Zelfs als je nog nooit een veiling hebt bijgewoond weet je hoe het werkt; er staat een veilingmeester op hoog tempo bedragen te roepen en te wijzen, na “eenmaal, andermaal, verkocht” is het circus voorbij en de hoogste bieder heeft gewonnen. De huizenmarkt staat al jaren onder druk, particulieren en investeerders staan in de rij om jouw huis te kopen. Heb je al eens gedacht aan een bieden vanaf prijs? Hoe dit werkt leggen we uit op deze pagina. Daarnaast geven we een aantal tips, bijvoorbeeld hoeveel je moet bieden bij een vanaf prijs.
Snel een huis verkopen
Je hebt een woning voor 350.000 euro op Funda gezet. Maanden verstrijken, maar het lukt niet om de woning te verkopen. Er komen wat kandidaten binnendruppelen maar het loopt altijd weer ergens mis. De tijd begint te dringen, je wilt nu eindelijk van dat huis af. Je besluit dezelfde woning voor 325.000 euro aan te bieden, dit was de minimumprijs die je wilde accepteren na de onderhandelingen. Dit is niet de vraagprijs maar de vanafprijs. Kandidaten kunnen nu zelf bieden en dat levert resultaat op! Binnen een maand verkoop je de woning voor 375.000 euro. Door minder te vragen krijg je aan het einde van de rit zelfs meer dan je gehoopt had. Het is een droom die werkelijkheid kan worden.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe werkt het eigenlijk?
Wanneer een mogelijke koper en verkoper met elkaar in onderhandeling zijn mag je als eigenaar geen andere onderhandelingen starten. Je mag wél biedingen ontvangen. En bij bieden op basis van een vanafprijs kun je behoorlijk wat kandidaten verwachten. Jouw instapprijs zal normaal gesproken lager liggen dan de gangbare vraagprijs, en daarmee ook heel wat aandacht trekken. Je wacht af wat er geboden wordt, als de prijs je aanstaat ga je er serieus op in. Let op, want een bod ligt niet vast, beide partijen kunnen besluiten om niet verder te gaan in de onderhandelingen.
4 bieden vanaf prijs tips
- Prijs onder voorbehoud: Je bent als verkopende partij niet verplicht om je woning voor de vanafprijs te verkopen. Je kunt het in theorie gebruiken als ‘lokkertje’, maar neem jouw minimumbedrag waar je tevreden mee bent als uitgangspunt. Dan zit je altijd safe.
- Bied niet meer dan je kunt veroorloven: Er zijn meer kapers op de kust, als mogelijke koper wil je vooraan in de rij staan. Maar bied niet meer dan je daadwerkelijk kunt betalen, anders loopt het toch mis wanneer je een hypotheek gaat aanvragen.
- Kopers hebben drie dagen bedenktijd: Zelfs na het tekenen van een koopcontract mag de koper binnen drie dagen zonder opgaaf van reden afzien van koop. Wacht dus even met de champagne ontkurken, en sla een nieuw bod niet zomaar af.
- Bieden vanaf prijs tegenbod: De koper denkt een mooie prijs te betalen, maar de verkoper wil toch een paar duizend euro extra aftikken. Dat is mogelijk, je bepaalt zelf of je hier als koper in mee wilt gaan.
In de fase van bieden en onderhandelen hebben beide partijen behoorlijk wat vrijheid om de onderhandelingen te staken. Toch willen we beide partijen adviseren om alleen dit traject in te gaan als je daadwerkelijk de stap wilt maken. Anders kan het een langdurig en slopend proces worden.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.