Stille verkoop wel of niet doen?
Je kunt een huis online plaatsen op Funda. Als het een interessant pand is met een aantrekkelijk prijskaartje kun je een hoge respons verwachten. Maar niet iedereen zit te wachten op een grote schare ‘mogelijke’ kopers, en er zijn redenen om liever in de luwte te blijven omtrent de verkoop van een woning.
Dan is er de optie voor een ‘stille verkoop’, ditmaal wordt de woonruimte niet groots geadverteerd, maar slechts in een selectieve kring aangeboden, of een open publicatie met behoud van anonimiteit. Een stille verkoop; moet je dit wel of niet doen?
Wat is stille verkoop?
Stille verkoop is een verkoopmethode waarbij een woning discreet wordt aangeboden, zonder openbare vermelding of marketinginspanningen. Dit wordt gedaan om de verkoop snel en geruisloos te laten verlopen, zonder dat het publiek er weet van heeft
Stille verkoop richt zich op geselecteerde kopers en vereist vertrouwelijkheid en discretie.
Waarom zou je kiezen voor een stille verkoop van je woning?
- Privacy: Een stille verkoop biedt de mogelijkheid om je eigendom te verkopen zonder dat iedereen het weet. Dit is ideaal voor mensen die hun privacy willen behouden en geen nieuwsgierige blikken van buren of kennissen willen.
- Gerichte kopers: Door je eigendom stil te verkopen, kun je de verkoop richten op een specifieke groep serieuze en geïnteresseerde kopers. Dit kan leiden tot efficiëntere en snellere transacties.
- Minimale verstoring: Een stille verkoop vermindert de verstoring in je dagelijkse leven omdat er minder bezichtigingen en open huizen zijn. Dit is vooral handig als je nog in de woning woont.
- Onderhandelingspositie: Doordat de verkoop niet publiekelijk bekend is, kun je mogelijk een sterkere onderhandelingspositie behouden. Kopers weten niet hoeveel concurrentie er is, wat jou als verkoper meer controle geeft over het verkoopproces.
- Exclusiviteit: Een stille verkoop kan een gevoel van exclusiviteit creëren. Kopers die op de hoogte worden gebracht van de verkoop kunnen zich speciaal voelen, wat de waarde van je eigendom in hun ogen kan verhogen.
Wanneer een woning buiten de reguliere kanalen en zonder promotie wordt aangeboden kun je spreken van een stille verkoop. Het is ook mogelijk dat het pand wel op de bekende sites verschijnt, maar de locatie en eigenaar niet duidelijk herkenbaar worden gemaakt.
Er zal geen bordje ‘Te Koop’ in de tuin komen te staan, slechts een kleine groep gegadigden zal benaderd worden voor een mogelijke aankoop. Er zijn makelaars die specialiseren in stille verkoop, of dit als dienst aanbieden.
In praktijk betreft het vaak luxe panden, die slechts voor een kleine groep kopers bereikbaar zijn. De eigenaars geven liever geen ruchtbaarheid aan de verkoop, en willen ook niet zomaar prijsgeven waar deze woning zich bevindt.
Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen, een stille verkoop makelaar zal de strategie aanpassen op basis van de persoonlijke situatie en wensen van de verkopende partij.
Ben je op zoek naar een makelaar die jouw woning in de stille verkoop wil zetten? Vul hieronder jouw postcode in en vergelijk meerdere lokale makelaars die jouw woning in de stille verkoop wil zetten en verkopen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Hoe vindt de makelaar een koper?
Wanneer een huis te koop staat, maar dit niet duidelijk naar buiten wordt gebracht, hoe vind je dan een koper? De makelaar heeft vaak een netwerk om uit te putten, en kan mogelijk geïnteresseerde partijen persoonlijk aanspreken. Zo wordt direct het kaf van het koren gescheiden.
Het is overigens ook mogelijk dat de woning wel openbaar gepubliceerd wordt, maar niet met alle details omtrent bijvoorbeeld de locatie.
Wanneer het bijvoorbeeld een luxe villa betreft in een bepaalde regio, dan zal een potentiële koper minder noodzaak zien om precies het adres te weten, of de identiteit van de eigenaar te vernemen. Door de informatie op behouden maar aanlokkelijke wijze op te stellen, en bij de promotionele materialen niet alles op voorhand prijs te geven kan privacy van de verkopende partij worden gewaarborgd.
Voordelen stille verkoop
- Behoud van privacy
- Alleen serieuze potentiële kopers
- Minder druk op de verkoopprijs: Met stille verkoop is er minder druk om snel te verkopen en kunnen verkopers hogere prijzen vragen.
- De makelaar kan het proces van A tot Z uitvoeren
Nadelen stille verkoop
- Minder zichtbaarheid van de woning (het kan zijn dat je niet de maximale verkoopprijs krijgt omdat het huis niet aan iedereen wordt aangeboden)
- Een passende koper vinden vereist een netwerk van potentiële kopers
- Er zal altijd informatie gedeeld moeten worden bij de afhandeling
Stille verkoop wel of niet doen?
Bij de keuze voor een stille verkoop liggen er doorgaans persoonlijke redenen aan ten grondslag. Wellicht wil de verkopende partij liever niet aan de grote klok hangen dat de woning verkocht wordt, of men heeft geen behoefte om een langdurig proces van onderhandelen in te gaan. E
en gespecialiseerde makelaar kan adviseren in de beste aanpak, en per situatie aangeven of een stille verkoop de juiste strategie is. Neem daarom eerst contact op met makelaars om de mogelijkheden te bespreken. Check hier de wikipagina
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.
Veelgestelde Vragen over Stille Verkoop
1. Waarom kiezen verkopers voor stille verkoop?
Verkopers kiezen voor stille verkoop om diverse redenen. Privacy is een belangrijke factor; sommige verkopers willen niet dat hun huis breed bekend staat als te koop. Anderen geloven dat een stille verkoop hen kan helpen een hogere prijs te krijgen door zich te richten op specifieke kopers die bereid zijn te betalen voor exclusiviteit en het voorrecht van eerste toegang.
2. Hoe werkt stille verkoop?
Bij stille verkoop werkt de verkoper samen met een makelaar die gespecialiseerd is in dit soort transacties. De makelaar gebruikt zijn netwerk en contacten om potentiële kopers discreet te benaderen. Geïnteresseerde kopers krijgen dan de kans om de woning te bekijken en een bod uit te brengen zonder dat er sprake is van openbare marketing of concurrentie.
3. Hoe vind ik vastgoed dat in stille verkoop is?
Vastgoed dat in stille verkoop wordt aangeboden, is niet eenvoudig te vinden via de gebruikelijke kanalen. Potentiële kopers moeten netwerken met makelaars die bekend zijn met de lokale markt en toegang hebben tot dit soort exclusieve aanbiedingen. Het opbouwen van een goede relatie met een makelaar kan essentieel zijn om toegang te krijgen tot stille verkopen.
4. Kan ik mijn huis in stille verkoop doen zonder een makelaar?
Hoewel het mogelijk is om een huis in stille verkoop te doen zonder de hulp van een makelaar, wordt dit meestal niet aanbevolen. Een ervaren makelaar heeft niet alleen toegang tot een netwerk van potentiële kopers, maar kan ook waardevol advies bieden over prijsstelling, onderhandelingen, en het navigeren door het verkoopproces op een manier die de privacy en doelen van de verkoper respecteert.