Koopgarant woning wat is dat precies?

Je bent huurder en wilt graag de overstap maken naar een koopwoning. Dit blijkt niet zo eenvoudig want de huizenmarkt staat onder druk en de meeste woningen liggen boven jouw budget. Dan biedt de verhuurder aan om jouw eigen huurhuis aan je te verkopen. De prijs is gunstig en je hebt geen verhuiskosten. Deze regeling wordt ‘koopgarant’ genoemd. Wat bedoelen we met koopgarant en zijn er naast voordelen ook nadelen?

Wat is koopgarant?

De koopgarant regeling is in het leven geroepen om de drempel voor starters om een eigen woning te kopen te verlagen. In de meeste gevallen zal de verkopende partij een woningcorporatie of een projectontwikkelaar zijn die de woning voor een lagere prijs verkoopt dan gangbaar is. Deze korting gaat wel gepaard met specifieke voorwaarden.

De voordelen van de koopgarant regeling

In de eerste plaats zul je minder betalen voor de woning dan via de reguliere koopmarkt. De hypotheek zal lager uitvallen dus je betaalt ook minder per maand. Mocht je later willen verhuizen dan hoef je ook geen koper te zoeken want de partij die jou de woning destijds heeft verkocht zal deze gegarandeerd terugkopen. Omdat huizen doorgaans in waarde stijgen kun je winst maken op jouw investering. De hypotheekrente is zoals normaal het geval is aftrekbaar van de belastingen, in principe zal de Nationale Hypotheek Garantie als voorwaarde worden gesteld.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De nadelen van deze regeling

Als eerste is de keuze in woningen aanzienlijk kleiner omdat de meeste huizen niet via koopgarant worden aangeboden. Meestal betreft het verhuurders die een deel van hun woningbezit willen verkopen. Dit betekent ook een beperkt aanbod in regio’s en wijken omdat een huurhuis feitelijk herbestemd wordt tot koopwoning. Bij verkoop ben je bent verplicht de woning terug te verkopen aan de organisatie waar je het huis gekocht hebt. Mocht de waarde van de woning dalen zul je ook een deel van dit verlies moeten incasseren. Als je gewend bent dat jouw verhuurder bij een mankement reparaties uitvoert binnen de huurkosten, dan moet je toch even wennen aan de extra verantwoordelijkheden waar je mee opgezadeld wordt. Een loodgieter om het toilet te ontstoppen moet je voortaan zelf betalen.

Aandachtspunten om rekening mee te houden

Het bezitten van een eigen woning kent behoorlijk wat voordelen, het kan je ook flink wat geld opleveren. Maar dit gaat wel gepaard met nieuwe verplichtingen die je als huurder niet hebt. Bij terugkopen moet je goed opletten dat er een onafhankelijke taxateur ingeschakeld wordt die niet in het voordeel van de koper de prijs lager stelt. Zo kun je geld verliezen op je investering. Lees daarom zeer goed de voorwaarden alvorens een contract af te sluiten. Waardevermeerdering door zelf aangebrachte voorzieningen zul je bij verkoop niet altijd terugzien in de verkoopwaarde, let dus goed op met investeren in ‘jouw’ woning. Als je niet van plan bent om later dit huis weer te verkopen dan is dit niet iets om je druk over te maken.

Een makelaar of adviseur kan de voordelen en nadelen van koopgarant naast de mogelijkheden voor regulier koop naast elkaar leggen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.