Tijdelijk twee woningen wat moet ik doen?

Je hoeft geen miljonair te zijn om twee woningen te bezitten. Bij de transitie van woning A naar woning B is het mogelijk dat je tijdelijk in het bezit bent van twee huizen. Dit kan nog best ingewikkeld zijn omdat je plotseling tweemaal zoveel verantwoordelijkheden op je bordje hebt liggen. Daarnaast komen er nog andere zaken bij kijken zoals de overbruggingshypotheek. Wat vindt de belastingdienst eigenlijk van dubbel huizenbezit? Dat en meer kun je op deze pagina lezen!

Help, ik heb twee woningen!

Het lijkt een luxe probleem, twee huizen op je naam. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals een nieuwe woning kopen voordat je de vorige hebt verkocht, of twee huizenbezitters waarvan er eentje bij de ander intrekt. Er zijn diverse situaties mogelijk, hier zijn de meest voorkomende situaties:

  • Wel verhuisd maar nog niet verkocht: Wanneer je aan de voorwaarden voldoet is het mogelijk beide woningen tijdelijk als eigen woning op te geven. Dan heb je recht op renteaftrek voor dit huis. In dit geval moet de woning te koop staan, leeg zijn en je hebt er in de afgelopen drie jaar gewoond.
  • Tijdelijk verhuur van woning: Je bent in het bezit van een tweede woning en wilt deze verhuren. In dat geval heb je recht op renteaftrek tot maximaal drie jaar na het kalenderjaar waarin je de woning hebt verlaten. Op het moment dat je de woning voor onbepaalde tijd gaat verhuren vervalt het recht op renteaftrek.
  • Nieuwe woning is leeg of in aanbouw: Je hebt al een nieuwe woning gekocht maar je kunt nog niet direct overhuizen. In dat geval mogen de betaalde hypotheekrente en andere kosten afgetrokken worden. Je moet wel van plan zijn om zelf in de nieuwe woning te gaan woning binnen een periode van drie jaar.
  • Een partner gaat naar een verpleeghuis: Wanneer iemand in een verzorg- of verpleeghuis woont door ouderdom of een andere reden, dan kunnen de kosten van de eigen woning afgetrokken worden. Je dient dan wel in het bezit te zijn van het CIZ.
  • De woning staat tijdelijk leeg: Als je overgeplaatst bent of uitgezonden wordt, dan kan je eigen woning tijdelijk leeg komen te staan. Volgens de uitzendregeling kan dit pand toch als eigen woning worden beschouwd mits je aan de voorwaarden voldoet. Er mag dan niemand wonen met (mogelijke) uitzondering voor kinderen tot 27 jaar.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Overbruggingshypotheek

In de periode dat je een nieuwe woning gaat kopen ben je vaak nog even in het bezit van de vorige woning. Je hebt nog geen geld gekregen voor de oude woning dus je kunt nog geen nieuwe hypotheek afsluiten. Dan is er de overbruggingshypotheek, dit staat voor een aflossingsvrije hypotheek die terug wordt betaald zodra de oude woning is verkocht. Deze hypotheek wordt door de bank als eigen kapitaal gezien, waarmee het een stuk eenvoudiger wordt om een nieuwe hypotheek aan te vragen. En op het moment dat je oude woning verkocht wordt kun je direct de overbruggingshypotheek aflossen. Je zit er dus niet langdurig aan vast. Bij de meeste banken mag de waarde niet hoger liggen als negentig procent van de taxatiewaarde verminderd met de huidige hypotheekschuld. Informeer bij de hypotheekadviseur of makelaar naar de mogelijkheden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.