Zie je het topje van de stijgende woningprijzen in je glazen bol verschijnen en wil je nu incasseren? Dan moet je snel je huis verkopen. Dat betekent niet als een kip zonder kop overhaaste beslissingen maken maar juist doordacht te werk gaan. Net als met een spelletje Ganzenbord moet je een aantal stappen doorlopen en je wilt uiteraard niet in de put belanden. Met dit stappenplan huis verkopen ben je nog sneller van je woning af!
Huis verkopen stappenplan
bekijk hier het meest uitgebreide stappenplan om jouw huis, woning te verkopen.
- Waardebepaling door makelaar
- Wat zijn de financiële mogelijkheden (hypotheek)
- Een nieuwe woning kopen of eerst verkopen (overweging)
- Makelaar inschakelen voor de verkoop
- Repareer je huis (herstel)
- Zorg voor een juiste vraagprijs
- Energie label aanvragen
- Maak je huis spik en span
- Open huis
- Bezichtigingen
- Biedingen en onderhandelen
- Koopcontract opstellen
- Verhuizen
- Notaris
Snel je huis verkopen?
Tijd is geld, dit geldt ook voor de huizenmarkt. Timing is ook essentieel. Als je met een doordacht stappenplan werkt dan kun je vlot je huis verkopen voor de beste prijs. Hieronder staat een standaard overzicht van de meeste voorkomende stappen die je zult doorlopen, jouw verkoopmakelaar kan je helpen om de details verder invulling te geven.
Stappenplan huis verkopen
1. Eerst een nieuwe woning kopen
Eerst kopen en dan verkopen of andersom? Als je eerst een nieuwe woning koopt dan loop je het risico met een dubbele hypotheek opgezadeld te zitten. Als je eerst de woning verkoopt dan sta je wellicht op straat. Er zijn huishoudens die maandenlang op een recreatiepark doorbrengen omdat de volgende woning nog niet opgeleverd is. De keuze is persoonlijk en afhankelijk van de situatie, bespreek de opties eerst even met de makelaar.
2. Snel een makelaar inschakelen
Dan komen we op stap 2: Een makelaar inschakelen. Tijd is geld en een makelaar kan doorgaans snel schakelen. De kosten die je betaalt voor een goede verkoopmakelaar kun je terugverdienen omdat je alle stappen veel sneller en efficiënter kunt doorlopen. Je hoeft gelukkig niet de hoofdprijs te betalen, vergelijk eerst enkele verkoopmakelaars bij jou in de buurt. Soms is de woning al (bijna) verkocht voordat deze op funda komt!
3. Breng de boel op orde
Kleine gebreken moet je vooraf repareren. Dit levert je veel meer op dan het kost. Op een uitgeleefde woning krijg je veel lagere biedingen dan op een woning die er netjes uitziet. Je bent verplicht om bekende gebreken aan te geven, als je die alvast in orde brengt dan sta je direct sterker in de onderhandelingen.
4. Kies een goede vraagprijs
Mag je vragen wat je wilt ? Ja, dit mag. Als iemand de vraagprijs biedt dan hoef je hier niet op in te gaan, het is slechts één uitnodiging tot een bod. Je zou dus 1 euro voor je huis kunnen vragen en afwachten wat er gebeurt. In praktijk kies je voor een strategische prijs die gebaseerd is op een reële verkoopwaarde. De verkoopmakelaar kan hiervoor een waardebepaling uitvoeren. Daarbij wordt ondermeer rekening gehouden met de WOZ-waarde, de staat van onderhoud en verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de omgeving.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
5. Vraag een energielabel aan
Een woning die verkocht wordt heeft een energielabel nodig. Deze labels lopen van A t/m G en geven een indicatie van de isolatie waarde. Als je voor de verkoop slim isoleert dan kun je direct enkele labels omhoog springen. Dit zal zeker effect zal hebben op de woningwaarde en daarmee ook de verkoopprijs. Zeker met de steeds stijgende energieprijzen is het de moeite waard om zelf alvast te gaan isoleren.
6. Maak het huis definitief in orde
De gebreken heb je al hersteld, nu ga je er echt iets moois van maken. Dit betekent de boel schoonmaken, opruimen en aantrekkelijk maken. Dit doe je voor de huisfoto’s op funda en voor de bezichtigingen. Minder is beter, houd het zo neutraal mogelijk en gebruik lichte kleuren. Dat spreekt kopers het meeste aan. Je kunt dit zelf doen, het is ook mogelijk om een woningstylist in te schakelen.
7. Organiseer bezichtigingen
Nu kun je mensen ontvangen, je kunt ook meedoen aan de NVM Open Huizen dag. Het is mogelijk om dit zelf uit te voeren of laat de communicatie over aan de verkoopmakelaar. Die weet hoe je potentiële kopers kunt verleiden zonder misleidende informatie te geven. Als je het zelf doet dan kun je een persoonlijk tintje geven aan het verhaal maar kopers zien juist graag zichzelf in de woning. Die anekdotes over je schattige dochter toen ze drie jaar was leidt dan alleen maar af.
8. Kies een bod en onderhandel
De onderhandelingen beginnen pas op het moment dat je als huiseigenaar een tegenbod uitbrengt. In de periode tussen onderhandelen en het koopcontract tekenen mag je nog steeds andere biedingen ontvangen. Je mag ook bezichtigingen blijven organiseren. Zolang de koper niet ingaat op jouw bod mag je doorgaan met werven, alleen mag je niet met iemand anders onderhandelen. Je mag zelfs in prijs omhoog gaan als de koper geen “ja” zegt op je vorige bod.
9. Bestudeer het koopcontract
Een mondelinge overeenkomst is bindend maar zonder koopcontract met handtekening heb je daar in de praktijk niet zoveel aan. Je kunt een model contract downloaden of de verkoopmakelaar aan het werk zetten. De ontbindende voorwaarden zullen voor de koper van belang zijn. Denk aan voorbehoud van financiering of de bouwtechnische keuring. Na ondertekenen van het koopcontract mag de koper binnen 3 dagen afzien van de overeenkomst. Als verkopende partij mag je het contract na ondertekenen niet ontbinden. Anders riskeer je een hoge boete.
10. Ga verhuizen
In het koopcontract staat een datum van overdracht vermeld. Op die dag moet je dus de woning verlaten. Werk alle zaken via een checklist af. Denk aan het opzeggen van lopende contracten, post naar een nieuw adres laten sturen en de woning opleveren zoals dit is afgesproken. Wil je zaken laten overnemen? Dit moet je vastleggen zodat hier bij de eindinspectie geen discussie over kan bestaan. In de periode tussen het tekenen van het koopcontract en het opleveren van de woning ben je als verkoper verantwoordelijk om de woning in afgesproken staat op te leveren.
11. Bezoek de notaris
Direct na de eindinspectie gaan jullie naar de notaris om de overdracht definitief te maken. Mocht er iets niet in orde zijn dan kan dit worden aangegeven bij de notaris. Als er opties zijn om dit direct op te lossen zal de notaris dit opnemen in de notariële akte. Bijvoorbeeld een financiële compensatie om een gebrek te herstellen. Na het vastleggen van de hypotheekakte en het tekenen van de leveringsakte kun je de sleutels overdragen. De notaris maakt het geld over vanaf een tussenrekening.
Dit is in het kort een eenvoudig stappenplan om je huis te verkopen. Uiteraard zijn er nog heel wat details om te regelen, bespreek dit met de verkoopmakelaar.