Een huis kopen of verkopen kan een lang traject zijn met veel uitdagingen die op je pad zullen verschijnen. Je kunt een makelaar inschakelen die je helpt tijdens dit avontuur, het is overigens niet verplicht om een aankoop- of verkoopmakelaar in de arm te nemen. Wat doet een makelaar eigenlijk en leveren alle makelaars dezelfde diensten?
Wat doet een makelaar allemaal?
Heel eenvoudig gesteld is een makelaar een persoon die klanten helpt bij het kopen of verkopen van een woning. Dit kan een individuele makelaar zijn of een werknemer binnen een makelaarskantoor die als jouw vaste contactpersoon fungeert. Er zijn makelaars die exclusief werken via internet, de meeste kopers / verkopers kiezen voor een lokaal kantoor met online communicatie als aanvullende dienstverlening.
Dit zijn de algemene diensten die een makelaar voor je kan uitvoeren:
- Zoeken naar een passende woning.
- Organiseren van bezichtigingen.
- Regelen van papierwerk.
- Advies bij inschakelen professionals.
- Samen een checklist afwerken met aandachtspunten.
- Onderhandelen met de andere partij.
Iemand die een woning wil kopen huurt een aankoopmakelaar in. Iemand die een woning wil verkopen huurt een verkoopmakelaar in. Uiteraard zullen veel aanbieders beide diensten leveren, er is wel een afwijkend dienstenpakket voor kopers of verkopers. Dezelfde makelaar mag overigens niet tegelijkertijd voor de koper en verkoper werken.
Het is dus niet verplicht om een makelaar in te huren, in de meeste gevallen biedt het wel voordeel om een ervaren én neutrale belangenbehartiger bij het proces te betrekken. Je moet immers al zoveel zaken regelen, het is dan prettig als je (een deel van) het werk kunt uitbesteden.
Wat kost een makelaar?
De prijzen kunnen sterk variëren per aanbieder. De meeste kantoren zullen een makelaarscourtage rekenen, dit is een vast percentage van de verkoopprijs. Het gemiddelde tarief ligt tussen 1 en 2 procent van de koopsom, dit is dus een flink bedrag dat je niet via de hypotheek kunt financieren. Dit neemt overigens niet weg dat het alleen maar een uitgave is, zo kan een goede onderhandelaar (makelaar) zichzelf ruimschoots terugverdienen.
Een andere manier om kosten te berekenen is een à la carte model. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kopers of verkopers die zelf al behoorlijk wat kennis hebben opgebouwd en graag een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren. In dat geval kan de makelaar specifieke delen van het traject uitvoeren zoals begeleiding bij de onderhandelingen of het doorspitten van de koopovereenkomst. Niet alle aanbieders werken met dit model, houd er ook rekening mee dat alleen makelaars een huis op Funda mogen publiceren.
Als laatste is er nog de ‘no cure no pay’ makelaar. Die hoef je alleen te betalen wanneer er daadwerkelijk een woning verkocht wordt. Als er geen transactie plaatsvindt dan hoef je de makelaarscourtage niet te voldoen. Het is wel mogelijk dat je administratiekosten of kosten voor promotiemateriaal moet vergoeden. Het percentage bij verkoop ligt doorgaans wel wat hoger dan bij andere aanbieders het geval is.
Wat doet een makelaar precies?
Aankoopmakelaars helpen kopers bij het vinden van een geschikte woning, verkoopmakelaars helpen verkopers bij het vinden van een geschikte koper. Voor bestaande huiseigenaren zal de makelaar doorgaans ingeschakeld worden voor zowel koop als verkoop. Hier zijn enkele specifieke diensten die makelaars voor je kunnen verzorgen:
- Ontwerpen en opstellen van promotiemateriaal.
- Begeleiden met de koop of verkoop van een woning met specifieke kenmerken die buiten ‘de norm’ vallen.
- Controleren of je geen huis gaat kopen die je redelijkerwijs niet kunt betalen.
- Woningen publiceren op funda, de grootste huizensite van Nederland.
- De mogelijkheden onderzoeken bij verkoop in het geval van overlijden of (echt)scheiding.
Er zijn klanten die een lijstje met eisen en wensen afgeven en het werk verder overlaten aan de makelaar. Dit zullen doorgaans meer welgestelde klanten zijn die wellicht meerdere huizen bezitten. Dan zijn er makelaars die vooral voor bedrijven werken die op zoek zijn naar woningen voor hun werknemers, denk aan expats. Sommige kantoren zijn juist weer heel sterk in het plaatsen van starters of de verkoop van huizen in landelijke gebieden. Wanneer jij specifieke wensen hebt, geef dit aan bij het opvragen van een offerte.
