Je kunt een schaalmodel maken, een topmodel worden of een rolmodel zijn voor iemand. Er zijn dus heel wat manieren om modellen in te zetten. Dan is er de modelmatige woningwaarde, een term die waarschijnlijk meer vragen oproept dan er beantwoord worden. Hoog tijd dus om wat antwoorden te geven want deze waardebepaling kan van groot belang zijn voor een hypotheekaanvraag of taxatie. Wat is een modelmatige woningwaarde en is een makelaar uitnodigen niet veel beter?

Wat is modelmatige woningwaarde?

Een modelmatige woningwaarde of een modelmatige woningwaardering is een manier van waardebepaling bij een woning zonder het daadwerkelijke object te inspecteren. De waardering vindt op afstand plaats met gebruik van reeds bestaande gegevens en statistieken. Naast statistische gegevens zoals je bij het CBS zult vinden wordt er verder gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie en data analyse waarmee het niet meer noodzakelijk is voor een taxateur om een woning fysiek te bezoeken om de waarde te bepalen.

Er zijn verschillende soorten modellen voor waardering mogelijk. Zo is er het statistische model en het model op basis van vergelijking. Voor zaken als de wet WOZ wordt een herwaarderingsmodel toegepast. Om een modelmatige woningwaarde uit te voeren moet er veel data beschikbaar zijn van vergelijkbare woningen. Als de specifieke woning binnen de parameters van deze data valt, dan kan er vrij nauwkeurig worden bepaald wat de waarde van de woning is.

Nu weet je wat de definitie van modelmatige woningwaarde is maar wat kunnen we ermee?

Wat kun je met modelmatige woningwaarde?

Er zijn diverse opties mogelijk met de uitkomst van een modelmatige woningwaarde bepaling. Zo maken vastgoed professionals er gebruik van om meer inzicht te krijgen op de waarde van groepen objecten en individuele objecten. Ook particulieren kunnen op basis van een berekening bepalen wat de waarde van een huis is. De uitkomst is altijd gebaseerd op een weging van factoren en data. Dit betekent dat er een marge in acht moet worden genomen, de uitkomst is niet altijd geheel betrouwbaar.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Het is mogelijk om een hypotheekaanvraag in te dienen op basis van een desktop taxatie die met behulp van een modelmatige woningwaarde wordt berekend. Momenteel is er wel een restrictie in de vorm van een 90 procent limiet. Je mag op basis van een standaard taxatie aan huis 100 procent van de taxatiewaarde lenen, met een desktop taxatie mag je maximaal 90 procent lenen. Dit betekent dat je een flink bedrag uit eigen zak moet betalen.

Hoe lang bestaan modelmatige woningwaarde bepalingen?

In 1996 werden er in de Verenigde Staten 2,5 miljoen modelmatige taxaties uitgevoerd, in 2002 lag dit aantal al op 10 miljoen. DataQuote begon in 2010 met modelmatige waarderingen. Destijds hadden diverse partijen nog weinig vertrouwen in deze methodiek, later zou dit negatieve sentiment snel veranderen. Er is meer data en de onderliggende algoritmen zijn veel beter geworden. Sinds 2015 zou de vraag naar dergelijke berekeningen vanuit de vastgoed sector sterk toenemen. In 2021 was Calcasa de eerste partij die een woningtaxatie op afstand zou aanbieden voor particulieren. Deze rapporten worden door meerdere organisaties geaccepteerd, soms wel met aanvullende voorwaarden.

Waar kun je een modelmatige woningwaarde laten maken?

Twee grote partijen die actief zijn op de Nederlandse markt zijn Avix en Calcasa. Deze bedrijven beschikken over een enorme database gevuld met informatie die steeds verder uitgebreid wordt. De modelmatige woningwaarde modules worden met name gebruikt door vastgoed professionals, sinds 2021 is het mogelijk voor particulieren om via Calcasa een desktop taxatie aan te vragen. Als jouw huis voldoet aan de standaardeisen dan hoef je geen taxateur in te schakelen om ter plekke een woningtaxatie uit te voeren. Een taxateur zal op afstand berekeningen laten uitvoeren die geaccepteerd wordt door diverse hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen evenals de NHG.

Heb je een taxateur nodig?

Met de geavanceerde rekenmodellen zul je wellicht de vraag stellen of een taxateur eigenlijk nog nodig is. Op dit moment kun je met een taxatie op afstand maximaal 90 procent van het bedrag lenen bij de hypotheekverstrekker. Met een taxatierapport van een erkende taxateur kun je tot 100 procent lenen. Daarnaast werkt een modelmatige woningwaarde alleen bij objecten die binnen de grenzen van het model liggen. Als je bijvoorbeeld veel verspijkerd hebt aan de woning of het betreft een uniek pand. In dat geval werkt een modelmatige aanpak niet. Er is dan onvoldoende vergelijkingsmateriaal om tot sluitende conclusies te komen.

Kun je beter een makelaar uitnodigen?

Net zoals een makelaar niet hetzelfde werk uitvoert als een taxateur zal een modelmatige woningwaarde taxatie niet dezelfde uitkomst opleveren als een waardebepaling door een makelaar aan huis. Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. In de eerste plaats is een taxateur een onafhankelijke partij die in opdracht van de klant een taxatie uitvoert. In principe zal de uitkomst bij een woningtaxatie gelijk zijn ongeacht de opdrachtgever. Een makelaar is een dienstverlener die werkzaamheden uitvoert voor de klant. Daarmee is het geen neutrale partij maar een professional die een actieve rol inneemt in het belang van de opdrachtgever. En dat kan zeker verschil maken met een objectieve modelmatige woningwaarde bepaling.

Een makelaar brengt voor een waardebepaling altijd een bezoek aan de klant om de woning op te nemen. Er zijn ook online woningwaarde calculators maar dit zijn altijd ruwe schattingen. Als de woning van de buren wat betreft de constructie identiek is maar niet zo goed is onderhouden, dan zal een makelaar dit aan de gevel al direct zien. Met een modelmatige woningwaarde is het veel lastiger om dit soort variabele zaken in het model te verwerken.

Modelmatige woningwaarde of waardebepaling?

Een modelmatige woningwaarde, wat zegt het eigenlijk? Het kan zeker een waardevol instrument zijn om op een zo objectief mogelijke wijze de waarde van een standaard woning of ander type object te bepalen. De uitslag kan van pas komen bij het afsluiten van een verzekering, het oversluiten van een hypotheek en zelfs bij een nieuwe hypotheekaanvraag. Het is echter niet direct een vervanging van een waardebepaling door een makelaar, zie het meer als een aanvullend instrument. Een verkoopmakelaar zal naast objectieve meetpunten namelijk ook rekening houden met de markt en andere subjectieve factoren.