Eindelijk ben je klaar met de aankoop van een huis. De laatste inspectieronde is voltooid en nu kunnen koper en verkoper naar de notaris om de eigendomsoverdracht te regelen. Je moet ervoor zorgen dat je de juiste documenten meeneemt en alle details geregeld hebt. De aankoop- of verkoopmakelaar zal je hierin bijstaan maar voor het gemak zullen we op deze pagina de voornaamste zaken op een rijtje zetten. Wat betekent overdracht van een huis en kun je dit vervroegen?
Wat betekent overdracht huis?
De overdracht van een huis vindt plaats bij de notaris. Dit is het moment dat koper en verkoper het voorlopig koopcontract tekenen en dit via een notariële akte wordt vastgelegd. Na het tekenen van de overeenkomst zullen de sleutels van eigenaar wisselen inclusief het huis waar de sloten op zitten. Voordat deze juridische overdracht plaatsvindt zal er eerst nog een eindinspectie plaatsvinden. De uitkomst van deze inspectie is van invloed op de handelingen die bij de notaris uitgevoerd worden.
Hoe gaat de laatste inspectie in zijn werk?
De laatste stap voordat je naar de notaris gaat is de laatste inspectieronde. Dit is niet verplicht maar het is wel verstandig om zo mogelijke problemen te voorkomen. Het doel hierbij is dat de koper de situatie direct voor overdracht controleert. Zo weet je zeker dat aan alle voorwaarden binnen het koopcontract voldaan is. Hier zijn de voornaamste stappen die je zult nemen bij de eindinspectie:
- Het is mogelijk dat je roerende zaken hebt overgenomen zoals gordijnen op maat of een nieuwe keuken. Dit staat vermeld in de koopovereenkomst, toch is het mogelijk dat de verkoper roerende zaken meeneemt. Bij de inspectieronde ga je de complete lijst af van roerende zaken.
- Dit geldt ook voor zaken die niet worden overgenomen. Die moeten netjes opgeruimd zijn. De verkoper mag geen zakken met afval achterlaten of chemisch afval in de schuur laten staan. Wees hier alert op tijdens de inspectieronde.
- Het kan nooit kwaad om de meterstanden nog even op te nemen. Maak er een foto van, zo kun je later nooit in de problemen komen met de energiemaatschappij. Slimme meters betekent niet dat er geen fouten worden gemaakt.
- Als er onverhoopt toch een gebrek ontdekt wordt, dan is er nog geen man overboord. Maak hier een notitie van en maak een afspraak over de oplossing. De verkoper is verantwoordelijk voor gebreken die tussen het tekenen van het koopcontract en het passeren bij de notaris ontstaan. De koper moet dit wel aangeven voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt.
De sleutels worden niet na de eindinspectie overgedragen maar pas na het ondertekenen van de notariële akte. Tot dat moment is de woning nog steeds eigendom van de verkopende partij.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Inspectieformulier overdracht woning
Normaal gesproken wordt de eindinspectie ongeveer een maand voor de overdracht van het huis ingepland. De feitelijke inspectie vindt plaats voor de afspraak bij de notaris. Reken hier een uurtje voor om het netjes af te ronden. Als er verder geen opzienbarende feiten boven tafel komen dan hoeft er verder niets te gebeuren, als er echter iets niet in orde blijkt te zijn, dan zal dit op een inspectieformulier bij overdracht woning ingediend moeten worden bij de notaris. De gebreken moeten bekend zijn bij de koper, verkoper, makelaars en de notaris. Als een gebrek niet tot wederzijdse tevredenheid kan worden opgelost dan moet je niet tekenen. De eindstreep is in zicht, je wilt verder maar teken nooit als beide partijen niet op één lijn zitten. Het is mogelijk dat de notaris de optie aanbiedt om een deel van de koopsom achter te houden als garantie dat de gebreken opgelost worden. Dan kunnen jullie verder.
Wat heb je nodig bij de notaris?
Je gaat voor de overdracht van het huis naar de notaris; wat moet ik meenemen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig; een geldig identiteitsbewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs. Een inspectieformulier van overdracht woning als dit van toepassing is, maar dit zal de makelaar als het goed is voor je regelen. De rest van de papieren ligt al bij de notaris. Een pen ook!
Volmacht notaris overdracht huis
Zeker in de periode dat de Corona pandemie op zijn hoogtepunt was bleek het lastig om de overdracht van een huis op het notariskantoor uit te voeren. Toen kwam de vraag vaak naar boven of het ook met een volmacht voor de notaris bij overdracht van een huis mogelijk is. Er zijn inderdaad behoorlijk wat aktes die je per volmacht kunt laten tekenen maar dit geldt niet voor alle documenten. Als je een huis wilt kopen dan moet je hiervoor naar de notaris gaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het tekenen van een testament. Dit is niet zozeer omdat de notaris je graag in de ogen wil kijken, het is een soort verificatie. Dat je begrijpt waarvoor je tekent, dat je uit vrije wil een handtekening zet en dat je het eens bent met de transactie. Als dit niet gebeurt dan loop je het risico dat de akte ongeldig wordt verklaard.
Zijn er omstandigheden waarbij je niet fysiek naar het notariskantoor kunt gaan? Dan is het altijd mogelijk om afspraken te maken met de notaris voor een passende oplossing binnen de regels van de wet.
Overdracht huis vervroegen
Het is mogelijk dat je de overdracht van het huis wilt vervroegen. Bijvoorbeeld als de verkoper een ander huis heeft gekocht en niet met dubbele kosten opgezadeld wil worden. Tijdens de onderhandelingen zal een aanvaardingsdatum worden bepaald. Dit is de datum waarop de overdracht zal plaatsvinden en de sleutels aan de nieuwe eigenaar worden overgedragen. Het kan soms lastig zijn om een exacte datum te bepalen. Er zijn diverse data die ter sprake kunnen komen zoals:
- Opleverdatum
- Overdrachtsdatum
- Aanvaardingsdatum
- Transportdatum
- Leveringsdatum
Standaard zal de aanvaarding direct plaatsvinden, toch is er zeker ruimte voor maatwerk. Zo kun je de overdracht van het huis vervroegen mits hier afspraken over gemaakt worden met instemming van beide partijen. Welke datum moet je kiezen? De eerste dag van de maand is vrij standaard maar daardoor is het ook een drukke dag voor notarissen. Je kunt ook een ‘geluksdatum’ kiezen of een dag die persoonlijke betekenis voor je heeft. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de hypotheek sneller toegewezen wordt dan je aanvankelijk had ingepland. In dat geval hoef je echt niet te wachten tot de datum die je hiervoor had gesteld. Als de verkoper het eens is met de overdracht van het huis vervroegen, en je kunt de afspraak bij de notaris verzetten dan is het zeker mogelijk.