Huizenprijzen kunnen stijgen of dalen. Het is bijna een vuistregel dat de prijs omhoog gaat, toch is dat niet altijd het geval. De verkoop van verkoopprijzen kan pieken en dalen hebben. Wat is de prijshistorie van jouw huis? En hoe kom je hier eigenlijk achter?
Het Kadaster registreert (bijna) alles
Wanneer een huis verkocht wordt aan een nieuwe eigenaar, dan zal dit geregistreerd worden bij het Kadaster. Naast informatie over de eigenaar wordt hier ook de verkoopprijs in vermeld. Het is mogelijk om de laatste prijs van een woning op te vragen. Toch rijst wellicht de vraag “wat is de prijshistorie van mijn huis?”. Want een momentopname zegt niet altijd voldoende over de werkelijke waarde van een woning. Als je er zeker van wilt zijn dat je een goed bod krijgt, dan zul je toch wat dieper moeten graven.
Prijshistorie opzoeken, opvragen
De meest eenvoudige manier om de prijshistorie van een huis op te zoeken is de makelaar. Die heeft namelijk toegang tot meer informatie dan particuliere kopers en verkopers. Dit is natuurlijk een goede manier voor makelaars om nieuwe klanten te werven, ze beschikken immers over behoorlijk wat kennis en ervaring waar een koper of verkoper voordeel mee kan doen. Om jezelf niet direct vast te leggen is het verstandig om eerst offertes aan te vragen bij verschillende makelaars. Zo kun je kiezen voor een makelaar die niet alleen de prijshistorie van je huis kan opzoeken, maar je ook kan adviseren over de huidige woningmarkt en de juiste strategie om een woning te kopen of verkopen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Kun je zelf de prijshistorie van een huis opzoeken?
In 2010 werd een vastgoed website voor de Rechter gedaagd omdat ze een complete historie van de huizenprijzen openbaar hadden gemaakt op hun site. Hier was een woningeigenaar het niet mee eens, en spande vervolgens een rechtszaak aan. De Rechter besloot dat het vrijgeven van deze informatie toegestaan is, er is hier geen sprake van privacy schending. De makelaarssite werd overigens wel op de vingers getikt omdat ze vanuit de rechtszaal aan het Twitteren waren.
Verkoopgeschiedenis huis
Geen enkele huiseigenaar kan de toekomst voorspellen. Professionele makelaars kunnen doorgaans wel goede prognoses maken op basis van ervaringen uit het verleden, en kennis van de markt. Toch is het mogelijk dat de prijs van een woning niet direct kopers aantrekt. Het is dan verleidelijk om een huis tijdelijk goedkoper aan te bieden. Maar als de markt weer aantrekt wil je daar ook een graantje van meepikken. Dus de prijs gaat weer omhoog. Let op met deze prijswijzigingen, want de prijshistorie van de vraagprijs wordt ook opgeslagen. De potentiële koper kan dus zien wanneer een huis onlangs in prijs is gestegen.
De prijshistorie zegt niet alles
Dat een woning tien jaar geleden voor een bepaalde prijs van de hand is gegaan, is niet direct van invloed op de huidige waarde. Een makelaar zal vaak gratis een waardebepaling uitvoeren, zo weet je hoeveel jouw woning op dit moment waard is. Uiteraard staat een koophuis niet op zichzelf, in plaats van te kijken naar het verleden is het juist van belang om prijzen van soortgelijke woningen te vergelijken, om zo sterk de onderhandelingen in te gaan.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.