Terwijl de drukte in de binnenstad alleen maar toeneemt zijn er toch steeds meer mensen die op zoek gaan naar een woning op het platteland, of in ieder geval in het buitengebied. Landelijk wonen is in trek, wat niet in de laatste plaats zal komen door de romantiek van ‘Boer Zoekt Vrouw’ op de televisie. Wordt het tijd voor ‘Stedeling Zoekt Boerderij’ of kun je toch beter een fortuin besteden aan een flatje in het centrum van Amsterdam?

Landelijk wonen funda

Als we even kijken naar het aanbod landelijke woningen op funda dan zien we gemiddeld ruim 1000 koopwoningen staan die passen binnen deze categorie. De prijzen kunnen flink variëren, in de regel zul je per vierkante meter minder betalen dan een pand in de binnenstad van een grote gemeente. Als je ziet dat er op hetzelfde moment bijna 70.000 koopwoningen aangeboden worden via dezelfde site, blijkt landelijk wonen op funda slechts een klein deel van het aanbod te zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De realiteit van landelijk wonen

Niet alleen de vraag naar woningen buiten de stad neemt toe, de prijzen gaan ook omhoog. Dit geldt voor de meeste regio’s in Nederland met een enkele uitzondering hier en daar. Er is onderscheid te maken tussen landelijke woningen rond de steden of écht afgelegen. Wanneer je buiten je eigen gemeente gaat wonen moet je rekening houden met gemeentelijke regels en je zult een aantal zaken moeten regelen. Het is overigens mogelijk om jouw verhuizing al voor de datum van overhuizen door te geven. Hier zijn enkele punten waar je zeker op moet letten:

1. Er zijn minder faciliteiten

Als je gewend bent om in een gemeente te wonen met drie supermarkten op loopafstand dan kom je bedrogen uit. Levering aan huis door AH, Jumbo of Picnic zit er ook lang niet altijd in, laat staan een pizza bezorgen aan huis. Lekker rustig maar niet altijd even praktisch dus. Internet en telefonie is over het algemeen geen probleem, al zijn hier wel verschillen per gebied.

2. Afstanden zijn groter en reizen duurt langer

Wees bereid om meer kilometers te maken. Naar de winkel of naar jouw familie en vrienden die zijn ‘achtergebleven’. Ook kun je niet altijd even vlot de snelweg op maar moet je over (smalle) binnenwegen rijden. Een tram iedere tien minuten of een bus hoef je niet op te rekenen. Eigen vervoer is doorgaans van belang, en het liefst een auto die wat groter en sterker is dan een klein stadsautootje.

3. Bereid je voor op extra kosten

Een ‘opknappertje’ betekent wel iets anders bij een landelijke woning. De bouw kan flink anders zijn dan je gewend bent, de staat van onderhoud kan behoorlijk uiteenlopen. Om nog maar niet te spreken van isolatie en veilige elektra. Laten we niet overdrijven, je maakt geen tijdreis naar honderd jaar terug, maar stedelingen moeten echt wel even rekening houden met de uitdagingen die in het vooruitzicht staan inclusief de kosten die je moet maken bovenop de aanschafprijs voor mogelijk achterstallig onderhoud en reparatie.

Er zijn gelukkig makelaars die specialiseren in landelijk wonen. Ga op zoek naar een makelaar in de regio waar jij een woning zoekt en laat je adviseren.