Tudorstijl waar denk je dan aan? Als je een beeld van het traditionele Britse koninkrijk voor de geest haalt zie je waarschijnlijk direct Queen Elizabeth I voor je. De statige koningin met grote, rode pruiken, een hoog voorhoofd, spitse neus en witte huidskleur is de standaard geworden in film en televisie. Van de televisie serie “The Tudors” tot aan de comedie serie “Blackadder”, waarin Miranda Richardson Queen Elizabeth I zou neerzetten als verwend nest met weinig empathie voor haar onderdanen. De impact op onze samenleving is ook te zien in gebouwen die in de klassieke tudorstijl gebouwd zijn.
Definitie tudorstijl
De tudorstijl is een bouwstijl die herkenbaar is door de extravagante decoraties in het metselwerk. De buitenzijde straalt luxe uit met grote bogen, trapgevels en pinakels. Het luxueuze design reikt ook zeker tot het interieur dat eveneens rijkdom uitstraalt. De neo-tudorstijl uit de tweede helft van de negentiende eeuw is gebaseerd op de traditionele tudorstijl waarbij sierlijke details worden toegepast om het gebouw karakter te geven.
Wat zijn de kenmerken van tudorstijl?
De naam ‘tudorboog’ geeft al aan dat deze boogconstructie nauw verbonden is met de tudorstijl. Het betreft een symmetrische boogvorm die lijkt op een spitsboog maar met een afvlakking in de boog. De stenen kunnen bakstenen zijn, natuursteen of een combinatie van beiden. Deze bogen zijn niet alleen in Engeland gebouwd maar ook in België, Frankrijk en Nederland.
De pinakels steken boven het dak uit, dit zijn slanke voeten of schachten die spits toelopen. Deze delen worden ook wel veer of vleugel genoemd. Er zullen vier of acht hoeken aanwezig zijn, gedecoreerd met casementen. Naast de decoratieve functie dient een pinakel ook om het gewicht van de steunbeer te vergroten, dit laat de steunbeer meer druk van de luchtbogen opnemen. Naast de tudorstijl worden pinakels ook vaak gebruikt in de Gotische stijl.
Tudorstijl eigenschappen
De meeste tudor stijl woningen werden gebouwd voor koninklijke families. Daarmee zijn het grote constructies die doorgaans in een ‘E’ of ‘H’ vorm ontworpen werden. De gevel is opgetrokken uit steen maar er werd met name in de vroegere periode ook gewerkt met hout. Omdat Henry VIII kloosters en abdijen liet slopen waren er veel bouwmaterialen die hergebruikt werden in deze kastelen. De driehoekige vorm die we kennen van zadeldaken in woonhuizen komt uit de Nederlandse bouwstijl van die tijd.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Binnen zijn er grote haarden die onder meer gebruikt werden om rook van vlees braden af te voeren. Binnen werden namelijk grote ruimtes gebouwd om te koken, dineren en het bezoek te vermaken. De galerijen zijn lang, gordijnen werden niet alleen als isolatie gebruikt maar ook om rijkdom uit te stralen. Het symbool van de roos keert vaak terug in decoratieve elementen.
De betekenis
De Tudor dynastie speelt een belangrijke rol in de opkomst van Engeland als grootmacht in de wereld. Van 1485 tot 1603 zouden ze het koningschap van Engeland en Wales bekleden en tussen 1541 en 1603 ook Ierland. Voor de Tudors hun intrede maakte was Engeland nog een onbeduidend eiland op mondiaal niveau. Dankzij de Tudors zou de Engelse cultuur tot bloei komen, ook zouden ze de periode van het koloniale Britse imperium inluiden door de Engelse vloot uit te breiden. Er waren in totaal zes Tudor vorsten waarvan de laatste slechts negen dagen haar rol bekleedde. Uiteindelijk zou het huis Tudor vervangen worden door het Schotse koningshuis Stuart.
Wat is de bouwstijl van deze woning?
Hoewel de bouwstijl van de tudorstijl nauw verbonden is met het Britse koningshuis ligt de oorsprong op het Europese vasteland. De stijl van bouwen komt voort uit de kunststroming Maniërisme uit Italië. Daar is weer het Antwerpse maniërisme uit voortgekomen dat aan het begin van de zestiende eeuw door meerdere Antwerpse artiesten invulling werd gegeven. Ondanks de overeenkomstige namen worden deze stromingen doorgaans niet als verwant gezien.
De Antwerpse stijl zou de basis vormen voor de tudorstijl die zich kenmerkt door pinakels uit de gotiek en uiteraard de beroemde tudorboog. Een gedeeltelijke wandbekleding met hout wordt ook vaak gekoppeld aan de tudorstijl hoewel deze elementen al eerder voorkwamen. De ontwikkeling van de bouwstijl werd versneld door de opkomst van seculiere bouw waarbij materialen uit religieuze constructies hergebruikt werden.
Hoe kun je een tudorstijl bouwen?
Je zou denken dat een tudorstijl woning honderden jaren oud zal zijn, toch zijn er ook zeker moderne interpretaties van deze iconische stijl. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden panden gebouwd die in groot contrast stonden met de karig uitgevoerde arbeiderswijken die voor fabriekswerkers werden gebouwd. Deze stijl wordt neo-tudorstijl genoemd.
Het TudorPark is een zeer recente visie op de klassieke stijl in Nederland. In dit nieuwbouwproject worden huizen gebouwd met steile daken, vlakke pannen, opvallende schoorstenen en vensters die opgedeeld zijn met roedes. Er zijn verschillende woningtypes waarin dezelfde elementen terugkeren. TudorPark is gelegen aan de zuidkant van Hoofddorp in Haarlemmermeer. Op het moment van schrijven is dit project nog in ontwikkeling.
Dit betekent wonen in tudorstijl
De tudorstijl ligt ergens tussen kunst en kitsch. De manier van bouwen en de afwerking met rijke decoraties komt een beetje ‘overdreven’ over. Dat is ook juist de aantrekkingskracht van deze stijl die romantisch en klassiek oogt. Moderne koningshuizen doen hun best om relevant te blijven terwijl de esthetiek van de Tudor dynastie bewust in het verleden is blijven steken. Moderne interpretaties zoals de neo-tudorstijl en andere nostalgische bouwstijlen zijn minder extravagant maar stralen nog steeds luxe uit.
Het is mogelijk om moderne woningen te converteren tot tudorstijl, daar zullen wel flinke kosten mee gepaard gaan. Niet alleen de buitenschil zal dan luxueus overkomen, ook aan de vloer- en wandbekleding zal aandacht besteed moeten worden om die klassieke stijl recht te doen. Niet alle tudorstijl woningen waren overigens grote kastelen, er werden ook meer bescheiden huizen gebouwd waar veel hout werd verwerkt in de constructie.
Luxe villa’s en kastelen in Nederland kunnen ook elementen van Tudor bevatten, wat niet vreemd is omdat de tudorstijl ook weer geïnspireerd is door verschillende stromingen waaronder de Renaissance en het Maniërisme. Hoewel de woningen normaal gesproken vrijstaand zijn worden er ook 2-onder-1-kap huizen verkocht die passen binnen deze stijl. Ook hierbij betreft het behoorlijk luxe woningen met een prijs die in het hogere segment van de markt ligt.