengst van die woning weer in je nieuwe huis steken. Het is natuurlijk wel zo dat in de huidige markt niet alleen jouw huis veel waard is, die woning die je graag wilt betrekken zal ook geen koopje zijn. Toch sta je er momenteel beter voor dan iemand die voor het eerst een huis wil kopen. Banken zijn gebonden aan strenge regels en zullen niet zomaar een hypotheek verstrekken.

Minder eigen geld inleggen met nieuwbouw

Een geldverstrekker mag je niet meer lenen dan de waarde van de woning. Je kunt bij geplande verbouwings- of renovatiekosten wel deze berekening in de hypotheek opnemen. Toch zullen er kosten zijn die niet onder de hypotheek vallen die je uit eigen zak moet betalen. Deze kosten kunnen tot tienduizenden euro’s oplopen. Je kunt hiervoor weer een speciale lening afsluiten met een relatief lage rente. Bij nieuwbouw is de bekende ‘kosten koper’ voorwaarde niet van toepassing, dit kan je geld besparen. Het is wél weer zo dat veel nieuwe woningen gebreken hebben die je zelf moet oplossen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur brengt alle mogelijkheden en kosten in kaart om een hypotheek af te sluiten die voldoet aan jouw situatie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het bedrag dat je kunt lenen bij de bank, maar ook wat de risico’s zijn op termijn. Wat gebeurt er als je de lening niet kunt afbetalen door persoonlijke omstandigheden? Daarmee is een goede hypotheekadviseur niet alleen iemand die goed kan rekenen, het is ook iemand die je een spiegel kan voorhouden en met beide benen op de grond houdt.

Heeft een makelaar meer informatie?

Tussen de periode dat iemand besluit om een huis in de verkoop te doen en het moment dat je als potentiële koper een bod kunt uitbrengen kan een flinke periode zitten. Tenzij het een zeer specifieke situatie betreft zal een woning openbaar worden aangeboden, bijvoorbeeld via funda. Een aankoopmakelaar kan wel gericht panden zoeken die aansluiten op jouw voorkeuren. Daarnaast hebben makelaars korte lijntjes wat je voordeel kan opleveren.

Huis kopen met risico

Als je snel en goedkoop een huis wilt kopen dan kun je meedoen aan een bod tijdens een executieverkoop. Soms moeten huizen snel verkocht worden en wordt het hoogste bod direct aangenomen. In dit geval neem je naast de lusten ook de lasten over. Met andere woorden; er bestaat de kans dat je een kat in de zak koopt. Zeker als er geen ontbindende voorwaarden zijn zoals behoud van financiering kun je een dure rekening gepresenteerd krijgen. Je kunt in theorie jouw kansen vergroten met een executieveiling, dit brengt wel risico’s met zich mee.