Wat is een niet-bewoningsclausule?

Niet alle huiseigenaren wonen in het huis dat ze gaan verkopen. Misschien zijn twee huizenbezitters gaan samenwonen en hebben ze de andere woning als ‘spaarpot’ aangehouden, wellicht is het een persoon die ver van de woning werkzaam is en reeds lange tijd een appartement huurt, of is het gewoon een verkoopmakelaar die huizen onbewoond doorverkoopt. Wat de reden ook mag zijn, het komt regelmatig voor dat een een huis in onbewoonde staat wordt verkocht. Dan komt de niet-bewoningsclausule om de hoek kijken. Wat is een nietbewoningsclausule en waar wordt deze nietbewoningsclausule voor gebruikt?

Wat is een nietbewoningsclausule?

Wanneer een woning in onbewoonde staat wordt verkocht is het mogelijk dat er een niet-bewoningsclausule in het koopcontract wordt opgenomen. Je denkt wellicht als koper dat een lege woning een goede start zal zijn in je wooncarrière, toch moet je opletten met deze clausule. Het is eigenlijk een vrijwaring van aansprakelijkheid voor mogelijke gebreken aan de woning. Als de verkoper geen gebruik maakt van de faciliteiten, dan kan deze eigenaar ook niet aangeven of er (verborgen) gebreken aanwezig zijn.

Waar wordt een nietbewoningsclausule voor gebruikt?

Omdat het wellicht niet direct duidelijk is wat de gevolgen kunnen zijn van de niet-bewoningsclausule zullen we twee voorbeelden geven:

1. Als de verkoper zelf niet in de woning woont

Een koper heeft interesse in de woning, maar ziet in de serre een plas water liggen. Wellicht lekken de dakgoten? De eigenaar bevestigt dat de dakgoten niet lekken, de koper vertrouwt hierop en vindt verder bouwkundig onderzoek niet nodig. Achteraf blijkt dat er wel degelijk een lekkage aanwezig is, maar die zit in de vloer. Dit heeft de verkopende partij niet bekend gemaakt.

2. Als het een oud huis betreft

Bij oudere woningen kunnen er verborgen gebreken aanwezig zijn waar (voormalige) bewoners niet van op de hoogte zijn. In dit geval wordt de niet-bewoningsclausule vaak in combinatie gebruikt met de ouderdomsclausule. Ouderdom komt met gebreken, dus de koper is gewaarschuwd. Een oudere woning kopen met deze twee clausules zonder een bouwkundige keuring uit te laten voeren is vragen om (dure) problemen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Opletten met speciale clausules in het koopcontract

In ieder koopcontract zullen clausules opgenomen worden, de meeste daarvan zijn vrij standaard. Wanneer het woningen of situaties betreft die niet binnen de standaard kenmerken vallen kunnen er clausules opduiken waar je wellicht niet bekend mee bent. Vraag het na bij de makelaar, die weet precies wat deze clausules inhouden en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. In het geval van de koper met lekkage uit voorbeeld 1 besloot de Rechter de verkopende partij in het gelijk te stellen omdat de koper niet had voldaan aan de onderzoeksplicht. Enerzijds is de verkopende partij verplicht om aanwezige gebreken te vermelden, maar de verkoper woonde zelf niet in deze woning en kon niet weten waar de lekkage vandaan kwam. De koper vroeg alleen of er een lekkage in de dakgoot aanwezig was, niet naar mogelijke lekkage in de vloer. De verkoper was hiervan niet op de hoogte, en de koper heeft het nagelaten om bouwkundig onderzoek uit te laten voeren.

Let op met clausules in het koopcontract. Ze staan er niets voor niets, en kunnen in geval van een onverwachte situatie wel degelijk grote consequenties hebben. Bespreek het met de makelaar voor meer informatie.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|