Je dient als hypotheeknemer een hypotheekaanvraag in bij de hypotheekaanbieder. Die stelt een hypotheekofferte op, die moet je ondertekenen. Later wordt de hypotheekakte door de notaris ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. En daarmee zijn we eindelijk aangekomen bij de term ‘hypothecaire inschrijving’. Er zijn veel stappen die je moet nemen bij een huis kopen en ook flink wat hindernissen die je moet nemen om tot de hypothecaire inschrijving te komen. Wat dit precies betekent, wat een verhoogde inschrijving is en hoe je achter dit bedrag komt leggen we uit op deze pagina.

Vragen over hypothecaire inschrijvingen

Met al die papieren en termen kun je de draad soms kwijtraken. Een hypotheek is een lening voor de aankoop van vastgoed. Je hebt een schuld bij de bank waar rente op rust. Tot zover is het allemaal nog niet zo heel ingewikkeld. Maar het gaat om grote bedragen wat betekent dat alle afspraken duidelijk vastgelegd moeten worden. Dan komen we op de hypothecaire inschrijving.

Dit is min of meer het einde van de rit maar dit hoeft zeker niet altijd het eindstation te zijn. Want je zult wellicht later te maken krijgen met deze inschrijving. En dan moet je wel weten waar je alles kunt vinden, via wie en wat de mogelijkheden zijn. Laten we daarom de meest gestelde vragen over hypothecaire inschrijvingen beantwoorden.

Wat is een hypothecaire inschrijving?

De betekenis van hypothecaire inschrijving is niets anders dan het inschrijven van de hypotheekakte in de openbare registers van het Kadaster. Dit zal de notaris voor je verzorgen en dit maakt de hypotheek definitief. Er wordt een nummer aan de inschrijving gekoppeld en het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen wordt hier vermeld.

Wat kost inschrijven?

De hypotheekakte is de overeenkomst tussen de hypotheekverstrekker en de hypotheeknemer. Deze akte wordt opgesteld door de notaris. Die zal voor de handelingen die verricht worden kosten berekenen. Er is hier geen standaard tarief voor, per notaris kan dit bedrag afwijken. De kosten van de hypothecaire inschrijving zijn gekoppeld aan het tarief dat de notaris rekent. Als de hypotheekrente aftrekbaar is dan kun je de kosten voor inschrijving ook opgeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Waar vind ik de hypothecaire inschrijving?

Je kunt de hypothecaire inschrijving vinden in de openbare registers van het Kadaster. In het hypotheekregister wordt de volgende informatie opgenomen:

  • Namen van schuldeisers zoals hypotheekhouder of beslaglegger.
  • Datum van inschrijving in de openbare registers van het Kadaster.
  • Hoofdsom of bedrag van de inschrijving of beslaglegging.
  • Zakelijk recht waar de inschrijving betrekking op heeft zoals opstal of erfrecht.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Bij een kopie van de hypothecaire inschrijving aanvragen is er een verschil tussen een uittreksel voor en na 1995. Bij een kopie van de hypotheek of beslag van een document voor 1995 zul je alleen het deel en nummer van de akte uit de webwinkel ontvangen. Daarmee kun je een kopie van de ingeschreven hypotheekakte opvragen met informatie over de hypotheek.

Wat is het bedrag van de hypothecaire inschrijving?

Het bedrag van de hypothecaire inschrijving vind je op de hypotheekakte. Je kunt dit navragen bij de notaris of de hypotheekverstrekker. Een kopie van de officiële inschrijving kun je opvragen bij het Kadaster. Dit bedrag kan van belang zijn als je meer geld wilt lenen. Als je een deel van de schuld hebt afgelost dan ontstaat er een ‘gat’ tussen het bedrag dat op de inschrijving vermeld staat en het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan de hypotheekverstrekker.

Wat is een hypothecaire inschrijving?

Dit bedrag kun je opnieuw lenen ten behoeve van de woning, denk aan onderhoud, renovatie of verbetering. Om dit bedrag extra te lenen hoef je niet eerst naar de notaris te gaan, de hypotheekverstrekker moet hier wel toestemming voor verlenen. Of dit mogelijk is hangt af van jouw financiële situatie op het moment van aanvraag.

Hypotheekrecht

Zowel de hypotheeknemer als de hypotheekverstrekker heeft rechten en plichten. Zo moet je als klant de aflossing op tijd voldoen. Als je in gebreke blijft dan mag de bank of andere geldverstrekker het bedrag opeisen dat in de hypothecaire inschrijving vermeld staat. Dit recht wordt hypotheekrecht genoemd. Het bedrag dat wordt vastgelegd is hoger dan bedrag van de lening. Er komt een percentage van gemiddeld 40 procent op dit bedrag. Dit betekent dat de geldverstrekker meer geld kan opeisen als je niet aan de voorwaarden voldoet, het geeft je wel de ruimte om later vrij eenvoudig meer te lenen.

Hoe werkt een verhoogde inschrijving?

Wil je meer lenen dan het bedrag dat op de hypotheekakte vermeld staat? Bijvoorbeeld als je de woning wilt gaan verbouwen en hiervoor extra geld wilt lenen. Als je gebruik maakt van een verhoogde inschrijving dan heb je meer geld om te besteden. Als het bedrag dat je nodig hebt niet boven de oorspronkelijke hypothecaire inschrijving uitkomt dan hoef je niet naar de notaris om meer geld te lenen.

Je kunt het dan direct regelen bij de hypotheekverstrekker. Als je een verhoogde inschrijving in de boeken hebt staan dan heeft dit wel gevolgen voor andere leningen die je mogelijk in de toekomst wilt aangaan. Het bedrag van de hypothecaire inschrijving wordt namelijk meegenomen in de toetsing voor andere leningen. Als dit bedrag hoger is dan kun je minder geld lenen bij een andere overeenkomst. De voordelen van een verhoogde hypothecaire inschrijving zijn dus meer bestedingsruimte en je hoeft niet opnieuw notariskosten te betalen. De nadelen zijn dat je elders minder kunt lenen voor andere zaken. Daarnaast zul je wel advies- en taxatiekosten moeten betalen.

Doorhalen hypotheek

Als de hypotheek geheel is afgelost dan kun je de hypothecaire inschrijving laten doorhalen. Dit betekent dat de lening wordt geschrapt uit de openbare registers, de notaris zal dit voor je laten doen. Dit is echter niet verplicht. Als je later weer geld wilt lenen dan kun je de inschrijving in stand houden, het is dan eenvoudiger om geld te lenen omdat er geen nieuwe overeenkomst nodig is. Als je echter een andere lening wilt aangaan dan staat het volledige bedrag nog steeds vermeld in de openbare registers en kun je minder lenen. In dat geval kun je beter de hypothecaire inschrijving laten doorhalen. Er staat dan geen hypotheekschuld meer in het register vermeld.