Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat doet een notaris?

Bij een huis kopen is er veel wat je zelf kunt regelen. Zo kun je flink wat geld besparen. En dan zijn er de notariële kosten, die bedragen gemiddeld tussen 1000 en 1500 euro. Het inschakelen van een notaris is verplicht bij aankoop van een woning, maar waarom eigenlijk? Op deze pagina leggen we uit welke rol een notaris speelt bij een huis kopen.

Hypotheekakte

Voor de meeste huizen wordt een hypotheek afgesloten bij een bank of andere geldverstrekker. De notaris zal de hypotheekakte opstellen aan de hand van financiële stukken die door de geldverstrekker worden aangeleverd. In deze akte wordt vastgelegd welke overeenkomst er is afgesloten tussen de hypotheeknemer en de hypotheekverstrekker. Daarbij ligt ten grondslag dat er een hypotheekrecht wordt versterkt aan de partij die geld uitleent aan de koper van het huis. Wanneer deze hypotheeknemer de gemaakte afspraken niet nakomt, dan zal de woning verkocht worden. Het huis is daarmee tevens het onderpand.

De hypothecaire inschrijving staat voor het bedrag waarop de lening is afgegeven. Dit bedrag is terug te vinden in de hypotheekakte. Het is mogelijk om een hoger bedrag op te laten nemen dan de hypotheek in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld wanneer er verbouwingen gepland zijn die de koper door de geldverstrekker wil laten voorschieten. Ook maken de hypotheekrente, de wijze van aflossing, het onderpand, verzekering gerelateerd aan de koop en andere zaken deel uit van de hypotheekakte.

Akte van levering

In een akte van levering, ook wel een transportakte genoemd, wordt de overdrachtsdatum vastgesteld. Dat is de officiële datum waarop de woning daadwerkelijk van eigenaar wisselt. De inhoud van deze leveringsakte zal de notaris baseren op de inhoud van de vooraf ondertekende koopakte. Het is daarbij de rol van de notaris om het koopcontract nauwlettend te controleren. Wanneer er zaken niet helemaal kloppen, of er twijfel bestaat, dan zal dit besproken worden om zo een sluitende akte van levering te kunnen opstellen. 

Er wordt niet alleen gekeken naar de papieren en de overeenkomst, de notaris zal ook onderzoeken of er bijvoorbeeld beslag op de woning is gelegd. Wanneer dit het geval is zal dit kenbaar gemaakt worden aan de koper, het beslag betekent namelijk dat een externe partij het recht op verkoop heeft. In de akte van levering wordt ook beschreven wie het persoon is, of wie de personen zijn, die een huis kopen. Wanneer er meer personen op de akte komen te staan, dan zal vastgelegd worden voor welk deel ieder persoon eigenaar wordt. De akte van levering wordt ondertekend en vervolgens ingeschreven in Het Kadaster.

Afhandeling van de koop door de notaris

De datum van passeren is normaal gesproken op de dag nadat de hypotheekakte en de akte van levering worden ondertekend. Dan volgt de sleuteloverdracht. Het verschuldigde bedrag wordt tegelijkertijd overgemaakt van de geldverstrekker naar de rekening van de notaris. Die zal het weer overdragen aan de verkopende partij. Een koper heeft vrije keuze in de notaris. Daarbij moet je letten op een duidelijke wijze van communicatie, en bijvoorbeeld een kantoor bij jou in de buurt. De kosten kunnen per notaris verschillen, door vooraf dienstverleners met elkaar te vergelijken kun je geld besparen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag