Wat is mijn WOZ waarde? dat en meer ontdek je hier. De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Ieder jaar bepaalt de gemeente waar een woning staat wat de huidige waarde is. Deze waardes zijn openbaar en inzichtelijk voor iedereen die behoefte heeft aan deze informatie. Wat is jouw WOZ waarde, en hoe kun je dit opzoeken? Dat leggen we uit op deze pagina.

Gratis WOZ waarde controleren

Sinds oktober 2016 kun je gratis de waarde van iedere woning die in het systeem van de overheid staat controleren. Deze informatie wordt verstrekt aan de overheid door de afzonderlijke gemeenten. Er zijn gemeenten die uitgezonderd zijn van deze verplichting, van deze huizen kun je niet zomaar de waarde opvragen. Ook is de controle bedoeld om individuele waarden op te vragen. In theorie kun je alle WOZ waarden in Nederland opvragen, aangezien artikel 40a van de wet WOZ een onbeperkt aantal verzoeken toestaat. Om misbruik te voorkomen is er een limiet gezet op het aantal verzoeken binnen een zekere tijdsduur.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat is mijn WOZ waarde?

Om zelf de waarde op te zoeken ga je eerst naar https://www.wozwaardeloket.nl. Je kunt hier naast de introductie ook de gebruiksvoorwaarden lezen. Daar vind je naast de wettelijke regels ook enkele beperkingen van het systeem, zoals het feit dat je volledig inzicht hebt, maar per object, en met een limitatie van het aantal objecten dat je mag bekijken. Vervolgens doe je het volgende:

  • Klik op “Verder”.
  • Geef een Locatie in, op basis van adres, plaats of postcode.
  • Bij een specifiek adres krijg je direct de informatie te zien, bij alleen een straatnaam op postcode kun je het huisnummer kiezen in de lijst.
  • Je kunt eventueel nog filteropties instellen; de WOZ waarde, het bouwjaar en de oppervlakte.
  • Selecteer het gewenste object en je kunt direct de WOZ waarde bekijken. Ook zie je informatie zoals het bouwjaar en het woonoppervlak.
  • Als je deze informatie wilt bewaren of uitprinten kun je op de knop “PDF” klikken en de informatie als document opslaan.

Op basis van de peildatum zie je welke waarde het pand vertegenwoordigt op een specifiek moment. Je kunt dus ook zien of de woning in waarde stijgt in de loop der jaren.

Waar komt deze informatie vandaan?

De waarden worden versterkt door de afzonderlijke gemeenten, zij hebben de verantwoordelijkheid om juiste informatie aan te leveren. Wanneer er een aanpassing wordt doorgevoerd, zal dit ook worden doorgegeven aan het loket. De kenmerken van ieder object waaronder het bouwjaar en het woonoppervlak zijn afkomstig uit de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen). Deze informatie is beperkt, tijdens een officiële taxatie wordt naar een groter aantal kenmerken gekeken. Deze taxatierapporten zijn niet openbaar in te zien, en kunnen via het WOZ-waardeloket dus niet worden opgevraagd.

Klopt mijn woz waarde eigenlijk wel?

Het is mogelijk dat de toetsing niet klopt, wanneer dit het geval is kun je een bezwaar indienen. Wanneer je in het gelijk wordt gesteld kun je de proceskosten vergoed krijgen, anders draai je zelf voor de kosten op. Een taxatierapport legt gewicht in de schaal, ook hier zijn kosten aan verbonden. Informeer bij de makelaar naar de mogelijkheden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.