Wel of geen vastgoedstyling?

Zie jij direct het verschil tussen roetzwart en gitzwart, of ben je iemand een grand foulard over een versleten bank gooit en denkt dat het zo wel in orde is? Woninginrichting kan een hobby zijn of een vak, bij de verkoop van een huis kunnen de juiste keuzes duizenden euro’s verschil maken. Een vastgoedstyliste zal je helpen om de verkooppotentie te verhogen. Wat kost vastgoedstyling en wat levert het eigenlijk op?

Huis inrichten voor de koper, niet voor jou

Tijdens een bezichtiging zitten kopers niet te wachten op persoonlijke anekdotes en al helemaal niet op foto’s van jouw gezin aan de wand. De potentieel nieuwe bewoner wil juist zichzelf ‘projecteren’ op de woning, veel mensen hebben moeite om dit te doen wanneer de inrichting veel karakter en persoonlijkheid uitstraalt. Bij vastgoedstyling gaat het niet alleen om stofzuigen en koekjes bakken maar om het bepalen wat de koper graag wil zien. Dit vereist naast een goed oog voor design ook mensenkennis. Een frisse blik op jouw woning kan je ook nieuwe inzichten geven.

Professionele vastgoedstylist

Er zijn stylisten die mensen aankleden en stylisten die huizen aankleden. Een professionele vastgoedstylist hoeft officieel geen papieren op zak te hebben maar zal doorgaans wel een cursus of opleiding gevolgd hebben. Je kunt ook vragen naar reeds afgeronde projecten. Er is hierbij geen standaard formule, er zijn wel algemene verbeterpunten die gecombineerd kunnen worden met maatwerk advies. De stylist is een adviseur met praktische tips die ook zal beschikken over een netwerk aan personen en bedrijven die jouw woning verkoopklaar kunnen maken.

Zelf klussen en meubels huren

Wanneer er achterstallig onderhoud uitgevoerd moet worden kan de stylist advies geven over de kleuren en materialen. De werkzaamheden kun je uitbesteden of zelf uitvoeren, wat je zelf het fijnste vindt. Het is best mogelijk dat je het advies krijgt om de huisraad te vervangen met gehuurde meubelen om zo de woning een compleet andere look & feel te geven. Het is daarbij de kunst om een neutraal aanzicht te creëren dat tegelijkertijd begerenswaardig is. Een mogelijk nadeel is dat je wellicht zelf verliefd wordt op je eigen woning en niet meer wilt verhuizen!

Wat kost vastgoedstyling?

Bij een huis gereed maken voor verkoop moet je niet alleen kijken naar de kosten, maar natuurlijk ook wat het oplevert. Mensen die ‘huizen flippen’ kopen een pand, knappen deze op en verdienen er bij verkoop enorme bedragen mee. Een vastgoedstylist is typisch een persoon die je niet als kostenpost moet zien maar als investering. Gemiddeld genomen kan de verkoopwaarde stijgen met vijf tot tien procent op basis van de veranderingen die de stylist adviseert. De kosten variëren sterk op basis van het project en de invulling. Zo kun je voor advies met drie- tot vierhonderd euro al klaar zijn, je krijgt dan een lijst met verbeterpunten die je zelf kunt uitvoeren. Als je liever het complete karwei uitbesteed dan kan een traject duizenden euro’s kosten. Dat is bij een koopwoning aan de onderkant van de markt minder interessant. Bij luxe villa’s, een landgoed of een huis op een aantrekkelijke locatie kan het wel degelijk voordeel opleveren.