Een huis kopen lijkt wel een bordspel waarbij je alle vakjes moet passeren om bij het einde te komen. Of een computerspel waarbij je over allerlei obstakels moet springen om de prinses uit het kasteel te redden. Je bent nu eindelijk zover dat het kasteel in zicht is, de ‘eindbaas’ is overwonnen en er zijn voldoende ‘muntjes’ gespaard. Dan is er nog één laatste stap om te nemen en dat is de akte van levering. Gelukkig heb je naast de makelaar nog iemand aan je zijde in deze afrondende fase van het proces. De notaris regelt de leveringsakte. Je moet zelf wel wat voorwerk verrichten. Op deze pagina leggen we uit wat de akte van levering is, en wat er allemaal geregeld moet worden.
Wat is de akte van levering?
Na de onderhandelingen wordt er een voorlopig koopcontract getekend. Je kunt vervolgens de financiering van de woning regelen. Normaal gesproken zullen kopers een hypotheek afsluiten bij een bank of andere geldverstrekker. Je ontvangt een hypotheek offerte, bij akkoord wordt de hypotheekakte getekend bij de notaris, samen met de akte van levering. In deze akte staan alle afspraken die zijn overeengekomen tussen koper en verkoper. Je kunt het zien als een officiële samenvatting van alle afspraken die gemaakt zijn. Op het moment dat de akte is ondertekend komt de woning daadwerkelijk op jouw naam te staan.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe heet deze akte precies?
Naast ‘akte van levering’ of ‘leveringsakte’ wordt dit document ook wel de ‘transportakte’ genoemd. Dit zijn andere namen voor precies hetzelfde document. Hoewel de naam niet uitmaakt, kan het wel handig zijn om te weten bij het opvragen van documenten in de toekomst. Als je bijvoorbeeld deze akte verloren bent, en je wilt dit huis in de toekomst verkopen, dan weet je dat er meerdere benamingen zijn voor hetzelfde document.
Het meeste werk doet de notaris
Je kunt veel zaken zelf regelen tijdens de aankoop van een huis. Je mag ook veel uitbesteden om het traject soepeler te laten verlopen. Denk aan een aankoopmakelaar die de onderhandelingen voert of ervoor zorgt dat ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst niet ontbreken. Wat betreft de handelingen omtrent de akte van levering zul je verplicht een notaris moeten inschakelen. Je hebt hier de vrije keuze in. De notaris zal eerst een aantal controles uitvoeren zoals de status van de verkoper als daadwerkelijke eigenaar, of er beslagen zijn op het huis, of de beschrijving juist is en alle juridische zaken netjes in orde zijn. Dit is een verificatie van de koopakte.
Inschrijving Kadaster
Wanneer alles in orde is, dan zal de notaris een afschrift van de leveringsakte laten inschrijven bij het Kadaster. Hier worden alle onroerende zaken van Nederland geregistreerd. Dit is jouw bewijs van eigendom. In dit openbaar register kan iedereen opzoeken wie eigenaar is van een gebouw. Net zoals je de vrije keuze hebt in een makelaar mag je ook zelf de notaris kiezen. Tarieven kunnen per aanbieder verschillen.
Zorg dat je niet in de put valt, werk samen met professionals die verstand hebben van zaken. Je wilt natuurlijk niet in het laatste level met een ‘Game Over’ geconfronteerd worden!