Waar moet je op letten?

Graag leg ik je uit waar je rekening mee moet houden als je samen een huis gaat kopen. Samen een huis kopen is een spannende stap! Vooral leuk natuurlijk. Maar er komt een stuk meer bij kijken dan het bepalen van jullie interieur. Zo is het samen kopen van een huis een goed moment om afspraken binnen jullie relatie vast te leggen. Mocht je dat nog niet hebben gedaan.

Wie draagt de hypotheek?

op basis van vermogen en inkomen moet je gaan bepalen bepalen hoe jullie de hypotheek gaan dragen en met welke lasten. Allereerst moeten jullie bepalen wat jullie maandelijks willen én kunnen besteden aan het huis. Wat je kunt besteden is natuurlijk vaak afhankelijk van de hypotheek. Je kunt een hypotheek op één inkomen dragen bijvoorbeeld omdat de ander verwacht minder te gaan werken of verdienen. Of je kunt voor een hogere hypotheek gaan op basis van twee inkomens.

Dat biedt natuurlijk weer meer opties qua budget voor je droomhuis. Ook belangrijk is hoeveel eigen geld jullie beiden inbrengen om het huis te kopen. Eigen geld is bijvoorbeeld nodig als jullie op basis van je inkomen niet genoeg kunnen lenen. En ook de bijkomende aankoopkosten moet je zelf betalen want die kun je niet meefinancieren in een hypotheek. Het gaat dan bijvoorbeeld om de advies- en bemiddelingskosten van je makelaar of financieel adviseur en de notariskosten.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Eigendomsverhouding

Op wie zijn inkomen de hypotheek wordt gedragen en of iemand nog eigen geld inbrengt zegt allemaal iets over de eigendomsverhouding. Wanneer de één meer inbrengt dan de ander dan heb je het over een ongelijke inbreng. En in dat geval is het zeker aan te raden om afspraken vast te leggen. Anders ben je dit geld gewoon kwijt, mochten jullie uit elkaar gaan. Dat vastleggen gaat het makkelijkst met behulp van een notaris die weet precies hoe je dat doet. Je kunt het je in dit stadium waarschijnlijk niet voorstellen maar stél dat jij en je partner uit elkaar gaan, dan is dat toch anders wanneer je samen een huis bezit. Daarom is het goed om te overdenken of dit misschien het moment is om afspraken op papier te zetten. Denk daarbij aan afspraken rondom je financiën. Welke spullen gezamenlijk eigendom zijn. Of er schulden zijn en aan wie die toebehoren en wat er gebeurt met het huis als jullie uit elkaar gaan.

Afspraken vastleggen

Er zijn verschillende mogelijkheden om afspraken vast te leggen. Bijvoorbeeld met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.

Maar eerst is het handig om te weten waarom het verstandig kan zijn om vooraf afspraken te maken en dat heeft dus vooral te maken met die ongelijke inbreng. Stel je bent niet getrouwd en je hebt samen dat droomhuis gekocht maar jullie hebben los van de koopakte niks vastgelegd. Dan ben je beide 50% eigenaar van het huis. Dat kan prima zijn. Maar wat als er een tijd komt waarin je niet meer alles samen wilt delen? Zeker bij een ongelijke inbreng is het prettig als je bepaalde zaken op papier hebt vastgelegd en bij voorkeur via een notaris. Want hoe verdeel je de inboedel als je uit elkaar gaat? Wie betaalt welk deel van de hypotheek? En hoeveel vermogen heeft wie nou precies ingelegd? Afspraken die je maar beter kunt hebben gemaakt.

Welke vorm is het beste?

Twijfel je over welke vorm voor jullie het meest geschikt is dan kan een notaris je verder helpen. Een scenario waar je natuurlijk al helemaal niet aan wilt denken is wat er gebeurt wanneer één van jullie overlijdt. Maar ook daar kun je beter wél al over nadenken. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap dan gaat de woning automatisch naar de partner die overblijft.

Heb je een samenlevingscontract dan kun je hierin met een zogeheten verblijvensbeding regelen dat de woning na overlijden van de één, in bezit komt van de ander. Dit kan trouwens alleen als je geen kinderen hebt en mits jullie niet binnen 45 dagen na elkaar overlijden in dat geval vervalt het verblijvensbeding.

Hebben jullie niets vastgelegd op papier? Dan kun je in een testament laten opnemen naar wie de woning gaat bij overlijden. Ook niet fijn: na overlijden van één van de partners zijn de hypotheeklasten vaak te hoog. Door naast de hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten kun je ervoor zorgen dat het huis niet verkocht moet worden als één van jullie overlijdt.

Samenvatting

Waar moet je nou rekening mee houden als je samen een huis gaat kopen? Ik zet het nog even op een rij. Je begint met het bepalen van je bestedingsruimte. Hoeveel wil en kun je uitgegeven aan het huis en hoe dragen jullie die kosten? Breng je beide evenveel in of heeft de één misschien meer in te brengen dan de ander? In dat laatste geval, maar eigenlijk sowieso wanneer je een huis samen koopt.

Zet je afspraken op papier voor het geval je ooit niet meer samen het huis deelt doordat je uit elkaar gaat of één van jullie overlijdt. Dat vastleggen kun je doen door te trouwen of via een geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract of via een testament. Een notaris kan je verder helpen bij die keuze. Veel succes. En bovenal: geniet van deze bijzondere stap samen!

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.