Wil je de waarde van je eigen huis weten? Dan zijn er verschillende manieren om hier achter te komen. Sommige methoden zijn gratis, voor andere moet je betalen. Op deze pagina bekijken we enkele manieren om een waardecheck uit te voeren en wat de voordelen of nadelen zijn van iedere methode.

Waarom een waardecheck uitvoeren?

Net zoals er verschillende manieren zijn om een waardecheck van je huis uit te voeren, zijn er ook diverse redenen om dit te doen. Als je van plan bent om binnenkort je huis te koop te zetten bijvoorbeeld. Of als je eens wilt weten of jouw woning in de laatste jaren een hogere waarde heeft gekregen. Het is ook mogelijk dat je eens wilt kijken of die woning die je op het oog hebt echt het bedrag waard is dat ervoor gevraagd wordt. Kortom; volop redenen om een waardecheck uit te voeren. Waar moet je beginnen? Hier zijn drie opties:

1. Waardecheck huis funda

De grootste huizensite van Nederland is funda. Daar vind je niet alle huizen die te koop staan maar wel heel veel. Naast een overzicht van deze huizen kun je ook informatie en enkele tools vinden zoals de waardecheck van ieder huis in Nederland. Het werkt als volgt: Eerst voer je een postcode met huisnummer in. De straat wordt automatisch voor je ingevuld. Je kunt hier alle woningen opzoeken, ook huurwoningen. Het is mogelijk om een waardecheck van je eigen huis uit te voeren of voor een ander adres. Als het jouw woning betreft dan kun je deze opslaan in je account. Het type woning moet je zelf invullen, andere gegevens zoals bouwjaar en woonoppervlak kun je direct zien. Om de resultaten te zien moet je wel een account aanmaken of inloggen.

Bij mijn waardecheck kun je de waarde van je eigen huis opslaan, het is ook mogelijk om de prijzen van je droomhuis te berekenen. Het betreft altijd een schatting die gebaseerd is op verkoopprijzen van soortgelijke woningen. Door je aan te melden krijg je maandelijks of per kwartaal een mailtje met de huidige woningwaarde. Je hoeft dus niet steeds zelf een controle uit te voeren. klik hier voor meer info over de funda waardecheck

2. Waardecheck woning

De website van Vereniging Eigen Huis is ook bij veel huiseigenaren bekend. Ook hier kun je een schatting van de woningwaarde opzoeken. Op deze site wordt het “Wat is dat huis waard” genoemd. Daarmee wordt eigenlijk al aangegeven dat veel mensen graag de prijs voor een andere woning opzoeken in plaats van hun eigen verblijf. Ook hier volstaat het invullen van de postcode en huisnummer, eventueel met een toevoeging. Het bouwjaar wordt automatisch ingevuld, je moet ditmaal wel zelf de woonoppervlakte en perceeloppervlakte invullen. Als je deze informatie niet ter beschikking hebt dan kun je die aflezen in het kadaster. Het is wel belangrijk dat je een geldig adres ingeeft, anders zul je direct een foutmelding te zien krijgen.

waardecheck huis

Ditmaal betreft het geen gratis waardebepaling maar een waarde indicatie via het systeem van Calcasa. Dit is een betaalde dienst die leden van Eigen Huis met korting kunnen uitvoeren, anders betaal je het normale tarief van € 27,95. Het voornaamste verschil met een gratis waardebepaling is de wijze waarop de berekening tot stand komt. Er wordt gebruik gemaakt van de woningprijsindex op basis van landelijke gegevens. Er wordt een model op losgelaten, vervolgens rolt er een geautomatiseerde berekening uit. Het betreft geen taxatie maar wel een redelijk betrouwbare indicatie. Er komt verder geen makelaar bij om de hoek kijken, de uitkomst zal niet altijd helemaal betrouwbaar zijn. Bij een standaard woning zal deze waardebepaling redelijk accuraat zijn, je kunt er echter geen hypotheeklening mee aanvragen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Waardebepaling door een makelaar

Je kunt ook een waardebepaling laten uitvoeren bij een makelaar. Daarbij is onderscheid te maken tussen een online waardebepaling die net als de funda waardecheck geautomatiseerd is en een waardebepaling op basis van een warme opname. In dat geval komt er een makelaar langs om de woningwaarde te bepalen. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van computermodellen maar er wordt ditmaal niet alleen gekeken naar vergelijkbare woningen. Uiteindelijk wil je natuurlijk de waarde weten van een specifiek huis, niet de woning van de buren.

Hoe verschilt een waardecheck met een taxatie?

Een waardebepaling of waardecheck van een huis is niet hetzelfde als een taxatie. Om een hypotheeklening aan te vragen zul je een taxatierapport moeten overleggen. Bij een erfenis of een scheiding zal wordt gevraagd om een gevalideerd taxatierapport. Calcasa levert naast een standaard rapport ook een Desktop Taxatierapport. Dit is een taxatie die voor een deel geautomatiseerd is en voor een deel door een taxateur op afstand wordt uitgevoerd. Dit wordt ook wel een hybride taxatie genoemd en dit rapport wordt door een aantal hypotheekverstrekkers geaccepteerd. Omdat hier de feitelijke woning niet bezocht wordt betreft het geen gevalideerd taxatierapport.

Waarde eigen huis

“Ik wil de waarde van mijn eigen huis weten.” In dat geval is een taxatie in de meeste gevallen niet nodig, zowel fysiek als online. Een waardecheck via funda of een andere online rekenmodule maakt een berekening op basis van soortgelijke woningen die in de afgelopen periode zijn verkocht. Als je echt wilt weten wat de waarde van jouw woning is, dan kan een verkoopmakelaar waarschijnlijk het meest realistische antwoord geven. Er zijn vaak wel lokale makelaars die vrijblijvend langskomen om de waarde te bepalen. Uiteraard zullen ze daarbij hun verdere diensten aanbieden. Je beslist dan zelf wat je met deze informatie gaat doen.

Een huis is waard wat de koper ervoor betaalt

Uiteindelijk is ieder huis waard wat er uiteindelijk door de koper voor betaald wordt. Niet meer en niet minder. Omdat er op veel huizen momenteel overboden wordt lijkt het niet zo van belang om de waarde te bepalen. Plak er een sticker op en wacht tot de biedingen binnenstromen. Toch blijkt het in de praktijk wel degelijk van belang om een strategische prijs te bepalen. Als je namelijk te hoog gaat zitten dan loop je de kans dat je lang moet wachten tot je beet hebt. Zet je te laag in dan kom je niet betrouwbaar over. Een verkoopmakelaar helpt je te bepalen wat de beste vraagprijs is om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. De waarde van je huis is namelijk niet altijd de vraagprijs.