Er wordt flink overboden op koopwoningen in Nederland. Voorheen was overbieden een uitzondering, nu is het de norm. Om als huiseigenaar een goed bod te ontvangen zul je wel eerst de juiste vraagprijs van je huis moeten bepalen. En dat is niet zo eenvoudig als je wellicht zult denken. Naast de feiten zijn er namelijk ook psychologische aspecten om rekening mee te houden. Hoe het bepalen van de vraagprijs voor een woning tot stand komt leggen we uit op deze pagina.
Vraagprijs huis bepalen
Steeds meer huiseigenaren besluiten om zelf hun woning te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Dat mag natuurlijk, met de soms torenhoge makelaarscourtage kun je duizenden euro’s besparen op een verkoopmakelaar. Aan de andere kant kun je tot wel tienduizenden euro’s verliezen als je een te laag bod accepteert. Niet alleen kun je veel geld mislopen, je zult ook meer moeite hebben om een ander huis te kopen als die eigenaars wel precies weten wat ze voor hun woning kunnen vragen.
Op dit moment is het een ‘sellers market’. Dat betekent dat huizenbezitters de dienst uitmaken. Bepaal een prijs en wacht tot huizenjagers aansluiten in de rij om een bod uit te brengen. Maar het is de vraagprijs van de woning die bepaalt hoe goed de biedingen zijn. Te laag inzetten is niet slim maar te hoog is ook weer niet goed. Laten we de twee scenario’s even met elkaar vergelijken:
Goedkoop huis verkopen
Je kijkt naar vergelijkbare huizen op funda en je gaat er een paar duizend euro onder zitten. Of je neemt de meest recente WOZ-waarde en je zet de woning voor dat bedrag op funda of één van de andere huizensites. Jouw huis zal direct opvallen omdat de prijs lager ligt. Je krijgt veel respons en wacht op wat er geboden wordt.
Je zult met deze strategie zeker de aandacht trekken, de kans op meer geïnteresseerde kopers ligt hoog. Dit kan wel het segment zijn dat uit is op een koopje en je tijdens de onderhandelingen het vuur aan je schenen legt. Op enkele uitzonderingen na is het ‘blind’ bieden, kopers weten van elkaar niet wat ze bieden. Als je kiest voor bij opbod verkopen kan een lage vraagprijs strategisch voordeel bieden. Daarnaast kunnen geïnteresseerde kopers hun vraagtekens zetten bij de prijs. Is de staat van onderhoud niet goed? Mankeert er iets aan? Goedkoop je huis verkopen brengt risico’s met zich mee.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Duur huis verkopen
Je hebt recentelijk verbouwd en jouw huis ziet er piekfijn uit. Daar mag de volgende eigenaar best voor betalen dus je vraagt een prijs die behoorlijk boven de WOZ-waarde ligt. Als vergelijkbare woningen goedkoper worden aangeboden kan het aantal biedingen lager uitvallen. Je zult ook een gewild type woning moeten bezitten om te kans te maken.
Als je een lange adem hebt dan kan het interessant zijn om een flink bedrag te vragen en geduldig af te wachten tot je beet hebt. Als je haast hebt dan werkt deze strategie waarschijnlijk niet. Je zult minder potentiële kopers over de vloer krijgen, ook hier kun je bij de onderhandelingen weer lastige vragen krijgen. Als je eenmaal ingaat op een bod dan kun je niet zomaar de onderhandelingen afbreken.
Je wilt dus die ‘sweet spot’ zien te bepalen waarmee je het maximale rendement op je woning kunt behalen zonder jezelf uit de markt te prijzen. Hiervoor is kennis nodig en wat zakelijk inzicht. Laten we eens bekijken hoe je een vraagprijs kunt bepalen voor jouw woning.
Hoe bepaal ik de vraagprijs van mijn woning?
Heb je een verkoopmakelaar nodig om de vraagprijs te bepalen? In principe niet, er is online volop informatie te vinden om zelf aan de slag te gaan. Je leest er nu een pagina over! Er zijn wel volop makelaars die gratis een waardebepaling voor je kunnen uitvoeren in ruil voor de gelegenheid om je een offerte te verstrekken. Baat het niet dan schaadt het niet, er zijn zeker situaties waarin een ervaren verkoopmakelaar je een betere prijs kan opleveren met een sneller resultaat.
Welke factoren bepalen de prijs van mijn huis?
In de introductie van deze pagina hebben we reeds aangegeven dat er zowel objectieve factoren zijn als afwegingen van psychologische en daarmee subjectieve aard. Hier zijn zes factoren die de vraagprijs van jouw woning bepalen:
1. WOZ-waarde
Dit is de standaard waarde die jouw huis heeft. Of beter gezegd had want deze waarde loopt eigenlijk een jaar achter op de huidige situatie. Deze informatie is openbaar en vrij opvraagbaar, ook voor mogelijk geïnteresseerde kopers. Als je meer geld vraagt dan de WOZ-waarde dan zul je dit moeten kunnen onderbouwen.
2. Taxatie waarde
Je bent niet verplicht om een taxatie uit te laten voeren als verkopende partij, het kan je wel antwoorden geven op belangrijke vragen. Je vergaart zo kennis over de feitelijke waarde van je woning wat in de onderhandelingen voordeel kan bieden.
3. Vergelijkbare woningen
Verkoopmakelaars zullen kijken naar de prijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. De prijs die andere verkopers kregen zegt veel over de bereidheid van kopers om een bepaald bedrag te betalen. Als de huizenprijzen stijgen kun je de vraagprijs daar op aanpassen.
4. Locatie, locatie, locatie
Dit is vaak het eerste punt waar naar gekeken wordt, toch zegt de locatie niet alles. Het gaat hierbij ook niet alleen om de gemeente. Let ook op toegangswegen, winkels in de buurt of scholen en kinderopvang als het een gezinswoning betreft. Locatie is een veel ruimer begrip dan de geografische locatie van de woning.
5. Staat van onderhoud
Een opgeknapt huis kan je veel meer opleveren dan de kosten voor de renovatiewerken. Huizenjagers zijn vaak lang bezig met zoeken en bieden, dan hebben ze geen tijd en geld om ook weer twee jaar te gaan verbouwen. Huizen ‘flippers’ verdienen hun brood met huizen opknappen en voor winst verkopen. Een woning in betere staat dan vergelijkbare huizen kan je aanzienlijke winst opleveren.
6. Tijdsdruk van de verkoper
Tijd is zeker een factor die meetelt in het bepalen van de vraagprijs van je woning. Als je minder haast hebt kun je meer vragen. Als je zelf binnenkort wilt of moet verhuizen dan heb je minder keuze om te wachten. Vraag nooit minder dan het minimum dat je bereid bent te accepteren, als je echt haast hebt kun je met een laag geprijsde woning wel veel bekijks trekken.
Je ziet het, er zijn behoorlijk wat factoren die van invloed zijn op een goede vraagprijs. Begin eens met een gratis waardebepaling om een sterke start te maken.
Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning