Met torenhoge energieprijzen is het niet verwonderlijk dat Nederlanders massaal op zoek gaan naar manieren om energie te besparen. Radiatorfolie behoort tot de meest gekozen oplossingen omdat het een goedkope manier is om de energierekening omlaag te brengen. Wat is radiatorfolie, hoe werkt het en wat kun je er eigenlijk mee besparen? Doe een warme trui aan, sluit ramen en deuren en lees deze pagina voor alles wat je moet weten over deze goedkope manier van energie besparen.
Wat is radiatorfolie?
Radiatorfolie is een reflecterende folie die achter een radiator wordt geplaatst. Je kunt dit product kopen in diverse maten, vaak worden er magneten meegeleverd voor bevestiging op de radiatoren. Het is echter ook mogelijk en soms zelfs wenselijk om de folie op de muur aan te brengen in plaats van rechtstreeks op de radiatoren. Je kunt radiatorfolie kopen in bouwmarkten of winkels die gespecialiseerd zijn in duurzaamheidsmaatregelen.
Er zijn verschillende soorten radiatorfolie te koop. Er is een type met twee dunne lagen folie met isolerende schuim tussen deze lagen. Het andere type is een wat dikkere folie zonder schuim. Omdat de versie met schuim wat lastiger te monteren is heeft een product van aluminiumfolie de voorkeur. Deze folie is aanzienlijk dikker dan de aluminiumfolie die je in de keuken gebruikt voor voedingsmiddelen.
Hoe werkt radiatorfolie?
Radiatorfolie werkt middels reflectie van de warmte die van een radiator komt. Als de verwarming wordt ingeschakeld en de radiatoren warm worden dan straalt deze warmte uit naar zowel de kamer als naar de muur. De overdracht van warmte op de (buiten)muur zorgt voor opwarming van de muur of gevel. Deze warmte is niet voelbaar in de ruimte, het duurt langer om de ruimte te verwarmen. Folie reflecteert de warmte naar de kamer waardoor er minder warmte en daarmee energie verloren gaat.
Bij een goed geïsoleerde woning zul je minder voordeel behalen van radiatorfolie, met name oudere woningen met een lager energielabel hebben profijt van deze maatregel. Deze folie is alleen bedoeld voor gebruik achter radiatoren van een centrale verwarming, je kunt er niet de CV-ketel mee bedekken of buizen inpakken.
Hoe monteer je radiatorfolie?
Je kunt radiatorfolie monteren op de radiator of op de muur. Als het een radiator met één plaat betreft dan is het beter om de folie aan de muur te bevestigen. Anders kan de warmte zich niet optimaal verspreiden. Als het een dubbele plaat betreft dan is er de keuze voor bevestiging op de radiator of op de muur. Direct op de radiator zal de folie onzichtbaar zijn, op de muur kan de folie mogelijk wel in het zicht hangen. Voor de efficiëntie maakt het niet zoveel uit.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Je kunt radiatorfolie kopen in verschillende afmetingen die je zelf op maat kunt knippen. Als je de folie wat kleiner maakt dan de verwarming dan zul je niet zien dat er radiatorfolie aanwezig is. Als de folie direct op de radiator wordt bevestigd dan kun je gebruik maken van de magneet strips die worden meegeleverd. Op de wand kun je gebruik maken van dubbelzijdig plakband. De glanzende zijde moet naar de radiator toe gericht zijn. Je kunt eventueel wasknijpers gebruiken om de folie te positioneren.
Als er bevestigingsbeugels achter de radiator aanwezig zijn dan kan het wat lastiger zijn om de radiatorfolie te monteren. Probeer scheuren en naden te voorkomen omdat dit negatieve gevolgen heeft voor de efficiëntie.
Hoe lang gaat radiatorfolie mee?
Als de folie netjes wordt aangebracht dan kan het zeer lang meegaan. Er is nauwelijks sprake van slijtage, aluminum kan hoge temperaturen verdragen. Het is overigens niet aan te bevelen om gebruik te maken van standaard aluminiumfolie omdat dit materiaal te dun is. De kans op scheuren is aanmerkelijk groter en de reflectiewaarde ligt lager.
Wat bespaar je met radiatorfolie?
Gemiddeld genomen verdien je de kosten voor radiatorfolie binnen enkele jaren terug. Per woning kunnen er echter sterke afwijkingen zijn vanwege de isolatiewaarden van de woning. Als de gevel zeer goed geïsoleerd is dan zal de energiebesparing minimaal zijn, in een woning met label D of lager zal de besparing goed zichtbaar zijn op de energierekening.
Naast de besparing in gas en geld kan het een positief effect hebben op het wooncomfort. De ruimte warmt sneller op. Radiatorfolie zonder verdere isolatie heeft verder nauwelijks invloed op de afkoeling op het moment dat de verwarming wordt uitgeschakeld.
Wat is een radiatorventilator?
Radiatorfolie is misschien wel de goedkoopste manier om de opbrengst van de centrale verwarming te verbeteren, toch zijn er ook andere methoden die minstens zo effectief zijn. Zo is er de radiatorventilator, dit is een kleine ventilator die warme lucht direct in de ruimte blaast zodat het niet de achtermuur verwarmt. Deze methode is duurder en er is een stroomaansluiting nodig. Deze ventilatoren maken ongeveer 20 decibel aan geluid, ze schakelen automatisch in als de warme lucht op een specifieke temperatuur is.
Een radiatorventilator is specifiek ontwikkeld voor dit doel, installeer geen ventilatoren die niet gemaakt zijn voor radiatoren. Andere modellen kunnen namelijk smelten vanwege de hoge temperaturen, daarnaast is een juiste luchtcirculatie niet gegarandeerd.
Wat kun je nog meer doen om energie te besparen?
Als je niet het budget of de mogelijkheden hebt om de buitenmuren te isoleren dan moet je het stellen met kleinere ingrepen en toepassingen in huis. Radiatorfolie of een radiatorventilator hebben als doel de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Je kunt daarnaast ook de verwarmingsbuizen inpakken met speciale schuim, zo koelt het warme water in de buizen minder snel af. Er zijn ook speciale hoezen voor de CV-ketel wat bij sommige modellen energie kan besparen.
Uiteraard moet je de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden in een koude periode. Deuren kun je voorzien van een strip schuim plakband om tocht tegen te gaan. Daarnaast mag ventilatie niet worden vergeten. Een goede doorstroming van lucht blijft van belang, energie besparen is meer dan de woning hermetisch afsluiten. De plaatsing van meubilair kan ook effect hebben zoals een bank die pal voor de radiator staat. Een slimme thermostaat of radiatorknoppen met draadloze bediening zijn moderne smart home oplossingen om energie te besparen. Die oplossingen zijn wel aanzienlijk duurder in aanschaf.