Wat is verkoop bij inschrijving? Het bieden op een huis is voor velen het meest frustrerende deel van een huis kopen. Je brengt een bod uit, je wacht en het is maar de vraag of er iets uitkomt. Verkoop bij inschrijving is een andere vorm van huizen verkopen waarbij het proces aanzienlijk eenvoudiger werkt. Wat is verkoop bij inschrijving, hoe werkt het en hoelang moet je wachten voor je iets hoort? De meest gestelde vragen én antwoorden over verkoop bij inschrijving vind je hier!
Wat is verkoop bij inschrijving?
Als bieden en onderhandelen niets voor jou is dan moet je eens kijken naar verkoop bij inschrijving. Dit is een vorm van huizen verkopen waarbij iedere kandidaat eenmaal de mogelijkheid heeft om een bod uit te brengen. Er is geen sprake van onderhandelingen, de verkoper bepaalt op basis van de inschrijvingen wie het huis mag kopen.
Hoe werkt verkoop bij inschrijving?
Een huis wordt te koop aangeboden op basis van inschrijving. Als je de beschrijving hebt gelezen en interesse hebt om het huis te kopen dan denk je eerst goed na over je bod. In tegenstelling tot een reguliere verkoop is er namelijk geen sprake van een openingsbod. Je mag eenmaal een prijs noemen inclusief aanvullende voorwaarden en dan moet je wachten op de uitslag. Als jouw voorstel ‘wint’ dan mag je voor die prijs en onder die condities de woning kopen.
Dit zijn de voornaamste voordelen van verkoop bij inschrijving:
- Doorgaans een snelle doorlooptijd.
- Geen onderhandelingen over de prijs en voorwaarden.
- Je gaat nooit verder dan je eerste bod.
Dit zijn de voornaamste nadelen van verkoop bij inschrijving:
- Je weet niet wat anderen bieden.
- Het aantal huizen dat zo verkocht wordt is beperkt.
- De aanvullende voorwaarden kunnen zwaar wegen.
Is verkoop bij inschrijving beter of slechter dan een normale bieding met onderhandelingen? Daar is geen zwart-wit antwoord op te geven. Per situatie kan het traject anders verlopen en het heeft ook met je karakter te maken. Deze methode voelt als gokken in een casino waarbij je zelf niet zoveel invloed hebt op het spel als je zou wensen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Zo bied je bij verkoop bij inschrijving
Hoe kun je bieden bij inschrijving? Als eerste moet je goed nadenken over het bedrag. Als je te laag zit dan is er vast iemand die meer biedt, als je te hoog zit dan haal je het niet met een hypotheek. Het is dus een zeer strategische afweging die je moet maken.
Het bod is overigens niet beperkt tot een bedrag, je mag bij het bieden ook randvoorwaarden stellen. Denk aan een bouwkundige keuring of de datum van overdracht. Als je meer condities stelt dan neemt de kans om de bieding te winnen af maar als je teveel toegeeft dan kun je later zelf in de problemen komen. Je wordt als bieder eigenlijk gedwongen om tot het uiterste te gaan zonder in de problemen te geraken. Hoe moet je bieden bij inschrijving?
Je moet als bieder een specifiek bedrag kiezen. Het is geen optie om te schrijven “1 euro bovenop het hoogste bod”. Dan belandt jouw bod automatisch in de prullenmand. Als de woningwaarde bijvoorbeeld 325.000 euro bedraagt dan kun je 330.000 euro bieden. Maar in de huidige huizenmarkt is de kans groot dat iemand meer biedt. Ga je voor 350.000 euro of nog hoger? Dat is een optie maar dan betaal je op een gegegeven moment een onredelijk hoog bedrag.
Iedereen houdt van ‘winnen’. Maar vergeet niet dat jij uiteindelijk de kosten voor de ‘prijs’ moet opbrengen. Als je alles uit de kast haalt, geen voorwaarden stelt en een enorm hoog bod uitbrengt, dan ben je verplicht om aan dit bod te voldoen als de verkoper “ja” zegt. Een strategisch bod uitbrengen mag dus nooit betekenen dat je er niet mee uitkomt als je de bieding wint. Zo kan het voor starters op de woningmarkt een risico zijn omdat je nog geen eigen huis hebt en daarmee niet echt een onderpand hebt. Zonder voorbehoud van financiering zou dan een enorm risico zijn.
Het bedrag zegt overigens niet alles. Iemand die kiest voor verkoop bij inschrijving heeft blijkbaar geen zin om te onderhandelen en al die poespas. Daaruit kun je al opmaken dat je het traject zo eenvoudig mogelijk moet maken voor de verkoper. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de datum van sleuteloverdracht zeer flexibel is. Als je in een huurhuis woont en eenvoudig kunt bepalen of je eerder of later verhuist is dat een voordeel.
Een optie die zeker zal aanspreken maar wel risicovol is, is bieden zonder voorbehoud van financiering. Dit is namelijk de meest risicovolle ontbindende voorwaarde voor de verkoper. Als jouw bod wordt geaccepteerd maar na een maand zegt de bank dat je geen hypotheek krijgt toegewezen, dan kan de verkoper weer opnieuw beginnen. En dat is waarschijnlijk juist niet de bedoeling bij een verkoop bij inschrijving.
Wachttijd verkoop bij inschrijving
Hoelang moet ik wachten tot ik iets hoor? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weten of je de bieding hebt gewonnen. Aan een verkoop bij inschrijving is altijd een einddatum gekoppeld. Als je aan het begin van de biedingsronde een bod uitbrengt dan moet je langer wachten dan wanneer je op het laatste moment biedt. Over het algemeen zal de verkoper snel nadat de biedingstermijn is verstreken een keuze maken. Een vlotte doorlooptijd is namelijk vaak de aanleiding om voor deze route te kiezen.
Kan het bod worden afgewezen?
Ja, de verkoper kan alsnog afzien van verkoop. Een verkoop bij inschrijving is namelijk geen bindende overeenkomst met de participerende bieders. Als niemand aan het gewenste bedrag komt dan gaat de verkoop niet door. De verkoper mag zelfs een verkoop bij inschrijving traject starten als er reeds onderhandelingen met andere partijen in gang zijn.
Je mag naast een bedrag en voorwaarden ook een persoonlijk verhaal toevoegen. Het is echter niet zeker dat je meer kans maakt. Als het traject namelijk via een verkoopmakelaar verloopt dan kun je niet inspelen op sentiment. De verkoper kiest er bewust voor om weinig of geen contact te hebben met de koper. En als er honderd biedingen met zielige verhalen binnenkomen dan loop je juist het risico dat jouw boekwerk met motivatie aan de kant wordt geschoven. Probeer vooral de verkoper tegemoet te komen zonder je eigen belangen uit het oog te verliezen.