Hoe werk je het beste vanuit huis tijdens de Corona pandemie?
Omdat de COVID-19-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, is de kans groot dat je veel thuis bent. Een groot deel van de Nederlanders werkt vanuit huis. Hoe doe je dat het beste? We vertellen het je graag in dit artikel.
Nieuwe uitdagingen én perspectieven
Je kunt prima productief blijven terwijl je voor uzelf en je dierbaren zorgt. Iedereen zit tot op zekere hoogte in hetzelfde schuitje, maar jouw situatie zal zich waarschijnlijk op een unieke manier ontwikkelen. Het zichzelf opgelegde isolement tijdens de COVID-19-pandemie heeft nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, maar tegelijkertijd zorgen deze uitdagingen ook voor nieuwe perspectieven.
Tips: zo werk je het beste vanuit huis tijdens Covid-19
Door op een andere manier om te gaan met je werk, kun je voor positieve veranderingen en groei zorgen. Bovendien kun je door deze unieke omstandigheden eens kijken naar je eigen leven. Wat kan er beter? Met deze tips maak je een aantal belangrijke stappen:
Tip 1: Maak je klaar voor de dag
Neem de tijd om uw normale ochtendroutine te doen. Neem een douche en kleed je dan de hele dag aan. Ga je normaliter naar de sportschool, dan kun je je dagelijkse bezigheden aanvullen met gewichts- of krachttraining. Kies altijd voor werkkleding, ook als deze comfortabeler zit dan je gebruikelijke werkkleding. Gebruik eventueel make-up en een serum, toner of masker als huidverzorging. Daardoor voel je je elke werkdag fris en fruitig.
Tip 2: Gebruik een bepaalde werkruimte in huis
Gebruik een deel van het huis als werkruimte. Wanneer je op deze plek zit, stuur je een duidelijk signaal naar je hersenen en is het tijd om je te concentreren. Blijf uit de buurt van de aangewezen werkplek op het moment dat je niet aan het werk bent. Weersta na het beëindigen van de werkdag de drang om weer aan het werk te gaan. Je moet ook uitrusten!
Tip 3: Verander regelmatig van zithouding
Het creëren van een mobiele werkruimte om te focussen is een goed idee. Daarna is het tijd voor de volgende stap: je zithouding. Zorg ervoor dat jouw werkruimte ergonomisch is. Dit verkleint het risico op allerlei lichamelijke kwalen en zorgt voor betere prestaties en hogere productiviteit. Zitten op een comfortabele bank of bed klinkt geweldig, maar langdurig typen op een laptop is erg slecht voor je rug of nek.
Tip 4: Maak een tijdschema
Maak een tijdschema in plaats van een vaag plan te maken. Noteer dit vervolgens op papier. Plak het vervolgens op een plek waar het goed zichtbaar is. Maak tenslotte een gedetailleerde takenlijst en verdeel deze in categorieën op basis van belangrijkheid.
Tip 5: Blijf gezond eten
Plan jouw maaltijden en tussendoortjes van tevoren, bijvoorbeeld aan het begin van de week. Daarmee voorkom je dat je honger krijgt en vervolgens moet bedenken wat je moet eten. Eet trouwens ook niet op je werkplek, maar in een andere ruimte in huis. Op die manier zorg je ervoor dat je werkplek ook écht je werkplek blijft. Kies voor voedingsmiddelen die het geheugen, de concentratie en de alertheid verbeteren, zoals:
- Pure chocolade
- Eieren
- Pompoenpitten
Beperk de inname van geraffineerde koolhydraten, bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe werk je met (kleine) kinderen?
Heb je een baby of kleine kinderen? Gebruik een draagzak of draagdoek om je kleintje dicht bij je te houden. Gebruik de dicteer-app om je handen vrij te houden en laat de ontvanger tijdens een telefoongesprek weten dat er een baby of een kind in huis is. Maak daarnaast effectief gebruik van hun dutje en probeer tijdens deze tijden taken te plannen die gerichte aandacht of telefonische vergaderingen vereisen. Of praat met je baas over een rooster op maat, dat geschikt is voor beide partijen die met kinderen thuis werken.
Werken met oudere kinderen
Wanneer je kinderen hebt, zijn hun behoeftes heel belangrijk. Schenk dan ook voldoende aandacht aan hun emotionele behoeften. Het kan zijn dat jouw kind in deze tijd extra liefde, zorg en zorg nodig heeft, zelfs als de driftbui erg frustrerend is. Jouw kind luistert naar je emoties en de energie in huis. Ze kunnen moeite hebben om zich aan nieuwe gewoonten aan te passen of zich overprikkeld voelen. Wees kalm en speel in huis rustige muziek af om iedereen te doen ontspannen. Misschien heb je een ouder kind dat een beetje extra verantwoordelijkheid op zich kan nemen. In dat geval kun je hem of haar duidelijke instructies en activiteiten geven om voor jongere kinderen te zorgen of iets in het huishouden doen.
Zorg voor structuur en bedenk passende activiteiten
Moedig je kinderen aan om plezier te hebben, maar help ze hun tijd verstandig te besteden. Zorg voor passende activiteiten om ze bezig te houden. Soms kunnen kinderen erg druk en opgewonden raken, waardoor ze zich van tijd tot tijd vervelen. Wees streng met uw eigen methoden en stel duidelijke grenzen, verwachtingen en consequenties.
Zo deel je jouw scherm
Deel je jouw scherm met je kind? Maak dan duidelijk dat uw werk de eerste prioriteit is. Als het in je schema past, geef ze dan de tijd om het scherm te gebruiken. Gebruik deze tijd om taken uit te voeren waarvoor geen scherm of korte pauzes nodig zijn.
Tips voor mensen met angst tijdens het Corona-virus
Heb je in deze vreemde tijden last van angsten? Bepaal ten eerste zelf welke media je wil gebruiken, vooral op het werk. Als je geen nieuws over COVID-19 wilt bekijken, gebruik dan een app die nieuws op je apparaten kan blokkeren.
Raak niet overweldigd
Wil je het laatste nieuws weten, maar raak je af en toe overweldigd? Maak elke ochtend of avond een bepaalde hoeveelheid tijd vrijmaken om het nieuws te leze of te kijken. Of vraag vrienden of ze kunnen bellen voor een korte introductie van 10 minuten. Zij kunnen op een rustige manier het nieuws vertellen en je helpen het laatste nieuws bij te houden zonder dat je overweldigd raakt.
Gezondheid van je dierbaren
Maak je je zorgen over de gezondheid van je dierbaren? Schroom dan niet om ze dit te vertellen. Zorg ervoor dat ze alle nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen en als ze COVID-19-symptomen beginnen te ervaren moeten ze zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Probeer te ontspannen
Het gevoel van een dagje werken thuis is anders, omdat de overheid opdracht heeft gegeven de verspreiding van het virus te stoppen. Dit kan zorgen voor onrust en een opgesloten gevoel. Probeer toch te ontspannen en een vrolijke ruimte in huis te creëren. Kies voor vrolijke kleuren en leuke muziek. Wat ook helpt is het ophangen van een paar mooie foto’s uit fijne tijden.
Schakel professionele hulp in
Ben je emotioneel uitgeput? Neem dan contact op met een professional in de geestelijke gezondheidszorg of zoek iemand die je kan helpen en met uw emoties om kan gaan, vooral wanneer deze emoties jouw productiviteit beïnvloeden. Wees eerlijk over hoe je je voelt. Door te praten kun je je angsten kwijt en hou je ze zoveel mogelijk onder controle. En bedenk: je bent in deze rare tijden zeker niet de enige!