Samenwonen en uit elkaar gaan. Uit elkaar zonder samenlevingscontract. Dat lijkt eenvoudig; er is geen overeenkomst afgesloten dus jullie kunnen ieder gaan en staan waar je wilt. Het wordt wat lastiger als jullie kinderen hebben of samen een huis hebben gekocht. Uit elkaar met koophuis zonder samenlevingscontract betekent zaken regelen met financiële consequenties. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Op deze pagina bekijken we de verschillende opties, moet je toch maar een contract afsluiten voor het te laat is?

Waarom een samenlevingscontract afsluiten?

Een relatie heeft meestal te maken met gevoelens voor elkaar. Het is geen contractuele overeenkomst met regels, rechten en plichten. Dat zou de romantiek van samenzijn alleen maar naar de achtergrond schuiven. Toch moet je niet blind zijn voor gebeurtenissen die zich in de toekomst kunnen afspelen. Als je nu geen afspraken maakt dan kan je dit later opbreken. De tijd tikt verder en situaties veranderen. Als je ervoor kiest om niet te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan dan kun je als alternatief een samenlevingscontract afsluiten.

Samenwonen en uit elkaar gaan

Wel samen, niet gebonden

Als je uit elkaar gaat zonder samenlevingscontract en jullie hebben verder niets om te verdelen dan zijn jullie snel klaar natuurlijk. Maar de kans is groot dat jullie samen een huur- of koophuis hebben, bezittingen delen zoals een auto of kinderen hebben waarvoor je goede afspraken moet maken. Wat staat er eigenlijk in een samenlevingscontract? Dat bepaal je samen op basis van de situatie, hier zijn enkele onderwerpen die vaak aan bod komen in de overeenkomst.

  • Bankrekeningen die op jullie naam staan.
  • Hoe de woonlasten en huishoudelijke kosten verdeeld worden.
  • De wijze waarop eigendommen verdeeld worden bij het verbreken van de relatie.
  • De zorg voor kinderen waarvoor een gedeelde verantwoordelijkheid bestaat.
  • Wat er gebeurt met zowel het vermogen als goederen wanneer een persoon komt te overlijden.

Het is zeker niet nodig om voor ieder samenlevingscontract met een leeg vel papier te beginnen. Er zijn volop standaard contracten en bepalingen waarmee het behoorlijk eenvoudig kan zijn om een contract snel compleet te maken. Voor het opstellen van een samenlevingscontract heb je in principe niemand nodig, om het contract officieel te maken moeten jullie dit document beide ondertekenen bij de notaris. Je kunt niet zomaar alles in de overeenkomst zetten, de bepalingen moeten uiteraard wel wettig zijn. De notaris zal de overeenkomst daarom inhoudelijk toetsen om te bepalen of alles klopt.

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Twee partners hoeven niet met elkaar getrouwd te zijn om een huis te kopen. Als je samen een huis koopt dan kijkt de hypotheekverstrekker echter wel verder dan alleen het inkomen en vermogen. Een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract kan de hypotheekaanvraag aanzienlijk eenvoudiger maken. Daarin wordt vastgelegd wat van wie is en welke gevolgen het heeft als de relatie wordt verbroken.

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan dan moeten zaken afgehandeld worden. Gaan jullie uit elkaar zonder samenlevingscontract? Dan maak je afspraken als het moment daar is. Wat neem je mee en wat gaat naar de ander, dat soort zaken. Binnen een relatie kunnen er echter behoorlijk wat gedeelde bezittingen zijn, als jullie niet op vriendschappelijke wijze uit elkaar gaan dan kunnen er soms hevige conflicten ontstaan. Zaken als pensioen of partneralimentatie zijn niet aan de orde omdat jullie zonder samenlevingscontract niet juridisch met elkaar verbonden zijn.

Koophuis zonder samenlevingscontract

Het is mogelijk om met twee (of meer) personen een huis te kopen. Met je geliefde maar ook met vrienden of familieleden. Als er geen samenlevingscontract wordt opgesteld dan wordt de koopwoning verdeeld op basis van de inbreng. Bij twee personen met gelijkwaardige inleg zou de waarde dus 50/50 verdeeld worden. Een waardebepaling door een makelaar zal in deze situatie niet volstaan, je zult in dat geval een taxatie moeten aanvragen bij een taxateur. Het is mogelijk dat de inbreng niet gelijk is, in dat geval moet de situatie specifiek worden bekeken en beoordeeld.

Er is een risico voor een inwonende die niet geregistreerd staat als mede-eigenaar van de woning. Ook als je geen financiële inbreng hebt dan kan het verstandig zijn om de woning op naam van beide partners te zetten. Als een vriend het huis koopt en andere vrienden huren een kamer dan ontstaat er een geheel andere situatie. In dat geval is er namelijk sprake van een huurder / verhuurder relatie wat betekent dat er sprake is van huurrecht. Je kunt een huurder niet zomaar op straat zetten, ook niet als er slechts één eigenaar is.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Geen samenlevingscontract, wel kinderen

Je hoeft niet getrouwd te zijn om kinderen te krijgen, een geregistreerd partnerschap is ook niet verplicht evenals een samenlevingscontract. Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan met gedeelde voogdij over minderjarige kinderen dan moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. In dit plan worden zaken vastgelegd zoals de ouder / verzorger waar het kind hoofdzakelijk zal verblijven, kosten voor kleding en zorg en beslissingsbevoegdheid omtrent de opvoeding of scholing. Het is niet nodig om een ouderschapsplan bij de rechtbank te deponeren, het is wel aan te raden om een notariële akte op te laten stellen. Als je dit namelijk niet officieel laat vastleggen dan wordt het afdwingen van afspraken aanzienlijk lastiger. Als je moeite hebt om samen een ouderschapsplan op te stellen dan kun je een beroep doen op de scheidingsmediator. Dit is een onpartijdige adviseur die je kan begeleiden in dit traject.

Pensioenregeling

Als er een geldig samenlevingscontract is opgesteld en ondertekend dan kun je dit registeren bij het pensioenfonds. Dit is van belang bij een nabestaandenpensioen wanneer iemand komt te overlijden. Naast een samenlevingscontract is het vrij gebruikelijk om voor ieder een testament op te stellen. Bij overlijden is dan duidelijk op welke wijze bezittingen worden verdeeld. Dat is niet alleen een prettig idee voor de partners, het verschaft tevens duidelijkheid voor familieleden.

Het is mogelijk om een samenlevingscontract op te heffen. Je gaat hiervoor naar de notaris. Beide personen op het contract moeten hiermee akkoord gaan. Als jullie echter samen een hypotheek hebben lopen en er vertrekt een ex-partner dan moet dit netjes afgehandeld worden. De vertrekkende persoon kan worden uitgekocht door de persoon die blijft of de woning wordt verkocht. Bespreek dit met de hypotheekverstrekker. Als er een wijziging plaatsvindt in de situatie zonder dit door te geven dan kan de hypotheekverstrekker de resterende hypotheeksom per direct opeisen. Dat is een situatie die je wilt voorkomen.