Je leest zoveel tips over huizen kopen maar je kunt nauwelijks informatie vinden over een appartement kopen. Toch zijn er wel degelijk zaken die bij appartementen anders zijn. Daarom vind je hier acht aandachtspunten en tips bij aankoop van een flat of loft appartement.
Hier moet je op letten als je een appartement koopt
1. Je bent slechts beperkt eigenaar
Hoewel je eigenaar wordt van je eigen appartementje, zijn er een aantal voorzieningen waar je niet zelfstandig beheer over hebt. Je bent verplicht om lid te worden van de VvE (Vereniging van Eigenaars). Daar worden de belangen van alle appartementseigenaren behartigd.
2. Kijk niet alleen naar jouw appartement
Zelfs als je geen interesse hebt in contact met je buren, zul je bij een bezichtiging wel degelijk kennis moeten nemen van gezamenlijke voorzieningen. Zie je gebreken, schade of vervuiling? Vraag na hoe dit komt en wanneer dit wordt verholpen. Als het antwoord uitblijft of wanneer je allerlei excuses te horen krijgt moet je wellicht toch wat verder zoeken.
3. Zijn alle kosten betaald?
Als de vorige eigenaar de servicekosten niet heeft betaald is het mogelijk dat de nieuwe eigenaar hiervoor moet opdraaien. De dag van de overdracht wordt hierbij als definitieve datum gesteld. Voorkom dat je met onverwachte kosten wordt opgescheept.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
4. Meerjarenonderhoudsplan
Het MJOP is een document waar de werkzaamheden in staan die in de komende jaren uitgevoerd zullen worden aan het appartementencomplex. Doorgaans wordt het budget binnen de VvE op dit plan gebaseerd. Als er veel plannen zijn dan kun je de komende tijd flink moeten betalen. Dus niet alleen de koopsom is van belang, let ook op de kosten op de langere termijn.
5. Wat zit er in het reservefonds?
Veel VvE’s hanteren een reservefonds waar groot onderhoud uit betaald zal worden. Als deze pot goed gevuld is zul je als individuele eigenaar minder snel voor extra onderhoudskosten komen te staan. Als de reserve niet volstaat om onderhoud uit te voeren zul je alsnog met de rekening gepresenteerd worden.
6. Je hebt geen eigen tuin
Op een balkonnetje kun je nog een een beetje tuinieren, toch heb je niet de vrijheid die je met een normale woning hebt. Dit geldt ook voor je buren. Als er in de zomer een etage lager dikke lappen vlees op de barbecue liggen te bakken kun je daar hinder van ondervinden. Geen eigen tuin kan voor jezelf én voor je buren toch een uitdaging zijn, wees hier bewust van.
7. Wat wordt er centraal geregeld?
Soms heeft een appartementencomplex gezamenlijke verwarming. Als jij de thermostaat altijd laag hebt staan maar de rest stookt tot tropische temperaturen dan kun je toch met de rekening geconfronteerd worden. Zo zijn er meer zaken die wel of juist niet centraal geregeld én afgerekend worden.
8. Is het een sociale omgeving?
Er zijn flatgebouwen waar veel georganiseerd wordt, denk aan gezamenlijke acties tijdens feestdagen. Hoewel je zelf mag beslissen waar je aan mee wilt doen zul je voor een deel moeten conformeren naar de reeds aanwezige sociale cultuur in het pand.
Vergeet ook zeker niet de toegankelijkheid te controleren. Je kunt nu wellicht met gemak trappen bestijgen, wat doe je als je door leeftijd of ziekte verminderd mobiel raakt?