Je gaat een makelaar kiezen, waar moet je op letten? Op de prijs, de locatie, bereikbaarheid, reviews, kleine lettertjes in het contract … heel veel dus. Het lijkt haast een grotere uitdaging om een goede makelaar te vinden dan een geschikt huis! De makelaarskosten kunnen flink oplopen dus je wilt een weloverwogen keuze maken. En belangrijker nog; als koper wil je die woning ‘winnen’ en als verkoper wil je een goede koopsom bedingen. Er zijn dus veel belangen om rekening mee te houden. Welke makelaar kiezen? Hier zijn 10 makelaar kiezen tips waar je écht iets aan hebt.

Makelaar kiezen 10 tips

Niet ieder huis is hetzelfde. Bewoners zullen wat betreft wensen, eisen en andere kenmerken ook flink uiteenlopen. En makelaars zijn eveneens mensen én professionals met hun eigen werkwijze en kwaliteiten. Daarom bestaat er niet zoiets als de “beste makelaar” voor iedereen. Met deze tien tips wordt het maken van een keuze eenvoudiger:

1. Kies het juiste moment

Als verkoper wil je de beste prijs voor jouw huis bedingen. Dit betekent dat er een grondige waardebepaling uitgevoerd moet worden om de vraagprijs te bepalen. Je kunt gratis online waardebepalingen uitvoeren maar daar kom je niet ver genoeg mee. Een makelaar van vlees en bloed kan je bijstaan met allerlei zaken dus wacht niet tot het laatste moment om een keuze te maken. Kopers zullen zich vaak eerst oriënteren, bijvoorbeeld via funda of tijdens een Open Huis. Zo loop je wel de kans dat de pareltjes aan je neus voorbij gaan. Voorkennis mag niet op de beurs, in de makelaardij is de expertise en (voor)kennis van een aankoopmakelaar zeker niet verkeerd.

2. Kijk of je het zelf kunt doen

Ben je goed met woorden? Schrijf dan zelf een tekst. Kun je goed fotograferen? Dat kun je wellicht zelf doen. Bij het opstellen en controleren van een voorlopig koopcontract wordt het een ander verhaal. Lees eens een stappenplan bij een huis kopen of verkopen en maak een inschatting van wat je zelf kunt doen. Je kunt namelijk ook een makelaar kiezen die werkt met een ‘menukaart’ aan opties en diensten. Zo verdeel je de taken en blijf je zelf betrokken bij het proces.

3. Tijd is geld

Natuurlijk is een bedrag van 4-5000 euro een groot bedrag. Maar als je zo binnen een maand klaar bent zonder stress en zorgen dan is het een goede investering. Jouw tijd is kostbaar, een makelaar kan je veel werk uit handen nemen. Zo houd je tijd over voor andere zaken die minstens zo belangrijk zijn. Een directeur binnen een bedrijf kan pas succes boeken als deze leert om te delegeren. Zet naast iedere kostenpost de baten die het oplevert. Dit geldt voor alle zaken omtrent een huis kopen of verkopen.

4. Shop lokaal voor makelaars

De beste groente en fruit haal je bij de lokale boer. Een makelaar in de buurt van waar je woont of wilt gaan wonen kent de omgeving. Een lokale makelaar zoeken biedt een aantal unieke voordelen. Daarom werken veel makelaarskantoren als onderdeel van een groter samenwerkingsverband. Ieder kantoor heeft dan een eigen verzorgingsgebied. Bij een internetmakelaar is dat wat lastiger natuurlijk, deze makelaars dienen vaak meer ter ondersteuning voor mensen die de meeste zaken zelf regelen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

5. Kijk wat de makelaar voor je doet

Een makelaar zal minimaal een waardebepaling uitvoeren en een woning op funda zetten. Begeleiding tijdens het invullen van een koopcontract is zeker aan te bevelen. Je kunt een makelaar kiezen die samen met je bezichtigingen uitvoert, dit is ook iets wat je zelfstandig kunt doen. Er is een waslijst aan diensten, vraag gewoon wat je krijgt voor de makelaarscourtage. Daar kan namelijk per makelaarskantoor best veel verschil in zijn.

6. Zijn ze aangesloten bij …

De makelaardij is niet beschermd als beroepsgroep. Iedereen kan zich makelaar noemen, of boekhouder of opticien. Als je dus een bedrijf wilt oprichten zijn dat drie opties die bereikbaar zijn. Dit is ook een reden dat de makelaardij niet altijd een even goede reputatie heeft, de verschillen in kwaliteit van dienstverlening zijn enorm. Veel makelaars zijn aangesloten bij NVM, VBO of VastgoedPro. Dit zijn de grootste belangenorganisaties voor makelaars in Nederland. Leden moeten cursussen volgen, daarnaast zijn de rechten van klanten beter beschermd. Het biedt geen 100% zekerheid maar het geeft zeker een extra stukje vertrouwen.

7. Een goedkope makelaar kan ook goed zijn

Is een makelaar die 1 procent courtage rekent minder goed dan een kantoor dat 2 procent van de koopsom vraagt? Dat kan maar dit hoeft niet het geval te zijn. Makelaars mogen hun eigen tarieven bepalen. Naast de prijzen kan de dienstverlening en betrokkenheid tijdens het proces flink uiteenlopen per aanbieder. Het is niet zozeer de vraag of een makelaar van 5000 euro beter is dan een makelaar die 1000 euro rekent. Het gaat om wat je mag verwachten voor dat bedrag.

8. Lees reviews

Er zijn diverse websites met makelaars reviews. Kijk niet alleen naar de score, lees ook wat de ervaringen zijn van klanten. Zo krijg je een beter beeld van de aanbieder. Natuurlijk zegt een individuele ervaring niet alles dus vaar niet blind op één positieve of negatieve review. Het geeft je wel meer informatie bij het maken van de juiste keuze.

9. Vraag meerdere offertes aan

Het aanbod is groot, maak daar gebruik van en vraag online meerdere offertes aan. Zo kun je rustig prijzen en diensten met elkaar vergelijken en zo een keuze maken. Welke makelaar kiezen? Dat hangt af van jouw voorkeuren en situatie. Op ieder potje past een dekseltje en bij iedere koper of verkoper past een aankoop- of verkoopmakelaar.

10. Neem contact op

Je kunt zelf contact opnemen met een makelaar of laat contact met jou opnemen. Communicatie is de sleutel naar succes, zorg dat je goed overweg kunt met de dienstverlener. Krijg je snel een reactie op vragen? Kun je bellen, mailen of appen? Is de makelaar bereikbaar in het weekend? De beste makelaar voor je buren is niet per definitie de beste optie voor jou.

Met deze 10 tips voor een makelaar kiezen moet het zeker lukken. Succes met de aankoop of verkoop van jouw huis!