Wat is het verschil tussen een juridische en feitelijke levering van een huis?
Een huis wordt opgeleverd aan de koper. Het gebouw staat al klaar, zonder sleutels heb je geen toegang. Dit lijkt heel eenvoudig, toch ligt het in praktijk complexer. Zo is er een verschil tussen de juridische en feitelijke levering van een huis. Wat dit verschil is leggen we uit op deze pagina.
Wat is de juridische levering van een huis?
Dat een koopcontract van een woning niet definitief is mag bekend zijn. Dit betreft een juridisch document waarin de intentie van de koper en verkoper wordt vastgelegd. In dit contract worden diverse ontbindende voorwaarden opgenomen zoals een hypotheekaanvraag die niet doorgaat. Wanneer alles in kannen en kruiken is zullen de partijen naar de notaris gaan om het papierwerk definitief te maken. De akte van levering wordt getekend en de notaris schrijft deze akte in bij het Kadaster.
De notariële handelingen zullen doorgaans direct na de eindinspectie plaatsvinden. Na ondertekening worden de sleutels overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dit is de definitieve handeling bij een huis kopen.
Wat is de feitelijke levering van een huis?
Zonder sleutels geen toegang, dit is heel praktisch en duidelijk. Er zijn situaties waarin de koper verzoekt om vóór het moment van juridische levering de sleutels in ontvangst te mogen nemen, bijvoorbeeld om alvast te beginnen met klussen in huis. Of de aanstaande eigenaar zit tussen twee huizen en zou graag vast overnachten in de woning. De verkoper is niet verplicht om te faciliteren maar kan wel besluiten om voor het afronden van het juridische traject alvast een set sleutels te overhandigen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Verkoopmakelaars zullen deze feitelijke levering voor de juridische levering doorgaans afraden. Er zijn namelijk diverse risico’s aan verbonden. Je kunt deze risico’s afdekken door bijvoorbeeld een sleutelverklaring op te stellen. Dit is een document waarin de partijen overeenkomen dat de standaard procedure niet gevolgd wordt. Daarbij is het van belang om de aansprakelijkheid goed af te dekken. De verkoper is juridisch eigenaar tot het moment dat de notaris de leveringsakte ondertekent.
Moet je de sleutels vooraf geven?
De standaard procedure is heel eenvoudig: Na de eindinspectie gaan jullie direct naar de notaris, de documenten worden getekend en ingeschreven, de sleutels én de woning wisselen van eigenaar. Als de verkoper eerder de sleutels afgeeft en vrij toegang verschaft zal dit gepaard gaan met risico’s. Wie er op dat moment ook gebruik zal maken van de woning, de huidige eigenaar blijft hoofdelijk aansprakelijk. Op het moment dat er iets misloopt kan dit voor problemen zorgen.
Ik wil de koper helpen
Jullie zitten tegen het einde van een lange rit, de verkoper kan de koper helpen door de feitelijke overdracht wat eerder uit te voeren. Als verkopende partij kun je vraag stellen waarom er zoveel haast bij is. Kunnen die paar dagen echt niet even wachten? Bij ieder afwijkend geval moet je in ieder geval de verkoopmakelaar inschakelen en wellicht zelfs een jurist. De notaris controleert ook de overeenkomsten in het koopcontract, als hier zaken niet kloppen dan kan het juist langer duren voordat de koop rond is.
Hoewel een feitelijke levering voor juridische levering mogelijk is, zullen de meeste verkoopmakelaars dit afraden. Informeer naar de redenen hiervoor bij jouw makelaar.