Investeren is ook een beetje gokken. Neem bijvoorbeeld een huis kopen. Gaat je aankoop in waarde stijgen of dalen? De markt zegt nu stijgen maar er hoeft maar iets onverwachts te gebeuren en het muntje valt de andere kant op. Dit geldt ook zeker voor de rente die je betaalt op een hypotheek. Wil je tekenen voor een vaste rente of waag je de gok en ga je voor een variabele rente? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de rentevaste periode.

Wat is de rentevaste periode?

Dit is de tijd waarin de rente die je moet betalen niet gewijzigd wordt. Als je bijvoorbeeld een huis koopt en een rentevaste periode overeenkomt van vijf jaar, dan weet je dat het rentepercentage de komende vijf jaar niet verandert. Dat biedt zekerheid, maar het kan je duur komen te staan. Als tijdens deze periode de gemiddelde rente keldert betaal je zelf de hoofdprijs.

Het kan natuurlijk ook andersom gaan. Terwijl jij een vaste rente betaalt schiet de rente voor nieuwe hypotheken omhoog. De bank heeft met jou destijds een afspraak gemaakt en daar moeten ze zich ook netjes aan houden. Daarna kan het percentage aangepast worden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Kies voor kort als:

  • Je een behoorlijke financiële buffer hebt om tegenslag op te vangen.
  • De hypotheek neemt slechts een beperkt deel in van je inkomen, je loopt niet veel risico.
  • De kans dat je later aanzienlijk meer gaat verdienen is groot.

Kies voor lang als:

  • Er een gevaar bestaat dat er een inkomen wegvalt terwijl je die echt nodig hebt om de kosten te dragen.
  • Als je precies op het randje zit van wat jouw budget toestaat.

Hoe lang moet een rentevaste periode zijn?

We gaven vijf jaar als rentevaste periode, het zou ook tien jaar kunnen zijn. Het nadeel is dat niemand de toekomst kan voorspellen. Als je geen rentevaste periode afspreekt dan ben je volledig overgeleverd aan de markt en die kan grillig zijn. Bij budget planning kun je in de knoop komen dus een hypotheekadviseur zal dit niet snel aanbevelen. Historisch gezien ligt de rente momenteel laag, wat dat betreft is de kans klein dat je met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar een compleet verkeerde beslissing neemt.

Het wordt anders als je op voorhand weet of vermoedt dat je binnen enkele jaren weer gaat verhuizen, dan is een kortere periode met een vaste rente verstandiger. Een bestaande hypotheek meenemen is in theorie mogelijk maar blijkt in praktijk zelden de beste oplossing te zijn. De situatie over enkele jaren bij aankoop van een andere woning zal compleet anders zijn, de kans dat jouw hypotheek hierbij aansluit is zeer klein.

Kies voor een rentemix

Als je geen gokker bent en liever op safe speelt dan kun je kiezen voor een rentemix. Zo is het mogelijk om het risico te spreiden. Stel, je kiest voor een rentevaste periode van tien jaar met een variabele rente. Het variabele deel betekent dat je gemiddeld genomen niet de hoofdprijs betaalt, daarnaast loop je geen groot risico dat je langdurig vastzit aan een tarief. Er zijn nog meer flexibele keuzes waarbij je een gulden middenweg kunt nemen zodat je niet meer betaalt dan nodig is.