Mondelinge overeenkomst wel of niet geldig?

Als het niet op papier staat telt het niet. Of is een mondelinge overeenkomst wel rechtsgeldig? Er zijn absoluut situaties waarin een overeenkomst zonder getekend contract wel degelijk telt voor de wet, het is uiteraard wel lastig om de inhoud van een mondelinge overeenkomst te bewijzen zonder onafhankelijke getuigen. Is het mogelijk om een huis te verkopen zonder iets op papier te zetten? En kun je onder deze toezegging uitkomen als je er later toch spijt van hebt? Het antwoord kan verschillen op basis van situatie.

Mondelinge overeenkomst bij een huis kopen is niet rechtsgeldig

Laten we beginnen met de meest voorkomende vorm van verkoop; van particulier naar particulier. In dit geval is een mondelinge overeenkomst niet rechtsgeldig. In het wetboek staat dat de koper, wanneer deze een particulier is, de koopovereenkomst schriftelijk moet aangaan. Vreemd genoeg wordt de verkoper niet vermeld in het Burgerlijk Wetboek. In 2011 bepaalde de Hoge Raad dat de verkoper wel degelijk ook een schriftelijk contract moet ondertekenen. Dus een mondelinge overeenkomst alleen volstaat niet om een koopovereenkomst te bevestigen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Andere situaties

Wanneer één van de partijen geen particulier is, dan kunnen er andere regels van kracht zijn. Hier zijn de mogelijke scenario’s:

1. Particuliere verkoop / particuliere koop

Met alleen een mondelinge overeenkomst is het niet mogelijk om de particuliere koper of verkoper te dwingen tot het ondertekenen van een koopovereenkomst. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een een schadevergoeding worden opgelegd.

2. Professionele verkoop / particuliere koop

In dit geval mag de particuliere koper zich na een mondelinge overeenkomst alsnog terugtrekken, de professionele verkoper heeft dit recht niet. De koper kan in dit geval juridisch afdingen om de koopovereenkomst alsnog te tekenen, of om een schadevergoeding te betalen.

3. Particuliere verkoop / professionele koop

In dit geval is de mondelinge overeenkomst wel rechtsgeldig, en beide partijen zijn verplicht om zich hier aan te houden. Dit geldt dus ook voor de particuliere verkoper. Wanneer particulieren zelf de woning willen verkopen zonder tussenkomst van een ervaren makelaar kan dit voor problemen zorgen. Let dus op wat je overeenkomt!

4. Professionele verkoop / professionele koop

In dit geval is het heel eenvoudig; zowel de verkopende partij als de kopende partij zijn verplicht om de mondeling overeengekomen overeenkomst uit te voeren.

Schadevergoeding bij afbreken van onderhandelingen

Wanneer er bijzondere omstandigheden zijn, dan is het mogelijk dat de rechter besluit om de gedupeerde partij een schadevergoeding toe te kennen. Hierbij is het overleggen van bewijslast van groot belang, wat lastig kan zijn wanneer overeenkomsten niet op schrift staan. Bij het toekennen van een mogelijke schadevergoeding kan rekening worden gehouden met de situatie voor de onderhandelingen, of achteraf. Bij vooraf moet je denken aan de kosten die gemaakt zijn tot op het moment van afbreken, zoals de kosten voor een taxatierapport op laten stellen. Bij de situatie achteraf wordt de theoretische situatie beoordeeld wanneer de koop zou zijn afgerond. Die laatste situatie is lastig in bedragen uit te drukken, dit soort schadevergoedingen komen in praktijk weinig voor.

Conclusie

In alle gevallen is het van belang om je woorden goed te kiezen, en geen toezeggingen te maken waar je later spijt van kunt krijgen. Zelfs wanneer je juridisch gezien in je recht kunt staan, wil je tijdens de onderhandelingen miscommunicatie voorkomen. Een makelaar kan namens jou de onderhandelingen voeren, informeer vrijblijvend naar de kosten voor deze dienstverlening.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.