Diensten makelaar
Voor één klant is een makelaar iemand die altijd je zijde staat, voor de ander is het iemand die af en toe even meekijkt of alles wel klopt. Het dienstenpakket van deze beroepsgroep is daarmee erg breed. In praktijk wordt er altijd maatwerk geleverd. In tegenstelling tot een notaris is een aankoop- of verkoopmakelaar niet verplicht bij een huis kopen of verkopen. Met alle mogelijkheden die het internet biedt om informatie op te zoeken zou je op het idee kunnen komen om de zaakjes zelf maar te regelen. Dit is mogelijk, toch blijken professionals in praktijk de beste resultaten te behalen.
Hier zijn enkele voordelen om een makelaar in te schakelen:
- Altijd een klankbord waar je ideeën op los kunt laten.
- Een wegwijzer door alle verplichtingen en regeltjes.
- Sneller kopen of verkopen omdat de lijntjes korter zijn.
- Een scherpe onderhandelaar die verder kijkt dan de vraagprijs.
- Die rots in de branding in een stressvolle periode.
- Jarenlange ervaring en expertise.
Zijn er ook nadelen te benoemen? De prijs die je moet betalen, hoewel een goede makelaar zichzelf doorgaans dubbel en dwars terugverdient. Daarnaast bestaat er het risico dat een makelaar snel een koop er doorheen wil drukken om het makelaarscourtage op te strijken en daardoor een minder gunstige prijs overeenkomt. Houd er rekening mee dat een makelaar slechts een uitvoerende dienstverlener is zonder beslissingsrecht. Met andere woorden; de makelaar kan niet zonder jouw uitdrukkelijke toestemming beslissingen nemen die jou als klant schade kunnen toebrengen.
Een goede makelaar zal ook eerlijk zijn wanneer de wensen in jouw situatie niet realistisch haalbaar zijn, of wanneer deze aannemer niet aansluit op jouw vraagstelling. Goede makelaars zitten niet snel om klanten verlegen, ze kunnen daarom een voorkeur hebben voor klanten waar ze de best mogelijke service aan kunnen verlenen.
Waar moet je op letten?
Een NVM of VBO makelaar is verplicht om je op de hoogte te houden van ontwikkelingen omtrent de opdracht die je als klant hebt gegeven. Het is dus strafbaar om relevante informatie achter te houden. Een makelaar die aangesloten is bij een belangenorganisatie zoals de NVM of VBO werkt volgens standaard kwaliteitsvoorwaarden, het is dan bij een conflict mogelijk om een onafhankelijke klachtencommissie in te schakelen.
Hier moet je zeker op letten:
- Denk vooraf na over de werkzaamheden die je zelf kunt / wilt uitvoeren en wat je liever uitbesteedt.
- In de meeste gevallen zal een lokale aannemer de omgeving het beste kennen en de beste service leveren.
- Er zijn gespecialiseerde makelaars voor klanten met specifieke wensen.
- Informeer vooraf of het makelaarskantoor deel uitmaakt van een belangenbehartiger zoals NVM of VBO.
- Er zijn geen vaste tarieven, vergelijken kan je veel geld besparen.
Naast de objectieve kwaliteiten van een makelaarskantoor moet je ook zeker rekening houden met de wijze van communicatie. Zo zijn er heel joviale makelaars waar je op een heel ontspannen wijze mee kunt communiceren. Er zijn ook meer zakelijke aannemers die serieuzer van aard zijn. Daarnaast zijn er makelaars van ‘de oude stempel’ die je graag vaak zien en spreken, of moderne internetmakelaars die bij voorkeur chatten en mailen. Vraag daarom vooraf meerdere offertes van makelaars aan. Niet alleen om de prijzen te vergelijken maar ook om de wijze van communicatie te peilen. Als het niet klikt dan kan het traject moeizaam verlopen.
Van A tot Z advies en ondersteuning
Tijdens het gehele traject, van oriëntatie naar bezichtiging tot aan bouwkundig onderzoek, onderhandelingen voeren én het vastleggen van de notariële akte, kan de makelaar je van dienst zijn. Vraag daarom op tijd offertes aan en kies voor de aanbieder die het beste aansluit op jouw situatie.