Hoe kun je slim verhuizen en geld besparen? Met deze 7 tips gaat het lukken!
1. Let op voorwaarden in het koopcontract
Zowel de koper als verkoper hebben rechten en plichten. Een aantrekkelijke prijs voor een woning is minder interessant als er talloze gebreken zijn. Laat voor je een krabbel zet jouw makelaar het koopcontract goed lezen en je alle voorwaarden en/of uitzonderingen uitleggen. Zowel de vertrekkende partij als de nieuwe eigenaar kunnen anders voor onvoorziene kosten komen te staan.
2. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen
Tijd is geld, dat is een bekende uitdrukking. Haastige spoed is zelden goed is er nog eentje. Combineer ze en je ziet dat op tijd beginnen met plannen en inpakken je geld zal besparen. Je kunt opties afwegen, in plaats van extra dagen vrij nemen kun je in de ‘verloren’ uurtjes rustig wat opruimen, reinigen of repareren.
3. Zelf klussen in plaats van uitbesteden
Zowel bij vertrekken als inhuizen zal er hier en daar wat verspijkerd moeten worden. Je hebt gelukkig niet voor ieder karwei een specialist nodig, hoewel je op een loodgieter of elektricien beter niet bezuinigt. Wanneer de reparaties of verbeteringen geen grote haast hebben kun je meerdere offertes aanvragen en deze rustig vergelijken.
4. Laat overbodige spullen gratis ophalen
Deze tip is vooral voordelig als je dit uitvoert voor je vertrekt. Als jij nog oude meubels hebt of andere goederen die hergebruikt kunnen worden dan zijn er diverse organisaties die jouw spullen gratis meenemen. Zo ben jij er snel vanaf wat je veel sjouwen bespaart tijdens de verhuizing. Naast de kringloopwinkels zijn er ook oudijzerboeren die defecte goederen komen ophalen voor verdere verwerking. Zo kun je snel van oude bureaustoelen, magnetrons of een versleten afzuigkap afkomen.
5. Voer afval goedkoper af
Waar kun je het goedkoopst jouw afval kwijt? In de gemeente waar je gaat vertrekken of waar je naartoe gaat? De regels per gemeente verschillen namelijk. Betaal je voor restafval op basis van gewicht of per bak? Misschien kun je de afvalcontainer meerdere malen ‘aftoppen’ met oude rommel. Of de regels bij de milieustraat zijn wat losser in de gemeente waar je nu woont. Kijk en vergelijk, dit levert je zeker voordeel op!
6. Gratis verhuisdozen en inpakpapier
Echte verhuisdozen zijn sterk, uniform van afmeting … en duur. Bananendozen kun je gratis meenemen in de supermarkt, die zijn ook sterk en uniform van afmeting. Het is daarnaast ook mogelijk om verhuisdozen te huren bij een verhuisbedrijf, als je direct na gebruik uitpakt is dat zeker een optie om te overwegen. Haal de NEE-NEE sticker weg en spaar huis-aan-huis bladen op die je kunt gebruiken als inpakpapier.
7. Werk samen met de verhuizer
Een officiële verhuizer zal vaak jouw goederen verzekerd vervoeren, dat is niet het geval in je eigen auto. Er zijn nog meer voordelen van verhuizers, je betaalt wel voor deze service. Je kunt binnen in huis alles zelf regelen en alleen het vervoer uitbesteden. Dan kun je relatief goedkoop toch snel en veilig verhuizen. Maak duidelijke afspraken met de verhuizer, wees niet te verlegen en vraag gewoon naar een budget oplossing.
Verhuizen en geld besparen betekent niet altijd minder geld uitgeven, maar investeren in slimme oplossingen die rendement opleveren.