De overwaarde van jouw huis opnemen hoe zit dat nou precies. Als je een huis bezit dan is de kans groot dat je momenteel een overwaarde hebt. De huizenprijzen zijn namelijk enorm gestegen in het afgelopen jaar. Maar met bakstenen kun je niet betalen aan de kassa van de supermarkt. Wat zijn de mogelijkheden met de overwaarde op je huis? Hier zijn een aantal opties die voor jou interessant kunnen zijn.
Wat betekent overwaarde op je woning?
Toen je de woning kocht heb je een prijs betaald. In de loop der jaren kan de waarde van een huis stijgen of dalen. Ieder jaar wordt de woningwaarde berekend voor alle huizen in Nederland, op basis van deze schatting weet je of er overwaarde op je huis rust. Dit heeft niet direct invloed op je hypotheek of je spaarrekening. Je kunt echter wel incasseren op deze extra waarde op de woning. De overwaarde van je huis opnemen kan op verschillende manieren. Je kunt de overwaarde van je huis opnemen bij Aegon, Rabobank of een andere financiers, de opties per aanbieder zullen verschillend zijn.
Overwaarde opnemen
Je hebt een huis gekocht voor 350.000 euro. De woningwaarde is gestegen naar 400.000 euro. Dit betekent 50.000 euro extra waarde. Je kunt deze overwaarde opnemen, helaas werkt dit niet zoals een opname van je betaal- of spaarrekening. Je zult dus een omweg moeten maken. Sommige routes kunnen behoorlijk omslachtig zijn. Dit heeft er ook mee te maken dat de regels vanuit zowel de regering als hypotheekverstrekkers ingewikkeld zijn. Het namelijk niet in hun voordeel dat je even 50.000 euro incasseert. Toch zijn er wel degelijk opties, zo kun je de overwaarde van de hypotheek opnemen.
1. Hypotheek verhogen
Je kunt proberen de hypotheek te verhogen. Je kunt dan kiezen voor de hypotheek waarde opnemen. Dit kan alleen als de hypotheek die je bezit lager is dan de oorspronkelijke hypothecaire inschrijving bij het Kadaster. Als je de verhoging gaat gebruiken voor een verbouwing of woningverbetering dan is de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekbaar. Let wel op want de hypotheeksom na verhoging zal volgens de huidige hypotheeknormen bepaald worden. Als je wat ouder bent dan kan dit problemen opleveren. Als je tegen de AOW gerechtigde leeftijd komt dan wordt er al rekening gehouden met je inkomen na pensionering.
2. Huis verbouwen
Je kunt de overwaarde van het huis opnemen voor een verbouwing. Je financiert in dit geval de verbouwing met de extra waarde die je woning heeft. Dit is mogelijk door de hypotheek over te sluiten of een extra hypotheek te nemen. De hypotheekverstrekker zal wel toetsen of je de bedragen in de nieuwe hypotheek wel kunt opbrengen. Als dit het geval is kun je beginnen met verbouwen. De overwaarde opnemen voor verbouwing laat je de kwaliteit van de woning verbeteren op basis van het geld dat al in de stenen zit.
3. Meerwaarde opnemen met opeethypotheek
Juist bij de doelgroep met een wat hogere leeftijd bestaat de behoefte om een deel van de overwaarde te verzilveren. Hier zijn hypotheken voor die verzilverhypotheek of opeethypotheek worden genoemd. Een voordeel hierbij is dat er in dit geval niet getoetst wordt op het inkomen na pensionering. Door de vergrijzing zijn er ook steeds meer hypotheekverstrekkers die dergelijke hypotheken aanbieden.
4. Krediethypotheek afsluiten
Er zijn enkele banken die je de mogelijkheid bieden om een krediethypotheek af te sluiten. Je kunt dan geld op eigen gelegenheid opnemen of aflossen. Je bent vanaf het moment dat je geld opneemt rente verschuldigd, de rente is alleen van toepassing op het openstaande bedrag dat je hebt geleend. Dit kan een alternatief zijn voor andere vormen van geld lenen omdat de rente lager ligt. Er zal wel een strengere toetsing plaatsvinden op het inkomen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
5. Grond verkopen
Je kunt ook besluiten om de grond te verkopen in ruil voor erfpacht. Zo kun je een deel van de overwaarde van je huis opnemen. Als je erfpachter wordt dan zul je maandelijks canon moeten afdragen. De erfpachtcanon zal ieder jaar geïndexeerd worden, dit bedrag is niet fiscaal aftrekbaar. In dit geval zal de verkopende partij de waarde van de grond incasseren en dit gebruiken om de bestaande hypotheek af te lossen. Het bedrag dat overblijft is vrij opneembaar. De waarde van de grond zal ongeveer 30 tot 40 procent van de woningwaarde bedragen.
6. Verkopen en huren
Veel mensen die nu huren willen liever kopen, er zijn ook huizenbezitters die juist hun koopwoning verkopen om deze weer te gaan huren. Je blijft dus op dezelfde plek wonen maar jouw koophuis wordt een huurhuis. Dit is wel een dure oplossing omdat de verkoopwaarde op slechts 80 procent van de werkelijke marktwaarde ligt. Daarnaast zal de huursom rond de 6 procent van de verkoopwaarde bedragen op basis van een jaarlijkse indexering. Als er een gezamenlijk belang is zoals een relatie tussen ouder en kind, dan kan dit een interessante constructie zijn.
7. Kopen en huren
Wil je zelf verhuurder worden? Je kunt ook de overwaarde opnemen voor een 2e huis. Je blijft in je eigen huis wonen maar je koopt met de overwaarde een ander huis dat je verhuurt. Bijvoorbeeld aan een kind dat zelf geen huis kan vinden maar het kan ook iemand anders zijn. Je kunt de bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek aanvragen. Waarschijnlijk is de overwaarde niet voldoende om het 2e huis te kopen, in dat geval kan een verhuurhypotheek uitkomst bieden. Hier zijn wel aanvullende voorwaarden aan verbonden.
8. Auto kopen
Naast een huis kopen is de grootste investering voor veel mensen een auto kopen. Je kunt de overwaarde van je huis opnemen voor een auto, denk wel goed na voordat je deze beslissing maakt. Een huis is namelijk in de meeste gevallen een investering terwijl een auto juist een kostenpost is. Tenzij je een heel interessante oldtimer op het oog hebt zal een auto in enkele jaren flink wat minder waard zijn.
Wat is jouw huis waard?
Een vraag die vaak wordt gesteld is “Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?“ Het eenvoudige antwoord is “niet meer dat 50 procent van de woningwaarde”, maar er zijn meer factoren die een rol spelen zoals je inkomen. Wil je de overwaarde van je woning opnemen? Bekijk eerst alle opties en bereken waar je op verdient en wat het je gaat kosten.