Verkopen en woning terughuren mag dat zo maar?
Als je wat ouder wordt, en een huis bezit met overwaarde, dan overweeg je wellicht om de woning te verkopen en te gaan huren. Maar wat doe je wanneer je liever in dat oude, vertrouwde huis blijft wonen? Dan kun je dit huis verkopen en dezelfde woning terughuren. Hoe dat werkt, en of dit interessant is leggen we uit op deze pagina.
Verkopen en woning terughuren wat zijn de mogelijkheden?
Van koophuis naar huurhuis gaan is niet zo bijzonder. Met name senioren vinden het vaak prettig om van de verplichtingen die bij een koophuis komen kijken af te zijn. Maar je moet dan wel een geschikte vervangende woning zien te vinden. En lang niet iedereen heeft zin om naar een krap seniorenflatje te verkassen. Een verhuizing heeft een flinke impact op het leven, om nog maar niet te spreken van alle zaken die vervangen moeten worden omdat ze niet passen in een ander huis. Je kunt dan blijven wonen in het oude koophuis, dan verandert er niets. Je kunt ook de woning verkopen en weer terughuren. Daar zijn twee mogelijkheden voor:
1. Verkoop het huis aan de familie
Deze constructie komt regelmatig voor bij families. De ouders verkopen de woning aan de kinderen, en blijven vervolgens als huurder in dit huis wonen. Naast verkoop en huren is er ook de constructie van vruchtgebruik. Aan beide overeenkomsten kleven voordelen en nadelen. Je kunt overigens niet zomaar een willekeurig bedrag vragen aan je kinderen, onder het mom van “mijn geld wordt jouw geld”. Wanneer de koopsom ver onder de reële marktwaarde ligt, dan zal de fiscus een deel als gift zien en daar belasting over heffen. Het is dus mogelijk om de woning binnen de familie te houden, er zijn wel een aantal belangrijke zaken om te regelen. Laat je daarom vooraf goed adviseren voordat kiest voor deze optie.
2. Verkoop het huis aan een verhuurmakelaar
Een andere constructie verloopt via een vastgoedbedrijf. Deze organisatie koopt de woning, en zal deze vervolgens weer direct verhuren aan de verkopende partij. Dit is zo geregeld in het contract, je wordt dus niet eventjes uit huis gezet voordat de inkt droog is. Wanneer je overweegt om voor deze optie te kiezen, is het wel van belang om het papierwerk zeer goed te bestuderen, en een volledige berekening te (laten) maken. Want deze werkwijze kan je behoorlijk wat geld kosten. In de eerste plaats omdat je bij verkoop niet de volledige woningwaarde zult ontvangen, maar een percentage van dit bedrag. Verder betaal je voortaan maandelijks een huursom die op een percentage van de waarde berekend wordt. Na enkele jaren kan de huur aangepast worden op basis van marktwerking, je bent dus niet gegarandeerd van een lage huursom.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Is huren beter dan kopen?
Kopen is met name op de lange termijn financieel interessant, omdat je naast onkosten ook gebruik kunt maken van aftrekposten. Daarnaast stijgt de waarde van de meeste woningen veel meer dan de inflatie. Huren is dus in principe duurder, zeker wanneer je niet in aanmerking komt voor huurtoeslag. En met een flinke geldsom na de verkoop op je bankrekening zul je het volle pond moeten betalen. Een voordeel van huren is dat de verhuurder reparaties en onderhoud moet uitvoeren als onderdeel van de huurovereenkomst.
Als je snel geld nodig hebt, maar toch niet wilt verhuizen, dan kan verkopen en de woning terughuren een optie zijn. Maar laat je eerst goed voorlichten alvorens je deze beslissing neemt.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.