Het is mogelijk om een nieuw huis te kopen voordat je de oude woning hebt verkocht. Wanneer je niet beschikt over voldoende middelen om deze transactie uit te voeren, dan zul je elders geld vandaan moeten halen. Met een overbruggingskrediet kun je dit regelen, een voorwaarde hierbij is wel dat je tijdelijk hogere woonlasten moet kunnen dragen.

Wat is een overbruggingskrediet precies?

Normaal gesproken zul je een hypotheek hebben op je huidige woning. Bij het kopen van een nieuw huis ga je een nieuwe lening aan. Wanneer de huidige woning nog niet is verkocht kan het lastig zijn om voldoende (financiële) middelen te verzamelen. Overbruggingskrediet is een type lening om deze periode te overbruggen. De rente ligt doorgaans hoger dan bij een standaard hypotheek van toepassing is, al is dit niet altijd het geval. De rente op deze lening is fiscaal aftrekbaar. Bij het vaststellen van de rente worden geen afwijkende factoren meegenomen. Dit betekent een vast tarief voor een overbruggingskrediet. Je kunt de rente van de aflossingsvrije lening fiscaal aftrekken.

Hoe betaal je dit krediet terug?

Je hebt nu in principe twee huizen in bezit, met twee leningen die afbetaald moeten worden. Op het moment dat de oude woning verkocht is, kun je de overwaarde (mits van toepassing) direct gebruiken om het overbruggingskrediet af te lossen. Dit is niet echt een vrije keuze, de geldverstrekker zal dit als voorwaarde stellen. Wanneer je na aflossing nog overwaarde hebt staan, dan kun je dit bedrag gebruiken om de nieuwe hypotheek te verlagen. Dit zal de meest interessante optie zijn wanneer je gebruik zult maken van de bijleenregeling.

Hoeveel geld kun je lenen?

Normaal gesproken zullen banken de verkoopprijs min de restschuld en verkoopkosten tellen als overbruggingskrediet. Als verkoopkosten wordt doorgaans een percentage van 3 procent gehanteerd. Het is hierbij een voorwaarde dat de oude woning op papier reeds verkocht is. Wanneer je nog niet zover bent, dan kun je verwachten dat een bank je uiterlijk 90 procent van de taxatiewaarde leent, min de restschuld van de hypotheek die op de huidige woning rust. Mocht je die overgebleven 10 procent zelf niet kunnen opbrengen, dan kun je dit bedrag opnemen in de hypotheek die je op de volgende woning neemt. Wanneer de verkoop rond is, dan kun je dit bedrag direct aflossen. In dat geval kan de risico-opslag mogelijk gereduceerd worden.

Eerst kopen, dan verkopen?

Een overbruggingskrediet aanvragen betekent niet dat je eventjes een huis koopt, en daarna aan de slag gaat met de verkoop van je huidige woning. Geldverstrekkers houden van zekerheid, meestal zal er twee jaar als limiet worden gesteld om je oude huis daadwerkelijk te verkopen. Daarbij kan er een eis gesteld worden dat de woning reeds verkocht is op papier, maar dat de ontbindende voorwaarden zijn verstreken. Een belangrijke voorwaarde is daarbij de financiering van de koper. Wanneer deze niet gerealiseerd is naar deze ontbindende voorwaarde wel is verstreken, dan zal de verkoop definitief zijn.

Per bank kunnen er andere tarieven of looptijden gehanteerd worden. Laat je eerst goed informeren omtrent de mogelijkheden en kosten.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.