Selecteer een pagina
Wat is mijn huis waard?
Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat kost een aankoopmakelaar?

Een huis kopen is een bijzonder moment in je leven. En tegenwoordig is het ook een flinke uitdaging, want huizen worden vaak al verkocht voordat de eerste gegadigde over de drempel is gestapt om de woning te bezichtigen. Als je een grotere kans wilt maken op een huis dat echt bij jou past, dan is het geen verkeerd idee om een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar wat kost een aankoopmakelaar eigenlijk?

Hoeveel kost een aankoopmakelaar?

Bij een huis verkopen is een verkoopmakelaar onmisbaar, bij een huis kopen is het niet altijd direct duidelijk wat de meerwaarde is van een aankoopmakelaar. Naast advies bij het zoeken, en mogelijkheden waar particulieren niet van op de hoogte zijn, ondersteunen ze bij het regelen van papierwerk zoals contracten, en kunnen ze onderhandelingen verrichten. De tarieven voor deze dienstverlening kunnen sterk uiteenlopen, in basis zijn er drie manieren om de makelaarskosten te berekenen:

1. Vast tarief

Dit is in theorie de meest transparante optie, je betaalt een vast bedrag voor de verrichte werkzaamheden. Let er wel op dat sommige aankoopmakelaars een all-in tarief hanteren, terwijl andere makelaars allerlei extra kosten in rekening brengen. Denk aan het kadaster of een bezichtiging uitvoeren. Het is daarom verstandig om eerst offertes aan te vragen bij enkele makelaars, en goed de kosten met elkaar te vergelijken. Je kunt online direct offertes aanvragen, dit is gratis en zonder verplichtingen dus je zit nergens aan vast.

Een mogelijk nadeel van een vast tarief is dat de aankoopmakelaar wellicht niet zijn of haar uiterste best doet voor de klant. Dit is een kwestie van professioneel gedrag, het is wel een factor om in je achterhoofd te houden.

2. Tarieven aankoopmakelaar

Dit is bij verkoopmakelaars de standaard manieren van kosten berekenen. Er wordt een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs berekend voor de verleende diensten. Wanneer de woning voor 200.000 euro van eigenaar wisselt, en de makelaarscourtage 1 procent is, dan betaal je dus 2000 euro. Als de uiteindelijke verkoopprijs 250.000 euro bedraagt, dan moet je 2500 euro aan de makelaar betalen. Zoals je ziet is dit bij aankoopmakelaars doorgaans niet de meest voordelige optie, want ze verdienen meer als jij duurder uit bent voor de woning.

Wanneer het een huis betreft die voor de vraagprijs van de hand gaat, in het geval van een zeer populaire woning bijvoorbeeld, dan maakt het niet uit en weet je op voorhand waar je aan toe bent.

3. Resultaat van de onderhandeling

Er is nog een optie die interessant kan zijn, maar niet alle makelaars bieden deze optie, en dat is een percentage op basis van de onderhandelingen. In dit geval ligt de commissie hoger in procenten, de kosten worden bepaald op basis van het voordeel dat de koper geniet. Wanneer de vraagprijs 250.000 euro is, en de aankoopmakelaar weet de prijs tot 200.000 terug te brengen, dan heb je dus 50.000 euro bespaard. De makelaar krijgt hier een percentage van, dit kan aankoopmakelaars motiveren om hun uiterste best te doen.

Welke aankoopmakelaar kiezen?

Is er in alle gevallen een meest voordelige methode te bepalen? Nee, dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Je doet er in alle gevallen goed aan eerst offertes aan te vragen, en deze met elkaar te vergelijken. Zo kun je weloverwogen een besluit nemen welke aankoopmakelaar het beste aansluit op jouw situatie.

De kosten van een aankoopmakelaar variëren nogal. De ene aankoopmakelaar is de andere niet. Antwoord geven op de vraag: wat kost een aankoopmakelaar is dus nog niet zo heel makkelijk. De ene aankoopmakelaar zal actief met je meezoeken en zal door collega makelaars op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod terwijl de de andere aankoopmakelaar afwacht tot jijzelf met een woning komt.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag